Ce mănâncă, de fapt, românii. Statisticile oficiale sunt șocante


Ultimul update: Luni 13 Ianuarie 2020 19:41
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie 2020 19:10
Categorie: Stiri actuale

Deși părea imposibil, iată că începem să fim mai atenți la ce mâncăm.

Pentru prima dată, în ultimii 10 ani, statisticile arată că un singur român consumă, în medie, 200 de kilograme de legume într-un an. Pragul reprezintă 20%, din totalul alimentelor și a fost atins și depășit în 2018, potrivit Institutului Național de Statistică.

Nutriționiștii spun că mai avem de lucru până când scăpăm de grăsimi, prăjeli, cartofi sau pâine, dar și că obiceiurile bune se dobândesc din copilărie.

Un român consumă în medie, într-un an, aproximativ o tonă de alimente, potrivit datelor de la Institutul de Statistică. În magazine, la prânz, sunt tot mai mulți oameni la raionul de legume-fructe.

Bărbat: „Se spune că suntem ceea ce mâncăm și suntem ceea ce gândim. Am preferat lămâile netratate, care să nu aibă pesticide. Deci, sunt adepta mâncării sănătoase. În trecut nu eram, mâncam numai junk food și când am făcut trecerea la mâncare sănătoasă lucrurile s-au văzut."

Statisticile arată că pe măsură ce scade consumul de făinoase și de grăsimi, crește cel de legume, care a ajuns pentru prima dată în ultimul deceniu la peste 200 de kilograme. O cincime din tot ce mâncăm într-un an.

Obiceiurile mai sănătoase ale Românilor se pot vedea și după consumul mediu anual pe cap de locuitor. De exemplu, avem un sac de cartofi, ăsta este echivalentul kilogramelor de cartofi la care o familie a renunțat de pe un an pe altul, din 2017 până în 2018, potrivit INS. Ce legume au câștigat loc pe masa noastră: varza, de exemplu, are o creștere destul de importantă, dar ardeii și castraveții sunt cu două kg în plus în obiceiurile alimentare ale românilor. În privința celorlalte legume, morcovii, rădăcinoasele, importantă creștere, roșiile au o creștere de 20% de pe un an pe altul și ceapa uscată. Probabil românii gătesc mai mult.

Consumul de fructe a crescut chiar mai mult, cu 22 de kilograme în ultimii patru ani.

Bărbat: „Eu cel puțin așa știu, mama și cu tata mi-au spus așa: să mâncăm ceva mai puțin, dar bun."

Magazinele confirmă creșterea vânzărilor de legume și fructe proaspete, dar remarcă și dublarea consumului de nuci.

Loredana Samoilă, PR Manager al unui lanț de magazine: „Un trend crescător îl remarcăm și la nivelul de nucifere, nuci, fistic. Creșteri sunt și la peste, produse pe bază de peste și carne de vită."

Lucruri confirmate și de statisticile oficiale, care arată că în 2018 am mâncat cu un pește mai mult decât în 2017. În plus, din ce în ce mai multe supermarketuri amenajează vitrine speciale pentru carnea de vită de calitate.

Margarina, în schimb, scade abrupt de la an la an în preferințele oamenilor. La fel și zahărul, care s-a redus cu 300 de grame.

Șerban Damian, nutriționist: „Aceste modificări chiar dacă sunt în direcția bună la modul general, cred că trebuie să intensificăm mesajele de viață sănătoasă."

Cele mai importante obiceiuri se învață de mici, spun specialiștii.

Șerban Damian, nutriționist: „Dacă îi dăm copilului chiar și adultului seara șnițel, cartofi prajiți, că îi face plăcere, dezechilibrăm totul. Mesele de seară trebuie să fie frugale,o salată, un pește, o tocană de legume, ceva la cuptor, lucruri care se digeră ușor."

Porția unui copil de grădiniță este cât jumătate din cea a unui adult, dar copilul de 14 ani, care face sport, ar putea avea o porție mai consistentă decât cea a unui om mare. Important e ca alimentele preparate să fie de calitate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Un tânăr a cerut 25 de cefe de porc la magazin, chiar înainte de Revelion. Ce a urmat
Motivele pentru care sucurile de fructe și legume sunt dăunătoare pentru organism
Metoda prin care copiii pot fi convinși să mănânce fructe și legume. Ce spun cercetătorii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47