Castigatorii si invinsii unui Revelion petrecut de romani acasa. S-au vandut 7,8 mil. de cozonaci si 50 mil. litri de vin
Revelionul petrecut acasa de cei mai multi dintre noi a crescut incasarile comerciantilor si le-a scazut, pe cele ale agentilor de turism.
Un prim bilant al producatorilor arata ca romanii au cumparat de sarbatori mai multa carne fata de anul trecut.
La fel si mezeluri sau cozonaci. Si nu este de mirare, daca ne gandim ca multi au preferat sa stea acasa si de Craciun si de Revelion, asa cum arata cifrele patronatelor din turism.
"Romanul asa e gurmand si de sarbatori se aprovizioneaza in exces." Iata o regula de aur dupa care s-au ghidat atit producatorii, cit si comerciantii. Dovada ca inainte de sarbatori au fost trimisi catre abatoare peste 4 milioane de porci.
Cifra e cu 4 % mai mare fata de anii trecuti. Dar, adevarata crestere de vinzari se explica prin faptul ca multi si-au luat carne din marile piete, nu neaparat din hypermarketuri.
"S-a inregistrat o crestere la carne, numai ca de data aceasta nu vorbim de industrie, ci despre carnea data de particulari in piete targuri, case, gradini si curti", spune Sorin Minea, pres. Romalimenta.
Cele mai cautate produse au fost mezelurile, mai ales cele din import. Cresterea de vinzari a fost cea mai mare din ultimii 10 ani, potrivit Romalimenta.
Cum multe dintre doamne n-au avut nici timp si nici rabdare sa prepare si ceva dulce, in cofetarii si in marile magazine s-a facut coada la cozonaci. Romanii au cumparat 7,8 milioane de cozonaci, cu 800.000 mai multi fata de decembrie, anul trecut, potrivit patronatului ROMPAN. Preferatul lor a fost cel cu nuca si cacao.
"35-40 de milioane de euro a fost valoarea tuturor cozonacilor. Este si o crestere a consumului intern de cozonac autohton, dar si o crestere a exportului in aceasta perioada. Am ajuns cu cozonacii in Australia, si in Canada, in SUA, in Anglia, Spania, Italia”, spune Aurel Popescu, presed. ROMPAN.
N-a crescut, dar nici n-a scazut consumul la vin. 50 de milioane de litri au fost pe masa romanilor, de sarbatori. Majoritatea ... rosu.
"In luna decembrie, vanzarile se dubleaza fata de o luna normala", spune si Ovidiu Gheorghe, director Patronatul Viei si si Vinului.
S-au vandut bine si fructele, dulciurile, sampania, dar si ouale. Intre 160 si 170 de milioane de oua au intrat in prajiturile si salatele pregatite de sarbatori.