Ce s-a ales de vila din Versoix unde Familia Regala a locuit aproape 50 de ani. Povestile romanilor care i-au vizitat

Ultima actualizare: 07-03-2016 00:04

Regele Mihai este vizitat zilnic la clinica din Elevetia de fiica cea mare, principesa Margareta. Celelalte principese, stabilite in diverse colturi ale lumii, vor ajunge in zilele urmatoare langa parinti.

Regina Ana se afla in resedinta privata din Elvetia. Aici, familia regala are doua proprietati, in Aubonne. Celebra locuinta din Versoix, acolo unde au crescut principesele, a fost vanduta, iar in locul ei a fost ridicata o cladire noua.

Prima casa pe care si-a cumparat-o Regele Mihai a fost in 1956, cand Majestatea Sa a semnat un contract, ca pilot, cu cei de la "Lear Jeats and Co", la Geneva.

Familia s-a mutat atunci la Versoix, la cativa kilometri de Geneva, intr-o vila in care a locuit 49 de ani. Regele si Regina Ana si-au crescut in aceasta casa cele cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Intre timp, Majestatea Sa a vandut vila, iar noii proprietari au construit in acest loc la Versoix un complex imobiliar. Cinci decenii de istorie atat de importante ale familiei regale romane au disparut sterse ca si cum nu ar fi existat niciodata.

Casa din Versoix era una modesta, dar care le dadea ocupantilor o stare de pace interioara, spun cei care l-au vizitat pe rege in Elvetia.

In 1995, cuplul regal i-a avut oaspeti pe membrii corului "Astra", din Brasov, aflati in turneu.

Prof. univ. dr. Ioan Oarcea: "Am vazut o locuinta absolut normala. Era o vila normala. Poate putin mai mare decat casa mea. O terasa absolut obisnuita, o curte, intr-adevar, putin mai mare. Totul natural. Caracter decent, natural, fara niciun fel de protocol."

Suzana Buciu, membra a corului "Astra": "Aveau foarte multe lucruri aduse din tara. Aveau specific romanesc. Oriunde te intorceai vedeai lucruri cu caracter romanesc. Asta inseamna ca a pastrat legatura cu tara. Asta se si simtea si se si vedea."

Ai nostri isi amintesc, in acelasi timp, si de modestia celor doua altete regale. Cand au sunat la telefon sa isi anunte vizita, le-a raspuns chiar Regina Ana.

Prof. univ. dr. Ioan Oarcea: "Am auzit de la capatul firului cum regina a spus: 'Vin eu dupa voi, cu masina!' Toata lumea s-a blocat! Cum adica sa vina regina dupa noi!? Si, intr-adevar, a venit!"

Vizita a durat o ora si jumatate, timp in care regele i-a plimbat pe musafiri prin toata casa, le-a aratat fotografii de familie si le-a spus povesti de viata prea putin cunoscute atunci. Asa au aflat oaspetii ca, in exil, regele a fost pilot de incercare, fermier, broker de asigurari pe Wall Street. Iar Regina Ana a vandut flori si panglici la New York.

Prof. univ. Lucian Niresteanu, membru al corului "Astra": "Au fost mai mult decat draguti. Ne-au purtat in toate camerele, am vizionat fotografii diverse, tin minte, a fost foarte placut."

Prof. univ. dr. Ioan Oarcea: "A fost o lectie si pentru noi, sa stiti. Aceasta stare de modestie trebuie sa ne caracterizeze indiferent de pozitia pe care o avem."

Din 2004, Regele Mihai si Regina Ana locuiesc la Aubonne, in Elvetia.

Regele Mihai a petrecut cea mai mare parte a vietii pe malul lacului Leman, din Elvetia, strajuit de Mont Blanc. Despre primele doua locuinte avem informatii, numai ca despre ultima resedinta cumparata, in urma cu doi ani, la Aubonne, se stiu foarte putine lucruri. Sunt putini oameni care stiu exact unde se afla ultima casa a Regelui Mihai, dar refuza sa vorbeasca, avand in vedere starea de sanatate a Majestatii Sale.

Aubonne este un oras pitoresc, de munte, al carei peisaj aminteste de Sinaia. Discretia celor cu sange albastru i-a cucerit si pe oamenii locului, care i-au adoptat si care nici nu stiau cu totii ca au printre ei un rege si o regina.

"Cumpara branza de capra de la fabrica noastra" - spune un producator.

"Prezente agreabile. Regele Mihai - intotdeauna demn, Principesa Margareta - placuta", spune o localnica.

In Aubonne, o casa valoreaza cel putin 1, 5 milioane de franci elvetieni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO