"Cartele prepay romanesti, folosite in Siria si Irak." Anuntul facut de SRI despre identitatea persoanelor care le utilizeaza

Ultima actualizare: 31-03-2016 07:04

''Cartelele prepay romanesti au fost folosite in Siria si Irak, insa nimeni nu poate spune daca utilizatorii erau romani rezidenti in zonele respective sau teroristi'', precizeaza Serviciul Roman de Informatii.

Premierul Romaniei a declarat duminica , in emisiunea ''Dupa 20 de ani'' ca aceste cartele au fost folosite in pregatirea unor atentate teroriste in Uniunea Europeana.

"Potrivit informatiilor pe care le detinem, inclusiv din cooperare cu alte structuri din SNPCT si parteneri externi, cartele nenominale ale operatorilor romani de telefonie mobila sunt folosite in areale de conflict, inclusiv Siria si Irak. Intrucat identitatea persoanelor care le utilizeaza nu poate fi stabilita, exista posibilitatea ca aceste cartele sa fie utilizate de cetateni romani rezidenti in Siria (sau alte zone de conflict), dar si de persoane avand conexiune cu entitati teroriste", explica SRI.

Premierul Dacian Ciolos a subliniat, duminica, necesitatea unui control mai bun al vanzarii cartelelor prepay, adaugand ca in perioada urmatoare ministrul Justitiei si cel al Internelor vor aduce in atentia Executivului ''aceste elemente''.

"Ei se plang (autoritatile responsabile - n.r.)... stiti discutia veche apropo de cartelele prepay. De exemplu, inteleg ca Romania e una din putinele tari din Uniunea Europeana care vinde inca cartele prepay fara un control de identitate. Inteleg chiar ca au fost folosite in ultima perioada cartele prepay din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte, in Uniunea Europeana, tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania", a spus Ciolos, la Pro TV


Reluarea discutiilor legate de asa numitele legi Big Brother a fost pe ordinea de zi a comisiei SRI. In cadrul dezbaterilor s-a ridicat si problema modificarii legii de functionare a serviciului, astfel incat sa poata legitima potential suspecti pe strada.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO