Carantină în Vâlcea, după un concert în aer liber. "Datorită efortului de cântat, picăturile au ajuns mai departe"

Ultima actualizare: 11-08-2020 19:25

Între timp 1.215 de cazuri de Covid 19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore, iar autoritățile atrag atenția că lipsa măsurilor de protecție duce la răspândirea în masă a virusului.

Doi soliști ai Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea au aflat că sunt infectați după testele făcute la cerere.

Dacă artiștii au fost responsabili și au anunțat oficialii, un brancardier din Timișoara a venit la serviciu deși aflase că soția lui este pozitivă. Ulterior, și el a fost confirmat.

Filamonica din Râmnicu Vâlcea a susținut concerte în aer liber până la începutul lunii august, când s-a încheiat stagiunea.

La scurt timp, doi dintre soliști au aflat că au Covid-19, după ce s-au testat la cerere.

În urma anchetei DSP, 33 de persoane au intrat în carantină la domiciliu - artiști și familiile lor. Între ei, și un un muzician din Iași.

Luminița Apostolescu, director DSP Vâlcea: "Concertul a fost în aer liber, au interacționat doar pe scenă, dar noi, ca măsură de precauție, am băgat în carantină la domiciliu pe toți cei care au fost în apropierea persoanelor pozitive. Totuși ne-am gândit că datorită efortului de cântat, picăturile de transmitere puteau fi transmise la distanță mai mare".

Directorul Filarmonicii spune că cei doi artiști l-au anunțat că au Covid-19 pe 7 august, la o săptămână de la concertul care a încheiat stagiunea.

Directorul Filarmonicii Vâlcea, Petruț Constantinescu: "Băiatul este navetist, de exemplu, și e foarte posibil, făcând naveta zilnic, să fi luat din mijloacele de transport, iar doamna nu putem să ne dăm seama, este soția unui domn polițist de la Circulație, care am înțeles că este negativ”.

Cei doi artiști se simt bine, iar colegii și familiile lor nu au avut până acum simptome. Carantina se încheie peste trei zile.

 

Aproape 200 de infectați și la un centru din Vaslui

 

La Spitalul Județean Timișoara este anchetă după ce un brancardier de la Urologie a ascuns că soția sa are Covid-19.

Ulterior, și testul său a fost pozitiv. Grav este că, în această perioadă, a venit la lucru, așa că acum are dosar penal.

Anișoara Găitan, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara: "În datele 18.07.2020 și 20.07.2020 un angajat al unității, cu ocazia efectuării triajului epidemiologic, a declarat pe proprie răspundere că nu a intrat în contact direct cu o persoană confirmată COVID-19, deși cunoștea că anterior soția lui a fost confirmată cu Sars Cov2. Totodată în data de 20 iulie angajatul unității spitalicești a fost confirmat ca fiind infectat cu virusul".

Testele colegilor lui au ieșit din fericire negative, iar epidemiologii caută acum toate persoanele care au intrat în contact cu brancardierul.

La Vaslui, focarul de Centru Abilitare şi Reabilitare pentru Adulți din Huși a luat amploare. Dacă la finele săptămânii trecute erau 76 de infectați, acum s-a ajuns la 190, internați și angajați.

Peste 80% dintre cei care au luat virusul sunt beneficiari ai serviciilor din centru.

Iar la nivel național, autoritățile au anunțat marți 1.215 cazuri noi de Covid-19. 35 de persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza virusului, iar 485 sunt internate la terapie intensivă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO