Vaccinul anti-COVID anunțat de Rusia stârnește controverse pe scena internațională. Ce nume a primit
Primul vaccin anti-coronavirus aprobat din lume, anunţat marţi la Moscova, va fi livrat pe pieţele străine sub denumirea de Sputnik V, informează Reuters.
UPDATE 19.00 Marți dimineață, în Rusia a fost înregistrat primul vaccin din lume împotriva noului coronavirus.
Și ca să fie limpede că serul rusesc vă salva planeta de molimă rușii au lansat și o animație sugestivă, în care vedem în acțiune vaccinul botezat, nu întâmplător, Sputnik 5.
Mikhail Murashko, ministrul Sănătății din Rusia: ”Testările clinice au fost făcute la Universitatea Sechenov și la Spitalul Militar Burdenko. Rezultatele au demonstrat înaltă eficiență și siguranță. Toți voluntarii au dezvoltat cantități mari de anticorpi și niciunul n-a suferit complicații după imunizare”.
Ministrul Sănătății a precizat că, potrivit specialiștilor, vaccinul ar oferi o protecție de 2 ani.
Berlinul ridică semne de întrebare cu privire la ''calitatea, eficienţa şi siguranţa'' vaccinului rus
Ministerul german al Sănătăţii a ridicat semne de întrebare, marţi, cu privire la ''calitatea, eficienţa şi siguranţa'' vaccinului împotriva noului coronavirus anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin, transmite AFP.
"Nu există date cunoscute cu privire la calitatea, eficienţa şi siguranţa vaccinului rus", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, adăugând că în cadrul Uniunii Europene "siguranţa pacienţilor este prima dintre priorităţi".
Preşedintele rus a anunţat că Rusia a obţinut "primul" vaccin împotriva noului coronavirus, denumit "Sputnik V", o afirmaţie care, conform OMS, necesită verificarea de către instanţe ştiinţifice independente.
Anunţul Rusiei şi ambiţia de a introduce în producţie de masă vaccinul din luna septembrie intervin într-un moment în care testele nu sunt încă încheiate, iar faza 3 a acestor teste, ce va fi realizată pe mii de subiecţi, va începe de miercuri.
"Trebuie demonstrat că raportul utilizare-riscuri al vaccinului este pozitiv, înainte ca acesta să fie oferit unui public larg", a mai subliniat purtătorul de cuvânt care a precizat şi că Berlinul nu a avut niciun contact cu Moscova cu privire la acest subiect.
"Autorizarea unui vaccin în Europa presupune, în afara demonstrării calităţii sale farmaceutice, şi informaţii suficiente din studiile clinice pentru a demonstra eficienţa şi siguranţa medicamentului", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Cine vor fi primii vaccinați
Statul rus va începe imediat imunizarea cadrelor medicale, urmând ca la începutul anului viitor să aibă deja câteva milioane de doze disponibile pentru alte categorii vulnerabile.
Numeroși cercetători străini, dar și Organizația Mondială a Sănătății, și-au exprimat rezervele față de rapiditatea cu care a fost obținut serul.
OMS a avertizat marți că vaccinul rusesc trebuie evaluat în privința eficacității și a siguranței înainte să obțină girul instituției.
- - - -
Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite în perioada războiului rece.
Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF implicat în cercetarea respectivă, a declarat că Rusia a primit deja cereri din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin.
Preşedintele rus Vladimir Putin anunţase cu câteva ore mai devreme că vaccinul a fost aprobat după mai puţin de două luni de testare pe pacienţi umani.
Rapiditatea cu care Rusia a obţinut vaccinul a creat suspiciuni în rândul specialiştilor din alte ţări. Mulți se întreabă dacă Moscova nu pune prestigiul naţional mai presus de ştiinţă şi siguranţă.
Semnal de alarmă din parte OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.
Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
''Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă'', a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
''Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea'', a explicat el.
Președintele filipinez, gata să îl testeze
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a lăudat marţi eforturile Rusiei de a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19 şi s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită.
Filipinele figurează printre ţările din Asia cu un număr ridicat de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cu un total de 136.638 de cazuri, luni, după o creştere record zilnică de 6.958 de cazuri.
"Îi voi spune preşedintelui (Vladimir) Putin că am o încredere enormă în studiile dvs. de combatere a COVID şi cred că vaccinul pe care l-aţi produs este într-adevăr bun pentru umanitate", a afirmat Duterte luni seara într-o declaraţie la televiziune.