Firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase şi aliajele acestora

fier vechi
DIICOT

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul USR pentru stoparea arderilor ilegale de cabluri şi conductori.

Proiectul adoptat de Parlament oferă autorităţilor statului noi instrumente pentru a contracara arderile ilegale de deşeuri şi, implicit, pentru a reduce poluarea.

Firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase şi aliajele acestora, obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor de orice fel, a anunţat USR într-un comunicat citat de News.

Câte tone de deșeuri ar fi fost arse în ultimii trei ani în Ilfov

„Interzicerea achiziţionării metalelor feroase şi neferoase obţinute prin procese termice şi chimice de la persoane fizice va duce la diminuarea fenomenului de ardere a deşeurilor, blocând persoanelor fizice posibilitatea de a le vinde mai departe. Se creează astfel pârghiile legale pentru diminuarea fenomenului incendierii de deşeuri, cu efect nociv substanţial asupra mediului şi sănătăţii publice,” a declarat senatorul USR Dragoş Popescu, iniţiatorul proiectului de lege.

„Din 2019 până în prezent, au fost arse peste 870 de tone deşeuri în oraşe şi localităţi ilfovene, o mare parte dintre acestea reprezentând materiale compozite folosite pentru obţinerea metalelor,” a mai spus Popescu.

Stoparea sau măcar diminuarea arderilor ilegale de deşeuri este un obiectiv de o deosebită importanţă pentru sănătatea tuturor românilor. Un studiu european a scos la lumină o realitate extrem de periculoasă: plasticul din electrocasnice şi electronice devine, odată ars, de 4.000 de ori mai toxic decât fumul rezultat din arderea lemnului.

Ce modifică inițiativa USR

Iniţiativa USR modifică art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achiziţionării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora.

Concret, se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a următoarelor categorii de metale feroase şi neferoase şi aliaje ale acestora:

a) utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă şi fluvială, de transport cu metroul, de transport public şi electric de suprafaţă sau de irigaţii şi desecări;
b) utilizate în infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare;
c) utilizate în infrastructura aferentă operaţiunilor de extracţie, prelucrare, distribuţie, transport şi comercializare a gazelor naturale, a petrolului şi a produselor petroliere;
d) utilizate în semnalizarea şi dirijarea circulaţiei pe drumurile publice;
e) de tipul şinelor, pieselor aparatelor de cale, materialului mărunt de cale, contraşinelor, ecliselor, părţilor componente ale instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, cablurilor de semnalizare şi telecomunicaţii, componentelor instalaţiilor de electrificare, componentelor materialului rulant, semnelor de semnalizare şi dirijare a circulaţiei, semafoarelor, capacelor căminelor de vizitare sau părţilor componente şi altele asemenea, parazăpezilor sau părţilor componente ale unor construcţii metalice destinate pentru protecţia împotriva viscolului, avalanşelor, inundaţiilor sau altor calamităţi;
f) obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor de orice fel.

Octavian Berceanu a menționat în repetate rânduri arderile de autoturisme și cauciucuri

„Gata cu arsul cablurilor,” a exclamat Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu. „Mai rămâne ca autoritățile să aplice legea,” a mai spus acesta.

 

Berceanu a publicat imagini pe pagina sa de Facebook în repetate rânduri cu incendieri care se petrec prepoderent în județul Ilfov, pe care le-a atribuit de multe ori arderilor de autoturisme dezmembrate și cauciucuri. Acesta atrage atenția în mod constant asupra efectului poluării asupra sănătății românilor, în special a celor din București și Ilfov.

La nivelul României, în fiecare an, peste 29.000 de oameni mor prematur, din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României şi 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului Bucureşti.

 

 

CITEȘTE ȘI: Incendiile ilegale și toxice din țara noastră l-au șocat pe un oficial european: „Ce dracu se întâmplă în România?“

Avertisment pentru toate țările lumii, după ce în Pakistan și în India temperatura a ajuns la 50 de grade Celsius

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
Citește și...
Cum putem reduce amprenta de carbon acasă și în societate. Exemple concrete pe care fiecare le poate adopta
Cum putem reduce amprenta de carbon acasă și în societate. Exemple concrete pe care fiecare le poate adopta

Amprenta de carbon reprezintă cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră pe care o persoană, familie, organizație sau întreprindere le eliberează.

Ce este amprenta de carbon și de ce este importantă. Explicațiile specialiștilor
Ce este amprenta de carbon și de ce este importantă. Explicațiile specialiștilor

Pe măsură ce conștientizarea schimbărilor climatice crește, crește și dorința oamenilor de a face ceva în acest sens. Pentru a înțelege mai bine impactul acțiunilor noastre, în bine sau rău, trebuie să ne uităm la amprenta de carbon.

Climate Change Summit, Opera din București, 19 - 20 octombrie. Soluții pentru viitor de la specialiști de top
Climate Change Summit, Opera din București, 19 - 20 octombrie. Soluții pentru viitor de la specialiști de top

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice, cu focus pe identificarea soluțiilor aplicabile în multiple sectoare, are loc la Opera Națională din București, în perioada 19 - 20 octombrie.  

Recomandări
Zelenski anunță că forțele ruse fac prăpăd în Herson, unde distrug case, ferme și magazine.
Zelenski anunță că forțele ruse fac prăpăd în Herson, unde distrug case, ferme și magazine. "Este o teroare deliberată"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, miercuri seara, că forțele ruse bombardează cu o brutalitate aparte regiunea Herson.

Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente
Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente

De anul viitor pensiile s-ar putea mări cu 14 procente. După ce a adoptat proiectul privind modificările fiscale, Executivul lucrează la noua lege a pensiilor. Proiectul a fost schițat de Ministerul Muncii și conține 3 variante ale formulei de calcul.

Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum
Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum

25 de minori internați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara au fost evacuați, miercuri seară, în urma unor degajări de fum într-o  cameră tehnică.