Campanie electorala cu amenintari si pietre, la Rosia Montana. Povestea candidatului care si-a lasat mustata pentru alegeri

Ultima actualizare: 20-06-2016 00:08

Un vot: asta au vrut de la noi politicienii timp de o luna in campania electorala si aproape toata primavara inainte de startul campaniei. Unii mai vizibili si insistenti, altii mai tacuti, dupa talent si posibilitati.

Toti au vrut sa ne conduca, ne-au promis vieti mai bune centuri ocolitoare, multa verdeata, blocuri acoperite din cap pana in picioare cu polistiren, parcari, marea cu sarea, orice doar sa se vada in fotoliul de primar. Am avut parte de o campanie atipica, in care micii, galetile, pomenile si banerele electorale atarnate de stalpi au lipsit. Astazi vedem cum s-a facut campanie electorala in Romania.

Rosia Montana. Cel mai bogat loc din Romania si cel mai tanar candidat la functia de primar. Tica Darie. Pentru prima data si-a lasat mustata, special pentru campanie. “Oamenii ca sa inteleaga ca chiar candidez la primaria comunei, am zis sa imi las si putina mustata, sa ma imbrac si la camasa”.

In sediul de campanie, imporovizat in biroul unei fundatii, Tica isi pregateste teancurile de afise si pliante pentru o noua zi de umblat din casa in casa. Asta ii e strategia de campanie. Spune ca oamenii il ameninta: “Au zis ca locul meu e in cimitir pe Facebook”.

Isi indeasa pliantele in porbagaj si cu cantec se pune pe drum. Cu sloganul "alege omul bun" le zambeste rosienilor de pe suri si garduri. Pe unele nu sta prea mult. Aminintarile si intimidarile venite din partea adversarilor politici sunt la ordinea zilei si de multe ori masinile il imping prin santuri.

Tica s-a nascut in Suceava, a facut facultatea in Danemarca si acum 3 ani, a pornit pe bicicleta din Copenhaga pana la Rosia pentru a atrage atentia asupra dezastrului care se putea intampla aici. A fost primit de localnici si sustinatori cu palinca si pita. Si a ramas aici. Locuieste cu prietena intr-o casa inchiriata.

Larisa va fi observator acreditat in ziua votului. Acum afla ce trebuie sa faca. A venit aici acum cateva luni sa scrie o carte pentru copii. Traieste din vanzare unor podoabe pe care le migaleste si le vinde pe internet.

Acum 3 ani Tica a ramas aici pentru a lupta pentru salvarea acestui loc si pentru a-i invata pe copii cum sa devina cercetasi. Acum vrea sa fie primar. Vrea sa-i invete pe oameni cum sa acceseze bani europeni pentru microferme si pensiuni. ”M-a atras locul asta prin problemele care erau aici si eu am simtit ca trebuie sa lupt pentru a face un loc mai bun in Rosia Montana. Asa am venit si asa am ramas. Vazand cata nedreptate e aici, vazand cate amenintari, efectiv toate chestiile astea m-au facut sa raman.”

Si-a facut un site pe care vinde produse lucrate de peste 50 de femeile din sat, pe care el le-a adunat si invatat cum sa lucreze. In centrul satului, intr-o casa care a apartinut pe vremuri bisericii este acum magazinul cu produsele lucrate de satence.

Bazinul electoral cel mai vanat de candidati dar si cu cele mai multe probleme este aici, intr-un catun de romi asezat pe langa o linie de mocanita care acum este monument istoric si nimeni nu are voie sa se atinga de ea. Peste 700 de suflete traiesc aici.

Repede, electoratul il inconjoara si incep sa-l traga prin case pentru a-i arata mizeria in care traiesc. Aici, mereu, in alegeri s-a promis o viata mai buna dupa care oamenii au fost abandonati. Cineva din multime isi aduce aminte ca Tica este cel care s-a impotrivit exploatarii miniere si oamenii iau foc.

“Suntem intr-o comuna, cea mai bogata din Europa. Stam deasupra aurului si murim de foame.”, striga ei. Cineva ii arunca si cu o piatra in cap. Si repede oamenii trec de partea actualului primar, Eugen Furdui, candidat si el.

“Asta e tata tiganilor, ma. Asteapta tiganul sa vina primarul sa vina sa le curete in curte. E un om puternic, un om cu respect, un om cu demnitate. Nu minte. Ne da ajutor social...”, spune un alegator.

Primarul Eugen Furdui, candidat si el priveste cu zambetul pe buze la campania lui Tica. Alti 7 candidati vor sa ii ia locul. El nu si-a facut prea multa campanie. Nu are nevoie. ”Cred ca cei care spun ca vor schimba fata Rosiei Montane in 2 ani nu stiu ce vorbesc”, afirma Furdui.

Si a avut dreptate. In duminica votului, rosienii au ales sa mearga mai departe ca pana acum, cu actualul primar. 106 rosieni i-au dat votul lui Tica. Prea putini insa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO