Cămin de bătrâni construit de biserică cu bani de la stat, pentru cei cu bani. „N-avem noi pensii de stat aici”

23-02-2021 07:32


Una dintre cele mai mari opere filantropice ale bisericii ortodoxe din Ardeal se face cu bani de la stat.

Vorbim despre un cămin de bătrâni, aflat în construcţie de 10 ani, şi pentru care autorităţile au dat până acum peste un milion de lei.

Preotul paroh care şi-a asumat sarcina ridicării aşezământului spune că până la finalizarea lucrărilor este cale lungă. În plus, recunoaşte că biserica nu a avut, de fapt, niciodată bani pentru acest proiect.

În curtea bisericii din Scheii Brașovului se află un azil unde, în urmă cu 200 de ani, femeile sărmane îşi găseau adăpost, sprijin şi alinare. Clădirea se află acum într-o stare deplorabilă, iar cele trei bătrâne care au mai rămas aici trăiesc în condiţii mizerabile. Bolnave şi neputincioase, gătesc pe sobe improvizate, fac baie la lighean şi îşi plătesc singure, din pensiile mizere, mâncarea, curentul, apa şi gazele.

Reporter: De ajutat, biserică va ajuta?
Pensionară: Pfoai! Poaie să ne ieie!
Reporter: Biserica nu vă ajută cu nimic?
Pensionară: Doamnă, nu mint, că sunt în curtea sfintei biserici!”

În curtea bisericii, lângă vechiul azil, se construieşte un cămin de bătrâni, care ar urma să adăpostească 30 de suflete. S-au împlinit 10 ani de când Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a pus piatra de temelie a aşezământului, însă lucrările merg greu, pentru că biserica nu are bani.

Aurelian Reit, preot paroh: Noi am investit undeva la 1,16 milioane.
Reporter: Din donaţii?
Aurelian Reit, preot paroh: Toate cu fonduri externe. Nimic banii bisericii. Biserica poate contribui cu foarte puţini bani pentru că nu este o biserică care să aibă un buget extra."

Reprezentanţii Mitropoliei Ardealului susţin că biserica a contribuit cu o sumă de 450.000 de lei şi se gândesc acum şi la o finanţare europeană.

Bătrânele care trăiesc în condiţii deplorabile nu cred că vor mai apuca să se mute în noul cămin. Se pare că acesta ar fi destinat doar celor cu bani.

Ecaterina Bucur, pensionara: "A zis că aicea trebe o garsonieră. Adică costă atâta cât o garsonieră. Zic, păi atuncea stă omul în garsoniera lui, de ce să mai vină aici."

Valentina Vulcan pensionară: "Nu e pentru noi, e pentru cei cu pensii mari. N-avem noi pensii de stat aici."

Nici de la guvern nu vor veni bani. Proiectul bugetului de stat de anul acesta prevede reducerea cu aproape 90% a banilor publici, alocați pentru construcţii bisericeşti.

Tags: biserica, camin,


VIDEO PROTVPLUS.RO