Cal rănit grav de urs, a alergat până la jumătatea satului cu fiara în spate. Medicii l-au eutanasiat

Ultima actualizare: 10-08-2021 09:36

Întâmplare îngrozitoare într-un cătun din județul Argeș, unde un urs a intrat într-o gospodărie și a rănit calul unui localnic.

Animalul a încercat să se salveze și a alergat jumătate de kilometru cu ursul în spate, însă rănile provocate de sălbăticiune au fost prea grave.

Bărbat: "Să facă ceva, dom`le, cu ursul, că vine peste noi noaptea în casă, în casa ne mănâncă, nici nu ştie cine ne-a mâncat."

Localnicii din cătunul Măcelaru sunt disperaţi. De luni întregi, patru urşi atacă aproape noapte de noapte. Luni dimineaţă, în jurul orei 5, una dintre sălbăticiuni a intrat în curtea unui sătean şi a atacat un cal.

Marian Onea, proprietar cal: "S-a suit ursul pe el, grămadă şi a luat-o pe drum la deal, cu ursul în spinare. E 4-5 urşi care vine pe fiece seară, ţi-e frică să mai ieşi afară din curte."

Sătean: "Atacă foarte des, mie mi-a atacat doi porci din coteţ. Cum se înserează, cum atacă.”

Cu fiara în spate, calul - mai exact o iapă - a fugit până la jumătatea satului, în speranţa că se va putea salva. Viceprimarul spune că situaţia e critică, chiar dacă ursul este monitorizat.

Bogdan Oancea, viceprimar Bughea de Jos: "Situaţia este îngrijorătoare, în fiecare noapte sunt vizitaţi de trei sau patru urşi. Sunt curios dacă cei care îi supraveghează traseul ştiu şi au văzut aseară cam unde a atacat el, acest urs a luat calul de aici şi l-a dus până în jumătatea satului, gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi întâlnit cu cineva, aţi văzut ce s-a întâmplat şi la Harghita, cu cei doi ciobani."

Iapa n-a mai avut scăpare din cauza rănilor grave, aşa că medicii veterinari au fost nevoiţi să o eutanasieze.

Maria Popescu, medic veterinar: "La ecvine nu am văzut niciodată asemenea răni, leziunile sunt, din păcate, aducătoare de moarte, singura soluţie, pentru el, este eutanasiat."

Din cei 1.300 de euro pe care proprietarul i-a dat pe iapa, statul îl va despăgubi cu mai puţin de 200. Sătenii se tem că nu va mai trece multă vreme până când şi ei vor deveni victimele urşilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO