Ai mai multe în comun cu Donald Trump sau cu Joe Biden? Busola electorală creată de cercetătorii UBB

Ultima actualizare: 02-11-2020 16:21
Busolă electorală realizată de români. Vezi cu cine te potrivești: Donald Trump sau Joe Biden?
Getty

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj au realizat, în colaborare cu specialiști de la universități din SUA și Olanda, o busolă electorală care le permite utilizatorilor să afle cu cine au mai multe în comun- Donald Trump sau Joe Biden.

Busola electorală de ultimă generație a fost creată de reprezentanții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în colaborare cu cercetători ai unor universități din SUA și Olanda.

Aceasta permite compararea preferințelor politice ale utilizatorilor cu cele ale principalilor candidați la funcția de președinte al SUA, Donald Trump și Joe Biden.

Dezvoltată în limba română, aplicația denumită Trump-metru este disponibilă pe link-ul https://trump-metru.electioncompass.org/ro/#!/.

Trump-metrul are, de asemenea, și rolul de a-i familiariza pe români cu spațiul politic american, prin referirea la temele cele mai dezbătute de pe scena politică de la Washington D.C.

„Ca toate busolele electorale dezvoltate în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Trump-metrul este o aplicație complet imparțială. Au fost folosite doar surse oficiale și o metodologie validată științific pentru a determina pozițiile candidaților. România este printre puținele țări din lume în care s-a lansat o astfel de aplicație, ea atrăgând în total, până acum, peste 500.000 de utilizatori în țările în care funcționează”, afirmă cercetătorii de la UBB.

Trump-metrul reprezintă prima busolă electorală lansată anul acesta în România. Același grup de cercetători din cadrul UBB Cluj lucrează, în prezent, în parteneriat cu cercetători din alte 10 state europene, la elaborarea unei noi busole electorale pentru alegerile parlamentare din România de la finalul acestui an.

Atât busola electorală pentru alegerile din SUA, cât și cea privind apropiatele alegeri parlamentare din România sunt proiecte derulate sub egida Centrului Cultural și Academic Olandez și a Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială, ambele din cadrul UBB Cluj, în colaborare cu institutul Kieskompas din Amsterdam.

 

Biden conduce detașat în sondaje, cu o zi înainte de alegeri

 

Potrivit ultimelor sondaje, prezentate luni de BBC, cu o zi înainte de scrutinul decisiv, Joe Biden conduce în preferințele americanilor cu 52%, în timp ce Donald Trump este cotat cu 43%. Alegerile prezidențiale din SUA au loc pe 3 noiembrie.

Pe de altă parte, un studiu realizat de Fundația Bertelsmann relevă faptul că actualul președinte Donald Trump nu ar avea nicio șansă să fie reales în Uniunea Europeană.

Joe Biden ar fi votat de 45% dintre cetățenii UE care și-ar exprima opțiunea în acest sens, în timp ce 38% nu ar vota cu niciunul din cei doi.

Polonia este singura țară din UE în care Trump ar câștiga alegerile, actualul șef de la Casa Albă fiind preferat de 38% dintre polonezi, în timp ce Joe Biden ar fi votat de doar 30%.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO