LIVE TEXT. Alegeri SUA 2020. Toate voturile din Georgia vor fi renumărate “manual”, la cererea lui Trump. Biden: "E jenant"

×
Codul embed a fost copiat

Alegeri SUA 2020. Donald Trump refuză în continuare să recunoască victoria candidatului democrat Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Echipa liderului actual de la Casa Albă se pregăteşte pentru un război de durată în instanţele americane.

Procurorul general al SUA William Barr a autorizat Departamentul de Justiţie să înceapă o serie de investigaţii federale în statele unde Trump susţine că au avut loc fraude electorale majore.

În acest timp, preşedintele ales Joe Biden a participat la prima şedinţă cu propria echipă de experţi pentru criza provocată de coronavirus.

Joe Biden a depășit pragul de 270 de voturi electorale după ce a obținut victoria în statul Pennsylvania, conform CNNCandidatul democrat a câștigat statul Pennsylvania cu o diferență de aproximativ 30.000 de voturi față de Donald Trump.

Citește și
Joe Biden
Mesajele de felicitare transmise lui Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Donald Trump urmează să își încheie mandatul în data de 20 ianuarie 2020.

LIVE TEXT: Joe Biden, noul președinte al SUA. Ce plănuiește Donald Trump

ora 12:30 - Prima ieșire publică a lui Donald Trump după alegeri

Donald Trump a ieșit pentru prima oară în public după alegeri, la Cimitirul național din Arlington, cu ocazia Zilei Veteranilor. Nu a stat de vorbă cu presa, dar președintele în exercițiu susține în continuare acuzațiile de fraudă, în pofida absenței oricăror dovezi.

John Berman, CNN's "New Day": „Ce dovezi privind fraude massive ați descoperit în Philadelphia?”
Al Schmidt, comisar republican din Philadelphia: „Nu am descoperit nimic.”

Da, pentru că ești "republican doar cu numele!", i-a întors-o Donald Trump.

ora 11:32 - Joe Biden îl numeşte pe Ron Klain şef de personal şi asistent al preşedintelui SUA

Preşedintele ales al SUA Joe Biden l-a numit miercuri pe Ron Klain, un important oficial democrat, şef de personal (șeful Cancelariei Prezidențiale, în România) şi asistent al preşedintelui, informează joi Reuters.

Ron Klain, 59 de ani, este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Joe Biden. El şi-a început activitatea pentru Partidul Democrat în 1989.

Klain a fost un critic acerb al modului în care preşedintele republican Donald Trump a gestionat pandemia noului coronavirus. Este de aşteptat ca noul şef de personal să fie o figură-cheie în răspunsul pe care Joe Biden îl va aduce crizei sanitare pe care o traversează America.

"Ron a fost de nepreţuit pentru mine de-a lungul multor anilor în care am lucrat împreună", a spus Joe Biden despre Klain, care i-a fost şef de cabinet în perioada în care a deţinut funcţia de vice-preşedinte al SUA.

"Experienţa îndelungată şi diversă a lui Ron Klain şi capacitatea de a colabora cu oameni din tot spectrul politic este exact ceea ce am nevoie pentru un şef de personal la Casa Albă când ne confruntăm cu acest moment de criză şi aducem ţara din nou împreună", a adăugat preşedintele ales al SUA.

Într-o declaraţie, Ron Klain s-a referit la această numire drept "onoarea unei vieţi".

Preşedintele democrat Barack Obama l-a însărcinat la un moment dat pe Ron Klain să gestioneze ameninţarea unui virus letal, aminteşte Reuters. În 2014, Obama l-a numit pe Klain coordonatorul Casei Albe pentru Ebola, după ce un focar apărut în Africa de Vest a ucis mii de persoane în întreaga lume. În total, doar 11 persoane au fost tratate în SUA pentru acest virus şi două au murit.

ora 11:18 - Joe Biden a discutat cu premierul japonez Yoshihide Suga

Preşedintele ales al SUA Joe Biden a discutat telefonic cu premierul japonez Yoshihide Suga, conform informaţiilor furnizate joi de şeful executivului de la Tokio, transmite Reuters.

Premierul nipon a discutat cu preşedintele american recent ales despre importanţa relaţiilor bilaterale precum şi despre viitorul regiunii indo-pacificului.

"Biden a declarat că aşteaptă cu nerăbdare consolidarea alianţei SUA-Japonia şi colaborarea pentru realizarea unei zone a indo-pacificului libere şi deschise", a declarat presei Yoshihide Suga.

Adresându-se reporterilor de la reşedinţa oficială la scurt timp după această conversaţie telefonică, premierul Suga a declarat de asemenea că cei doi lideri au convenit să se întâlnească cât mai curând posibil.

12 noiembrie, ora 08:00 - Autoritățile din Georgia anunță că toate voturile vor fi renumărate “manual”

În Georgia, statul în care Joe Biden păstrează un avans destul de modest, de aproape 14.000 de voturi, autorităţile au anunţat că vor lua la mână toate buletinele de vot - aproape 5 milioane -, la cererea echipei lui Donald Trump.

Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei: “Cu o diferenţă atât de mică, va fi nevoie de o renumărare completă, “manuală”, a tuturor voturilor din fiecare comitat. Asta ne va ajuta să oferim încredere (în rezultatul votului).”

11 noiembrie, ora 14:00 - Joe Biden califică drept "jenant" refuzul președintelui Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea în alegeri

În condițiile în care republicanul a refuzat până acum să autorizeze demersurile birocratice necesare pentru a începe procesul de tranziție, democratul insistă totuși că nimic nu va bloca transferul de putere. Totodată, Joe Biden s-a declarat "încrezător" în capacitatea să de a restaura "respectul" internaţional față de Statele Unite.

Prin tradiție, în Statele Unite, rezultatul alegerilor prezidențiale este acceptat de toată lumea, iar învinsul se înclină cu gratie și iese din scenă. Nu și de data asta însă.

Joe Biden: „Sincer să fiu, mi se pare jenant. Cum să spun asta cu tact? Nu cred că servește moștenirii politice a președintelui Trump.”

Cu 70 de zile înaInte de învestitură, în prima conferință de presă de după alegeri, Joe Biden a susținut că nu e descurajat de încercările concertate ale republicaniilor de a-i bloca tranziția către putere.

Donald Trump bulversează procesul obişnuit al tranziţiei prezidenţiale, prin care controlul asupra executivului american, de la politica externă la chestiunile interne, trece la următoarea administraţie într-un interval de mai puţin de trei luni.

Administraţia Trump împiedică în prezent accesul la milioane de dolari care sunt alocate noului preşedinte pentru a facilita o tranziţie guvernamentală fără probleme.

Joe Biden:
„Putem continua și fară fonduri. Nimic nu ne va încetini eforturile de a ne apuca de treabă.”

Donald Trump a scris din nou pe Twitter că, în cele din urmă, va câștiga cursa electorală.

Însă Trump poate conta pe sprijinul liderilor Partidului Republican, inclusiv din partea liderului majorității din Senat. Nici șeful diplomației americane nu pare dispus să accepte victoria democratului.

Mike Pompeo, secretar de stat: „Va fi o tranziție lină către al doilea mandat Trump. Chiar așa. Lumea întreagă urmărește ce se întâmplă. Vom numără voturile până la ultimul.”

10:16 - Joe Biden spune că nimic nu va opri transferul de putere

Preşedintele ales al SUA, democratul Joe Biden, a declarat marţi că nimic nu va opri transferul de putere după victoria sa în alegeri, relatează Reuters şi AFP.

Într-un discurs susţinut la un eveniment în Delaware, Biden a spus că tranziţia de putere este în desfăşurare, în pofida refuzului preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump de a accepta rezultatul alegerilor.

Preşedintele ales a declarat de asemenea că este "stânjenitor" faptul că Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea."Sincer, cred că este jenant". "Cred că asta nu va servi moştenirii preşedintelui", a adăugat Biden.

Dar "faptul că ei (republicanii) nu vor să recunoască în acest moment faptul că am câştigat nu are prea mult impact asupra agendei noastre" de tranziţie şi a "ceea ce putem face de acum şi până pe 20 ianuarie", ziua învestiturii, a adăugat preşedintele ales al SUA.

"Începem deja tranziţia, este deja pornită", a mai declarat Biden, care a adăugat că lucrează la componenţa executivului.

El a afirmat că ar fi fost bine să fi existat o recunoaştere a înfrângerii din partea preşedintelui republican după alegeri, dar a adăugat că refuzul acestuia "nu are un mare impact" asupra transferului de putere.

ora 10:10 - Joe Biden i-a transmis preşedintelui Macron că vrea să "redinamizeze" legăturile SUA cu NATO şi UE

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, i-a comunicat marţi preşedintelui statului francez, Emmanuel Macron, că doreşte "revitalizarea relaţiilor bilaterale şi transatlantice, în special în cadrul NATO şi UE", transmite AFP.

În prima lor convorbire telefonică, Biden şi Macron au discutat despre cooperarea viitoare în combaterea pandemiei noului coronavirus şi a "ameninţării schimbărilor climatice", precum şi despre "securitate şi dezvoltare în Africa", potrivit unui comunicat de presă al echipei de tranziţie a preşedintelui ales.

Joe Biden "a mulţumit preşedintelui Macron pentru felicitări şi şi-a exprimat dorinţa de a consolida relaţiile dintre SUA şi Franţa, cel mai vechi aliat", conform sursei citate.

Anterior, Palatul Elysée informase despre această convorbire telefonică, care urmează mesajului de felicitare adresat lui Joe Biden sâmbătă de Emmanuel Macron după anunţul victoriei candidatului democrat la alegerile prezidenţiale din SUA.

"Şeful statului i-a felicitat pe Joe Biden şi pe vicepreşedinta Kamala Harris şi i-a asigurat de dorinţa sa de a colabora pe dosarele arzătoare ale actualităţii: clima, sănătatea, lupta împotriva terorismului şi apărarea drepturilor fundamentale", a anunţat preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron, care a ales preşedinte al Franţei în 2017, nu s-a întâlnit până acum cu Joe Biden, care a ocupat funcţia de vicepreşedinte în administraţia Obama între 2009 şi 2017.

Joe Biden a început dialogul cu liderii străini luni, printr-un apel adresat premierului canadian Justin Trudeau. Marţi, au urmat convorbiri telefonice cu premierul britanic Boris Johnson, care s-a declarat dornic să "consolideze parteneriatul" dintre Marea Britanie şi SUA, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu şeful executivului irlandez Micheal Martin.

ora 10:00 - Echipa de campanie a lui Trump încearcă să blocheze certificarea rezultatelor scrutinului în Michigan

Echipa de campanie a preşedintelui republican Donald Trump a anunţat marţi că va iniţia un proces în Michigan, solicitând ca rezultatele alegerilor prezidenţiale din acest stat să nu fie certificate până nu se poate verifica dacă voturile au fost exprimate legal, informează miercuri Reuters.

Acesta este cel mai recent dintr-un şir de procese intentate de echipa de campanie a republicanului Donald Trump într-un efort de a menţine vie speranţa obţinerii unui al doilea mandat pentru preşedintele Donald Trump, după ce sâmbătă fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden a devenit preşedinte ales. Experţii juridici consideră însă că aceste litigii au şanse slabe să schimbe rezultatul alegerilor.

"Vrem să ne asigurăm că nicio numărătoare a voturilor nu include voturi exprimate fraudulos sau ilegal" a declarat reporterilor Matt Morgan, avocatul echipei de campanie a preşedintelui Trump.

Republicanii au acuzat aplicarea unui tratament diferenţiat observatorilor republicani în secţiile de votare comparativ cu omologii lor democraţi.

Bob Bauer, consilier al democratului Joe Biden, a respins marţi demersurile în justiţie ale echipei lui Trump, calificându-le drept un "teatru, nu procese adevărate".

10 noiembrie, ora 12:30 - Joe Biden, rezervat în ceea ce privește vaccinul de la Pfizer

Conștient că actuala criză sanitară îi va defini începutul mandatului, Joe Biden și-a reunit deja noua echipă de criză împotriva pandemiei, în căutarea unui răspuns puternic și unit:

Joe Biden:Acest grup va oferi consultanță fundamentată științifică pentru planurile detaliate de combatere a pandemiei. Iar principiile care îi vor ghida activitatea sunt compasiunea, empatia și grija pentru viața fiecărui american.”

Însă refuzul lui Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea și contestațiile legale ridica obstacole majore în fața unei etape cruciale în tranziție, și anume constatarea ori confirmarea rezultatului scrutinului. Odată depășit acest pas, ar putea fi eliberate fondurile necesare echipei Biden pentru a trece la treabă. E însă nevoie de semnătura administratorului federal pentru servicii publice, numit de Trump.

Laboratoarele Pfizer și BioNTech au anunțat luni că vaccinul dezvoltat în ultimele luni este "eficient la 90%" împotriva Covid-19. Este însă nevoie de studii aprofundate pentru a stabili care e durata imunității furnizate de serul respective.

Joe Biden s-a arătat incantat de vești, dar precaut.

Joe Biden:Chiar dacă este aprobat, acest vaccin nu va fi accesibil la nivel de mase mai devreme de câteva luni. Încă avem în față provocări imense, zi de zi mai serioase.”

Dr. Anthony Fauci: „Ajutorul e pe drum, dar trebuie să rezistăm până ajunge (vaccinul). Știm că este o luminiță la capătul tunelului, dar asta nu înseamnă că renunțam la măsurile esențiale de sănătate publică!”

ora 12:10 - Cine va face parte din noul Guvern al lui Biden

Biden lucrează la alcătuirea guvernului său. Potrivit presei, cabinetul va include foști oficiali din administrația Obama, reprezentanți ai minorităților, inclusiv sexuale, progresiști și chiar foști republicani.

ora 9:31 - Analişti: Joe Biden va continua probabil politicile dure ale administraţiei Trump faţă de China

Joe Biden va continua probabil politicile dure ale administraţiei Trump faţă de giganţii chinezi ai tehnologiei, precum grupul Huawei Technologies, respectând sentimentul anti-chinez al parlamentarilor din ambele partide, consideră analiştii intervievaţi de Reuters, relatează News.ro.

Potrivit analiştilor, Biden va adopta o abordare mai măsurată faţă de giganţii chinezi ai tehnologiei, dar este improbabil să inverseze măsurile adoptate de Trump, chiar dacă caută să atragă aliaţi pentru a încerca să oblige China să respecte reglementările internaţionale.

„Va exista o opoziţie puternică în Congres faţă de o inversare a oricăror măsuri care au fost luate deja”, a afirmat Martin Chorzempa, cercetător la Peterson Institute for International Economics.

Trump a luat măsuri unilaterale împotriva unei serii de firme chineze, de la gigantul echipamentelor de telecomunicaţii Huawei la Bytedance, care deţine aplicaţia de socializare TikTok, răcind relaţiile cu Beijingul şi provocând turbulenţe pe pieţele financiar la nivel mondial.

Alături de o mare parte a oficialilor de la Washington, Biden a salutat în trecut ascensiunea Chinei, dar de atunci şi-a ascuţit tonul, numindu-l preşedintele Xi Jinping tâlhar şi angajându-se să adopte o linie mai dură decât Trump în ceea ce priveşte problemele climatice şi drepturile omului.

ora 9:00 - OMS aşteaptă cu nerăbdare colaborarea cu administraţia preşedintelui ales Joe Biden

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a salutat luni eforturile de consolidare a sa prin intermediul reformelor şi a anunţat că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze îndeaproape cu administraţia preşedintelui ales al SUA Joe Biden, transmite Reuters, citat de News.ro.

Finanţarea OMS trebuie să devină mai flexibilă şi predictibilă pentru a pune capăt ”unei dezalinieri majore” între aşteptări şi resursele disponibile, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, referindu-se la eforturile Franţei, Germaniei şi Uniunii Europene în vederea reformelor.

Ghebreyesus a făcut declaraţia în faţa miniştrilor Sănătăţii, la adunarea anuală a OMS, care grupează 194 de ţări.

Preşedintele Donald Trump a blocat finanţarea OMS de către SUA şi a început procesul de retragere a ţării din OMS, în iulie anul viitor, atrăgând critici la nivel internaţional, pe fondul crizei Covid-19. El acuză OMS că este centrată pe China în modul în care gestionează pandemia de coronavirus.

Biden, care a înfiinţat luni un grup de lucru pentru gestionarea epidemiei de coronavirus la nivel naţional, a afirmat în timpul campaniei electorale că va inversa decizia lui Trump de a abandona OMS în prima zi a mandatului său.

ora 7:41 - Donald Trump nu dă semne că va accepta victoria lui Biden

Donald Trump nu dă niciun semn că ar avea de gând să cedeze şi să recunoască victoria lui Joe Biden în alegeri. Preşedintele în exerciţiu continuă să lanseze acuzaţii - fără dovezi - pe Twitter, unde susţine că alegerile au fost fraudate. Vicepreşedintele Mike Pence i-a anunţat pe cei din echipa sa că vor merge până în pânzele albe, iar avocaţii lui Trump au contestat în justiţie voturile din mai multe state federale cheie.

Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump: „Avem cinci state cu aceleași trei mari probleme: observatorii nu au putut să urmărească numărătoarea voturilor prin corespondență; voturi prin poștă care au fost ante-datate; persoane decedate care figurează că au votat, dar și voturi valide care nu au fost contabilizate.”

În contrast, tot mai mulţi republicani sunt gata să meargă mai departe fără Trump. Printre ei, guvernatorii din Maryland şi Georgia, care au respins ideea unor fraude majore.

Larry Hogan, guvernator Maryland: „Nu cred că o să apară ceva care să răstoarne rezultatul alegerilor. Aşa funcţionează sistemul. Fie că vă place, fie că nu, e vremea să ne raliem în spatele câştigătorului cursei electorale.

Geoff Duncan, guvernator Georgia: „Ne asigurăm că toate voturile legale sunt numărate, dar până în acest moment nu am văzut exemple credibile (de fraudă, n.r.).”

ora 7:32 - Donald Trump l-a concediat pe Mark Esper, șeful Pentagonului

 

Trump nu are parte de linişte nici în propria echipă administrativă. L-a dat afară pe secretarul Apărării, Mark Esper, după săptămâni de discuţii în contradictoriu, iar Secretarul pentru Dezvoltare Urbană, Ben Carson, tocmai a fost diagnosticat cu COVID.

ora 7:19 - Pandemia de Covid-19, prioritatea zero a lui Joe Biden

Pandemia rămâne prioritatea zero a preşedintelui ales Joe Biden, care nu mai aşteaptă rezultatele finale ale alegerilor. A pus la punct o echipă de tranziţie, iar primul și cel mai dificil obiectiv este controlarea coronavirusului.

Joe Biden: „Voi depune toate eforturile să blocăm evoluţia pandemiei odată ce voi depune jurământul, pe 20 ianuarie, să putem să-i trimitem din nou pe copii la şcoală în siguranţă, să punem economia pe picioare şi să obţinem un vaccin aprobat, care să fie distribuit cât mai repede la cât mai mulţi americani, gratuit.”

Statele Unite au devenit prima țară din lume care a trecut de 10 milioane de cazuri de infectare depistate. Şi numărul americanilor răpuși de Covid se apropie de 244.000. Biden a anunţat deja că se va axa pe opiniile specialiştilor şi le-a cerut americanilor să poarte măşti.

Joe Biden, preşedintele ales al Statelor Unite: „Alegerile s-au încheiat. E timpul să lăsăm deoparte partizanatul şi discursurile care ne-au făcut să ne urâm reciproc. Vă rog, vă implor, purtaţi mască. Faceţi-o pentru voi. Faceţi-o pentru vecinii voştri. Masca nu e o declaraţie politică, dar e o metodă bună să ne ajutăm ţara.”

ora 7:09 - Joe Biden, felicitat de aliații vechi ai Statelor Unite

Pe plan internaţional, Joe Biden a primit felicitări şi mesaje de susţinere din partea unei pleiade de lideri mondiali, majoritatea aliaţi vechi ai Statelor Unite.

Christiane Amanpour, jurnalist CNN: „Aliaţii se temeau că, dacă (Trump) va mai câştiga un mandat, ar putea să scoată Statele Unite din NATO. Se temeau că va provoca un rău iremediabil şi definitiv ordinii multilaterale mondiale.”

Există şi excepţii notabile printre liderii care nu l-au felicitat încă pe Joe Biden pentru victoria în alegeri: preşedintele chinez Xi Jinping, cel turc Recep Taip Erdogan, liderul brazilian Jair Bolsonaro şi preşedintele rus Vladimir Putin. Kremlinul a trimis doar un comunicat în care anunţă că aşteaptă rezultatul final al alegerilor americane.

Matthew Chance, CNN Moscova: „Moscova se aşteaptă la un ton mult mai dur de la Washington sub conducerea preşedintelui ales Biden, care a numit Rusia drept principala ameninţare la securitatea naţională a SUA. Pentru mulţi ruşi, preşedintele Trump rămâne o figură populară şi e considerat dornic să îmbunătăţească legăturile cu Moscova şi, bineînţeles, respectuos cu liderul rus.”

9 noiembrie, ora 12:40 Regele Salman şi Mohammed bin Salman îi ”felicită pe Biden şi Harris pentru victoria în alegeri.

Regele Salman şi prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, foarte apropiaţi de Donald Trump, i-au felicitat pe Joe Biden şi Kamala Harris, aleşi preşedintele şi vicepreşedinta Statelor Unite, potrivit agenţiei oficiale saudite de presă SPA, relatează AFP.

Ultimul dintre reprezentanţii monarhiilor arabe de la Golful Persic care reacţionează, regele Salman le-a transmis duminică ”cele mai bune urări de succes” şi a evocat ”relaţiile istorice deosebit de strânse între cele două ţări şi popoare prietene”, potrivit SPA.

Prinţul moştenitor a salutat ”şi mai multe progrese” în Statele Unite şi a anunţat că ”aspiră la o continuare a cooperării comune între cele două ţări prietene”, transmite News.ro.

Mohammed bin Salman este conductorul de facto al regatului şi întreţine o reaţie strânsă cu preşedintele american în exerciţiu Donald Trump şi cu ginerele şi consilierul acestuia Jared Kushner, din cauza ostilităţii lor comune faţă de Iran.

În urma unor relaţii crispate cu democratul Barack Obama, Riadul a găsit o susţinere neclintită în administraţia Trump - inclusiv în valul de proteste mondial provocat de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018.

O expertă ONU şi CIA au conchis că Mohammed bin Salman este implicat în asasinarea jurnalistului de la Washington Post (WP), un fost apropiat al regimului saudit înainte de a deveni criticul acestuia.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a promis în timpul campaniei că va ”reevalua” relaţiile cu Arabia Saudită şi se va ”asigura că America nu-şi reneagă valorile pentru avinde armament sau a cumpăra petrol”.

Arabia Saudită, reprezentanta monarhiilor petroliere de la Golful Persoic şi rivala regională a Iranului, nu reacţionase faţă de alegerea lui Joe Biden, în pofida faptului că vecinii săi au făcut-o.

ora 12:35 China s-a abţinut să-l felicite pe Joe Biden pentru alegerea sa la preşedinţia Statelor Unite, iar Beijingul a explicat luni că rezultatul final al scrutinului este încă necunoscut, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a explicat poziţia Chinei, la două zile după anunţarea victoriei candidatului democrat, contestată de către preşedintele în exerciţiu Donald Trump.

”Noi am luat notă că domnul Biden a declarat că este învingător în alegeri”, a declarat el, însă, ”din câte ştim, rezultatul alegerilor va fi stabilit de legi şi proceduri din Statele Unite”.

Mesaje de felicitare au curs, începând de sâmbătă, însă ţări ca China, Rusia şi Brazilia s-au abţinut, să-i trimită vreun mesaj lui Joe Biden, transmite News.ro.

La alegerea lui Donald Trump, în noiembrie 2016, preşedintele chinez Xi Jinping i-a transkis felicitările sale învingătorului a doua zi după scrutin.

Înfrângerea miliardarului republican reprezintă o adevărată uşurare pentru China, care poartă un război comercial declanşat de Washington în 2018.

Potrivit unor experţi, Beijingul s-ar teme că Joe Biden ar putea exercita presiuni mai mari asupra sa în domeniul drepturilor omului.

Întrebat despre acest lucru, purtătorul de cuvânt chinez a avertizat că ţara sa rămâne hotărâtă să-şi apere ”suveranitatea, securitatea şi dezvoltarea”.

”Noi sperăm ca viitoarea administraţie americană să dea dovadă de o voinţă de conciliere”, a declarat Wang Wenbin.

ora 12:30 Kremlinul aşteaptă rezultatele finale oficiale înainte de a face vreun comentariu

Kremlinul a declarat luni că va aştepta rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale din SUA înainte de a face comentarii despre rezultatul scrutinului şi că a luat notă de anunţul preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump referitor la obiecţiile juridice legate de vot, informează Reuters şi AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu s-a pronunţat asupra acestei chestiuni după ce sâmbătă mass-media americane l-au anunţat drept câştigător al alegerilor din 3 noiembrie pe candidatul democrat Joe Biden, cu 273 de mari electori, graţie succesului înregistrat în statul-cheie Pennsylvania, transmite Agerpres.

Într-o videoconferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Moscova consideră că înainte de a face vreun comentariu privind alegerile din SUA este mai bine să aştepte rezultatele oficiale ale scrutinului.

''Considerăm că este corect să aşteptăm rezultatele oficiale ale alegerilor care au avut loc. Doresc să reamintesc că preşedintele Putin a spus de mai multe ori că va respecta opţiunea poporului american oricare ar fi ea'', a spus Peskov.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat în special în 2014 când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În acea perioadă, Joe Biden avea funcţia de vicepreşedinte în administraţia condusă de Barack Obama.

Mass media americane l-au anunţat drept câştigător al alegerilor din 3 noiembrie pe Joe Biden, cu 273 de mari electori, graţie succesului înregistrat în statul-cheie Pennsylvania. Biden ar urma să devină cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.  

ora 11:50 Echipa de campanie a preşedintelui-ales Joe Biden a cerut directoarei Serviciilor Generale ale Administraţiei americane (GSA) Emily Murphy să aprobe o tranziţie oficială, în pofida refuzului preşedintelui în exerciţiu Donald Trump - care a numit-o în 2017 pe directoarea GSA - de a-şi recunoaşte înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, relatează Reuters.

Echipele lui Joe Biden au avertizat că interesele Statelor Unite în domeniile securităţii naţionale şi economiei depind de un semnal clar prin care ţara să se angajeze într-un ”transfer blând şi paşnic al puterii”, transmite News.ro.

Candidatul democrat în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie a fost declarat învingător de către principalele posturi americane de telviziune sâmbătă, creditat cu majoritatea celor 270 de voturi ale marilor electori în Colegiul Electoral, necesar pentru a fi numit preşedinte.

Însă Donald Trump şi aliaţii săi au sugerat că preşedintele republican în exerciţiu nu intenţionează să-şirecunoască înfrângerea curând.

Emily Murphy nu a stabilit încă faptul că există un ”învingător clar”, a declarat o purtătoare de cuvânt a şefei GSA, întârziind astfel accesulechipelor lui Biden la finanţări federale în valoare de milioane de dolari şi capacitatea acestora de a discuta cu reprezentanţi ai agenţiilor de informaţii şi alte departamente.

Purtătoarea de cuvânt a refuzat să precizeze când se va lua o decizie în acest sens.

Echipele lui Joe Biden au avut acces la birouri federale de la Departamentul Comerţului, un lucru prevăzut de legea privind tranziţia la Casa Albă, însă nu pot dispune de fonduri pentru salarii, consultanţi şi deplasări fără demersuri din partea GSA, declară Martha Joynt Kumar, directoarea White House Transition Project, autoarea unei cărţi din 2015 despre trabsferul puterii. 

ora 11:40 Joe Biden - care nu a fost încă instalat preşedinte al Statelor Unite după victoria anunţată sâmbătă în alegerile prezdidenţiale - şi vicepreşedinta sa Kamala Harris, care şi-a exprimat voinţa de a restaura rapid ”sufletul Americii”, îşi încep săptămâna aceasta tranziţia la Casa Albă cu două priorităţi - lupta împotriva covid-19 şi reconcilierea unei Americi puternic împărţite.

Această perioadă de tranziţie a echipei democrate nu se anunţă însă tocmai calmă, din cauza atitudinii actualului preşedinte în exerciţiu Donald Trump, care refuză, în continuare să-şi recunoască înfrângerea, transmite News.ro.

Instalarea oficială a lui Joe Biden în funcţie urmează să aibă loc la 20 ianuarie, la Washington.

Însă, Joe Biden şi Kamala Harris îşi încep încă de luni calandarul tranziţiei.

La Wilmington, în Delaware, fieful lui Biden, cei doi urmează să fie informaţi de Comitetul Consultativ de Tranziţie cu privire la Covid-19.

În cadrul acestei reuniuni, preşedintele-ales urmează să susţină o alocuţiune în care să-şi detalieze planul cu privire la o îndiguire a pandemiei în Statele Unite, unde s-a soldat deja cu peste 237.000 de morţi.

Tot luni, un grup de lucru alcătuit din 12 membri urmează să fie înfiinţat cu scopul de a lupta împotriva bolii.

Acest grup urmează să fie prezidat de către fostul chirurg general, dr. Vivek Murthy, şi de către fostul comisar al Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), dr. David Kessler, potrivit The Guardian.

Grupul de lucru urmează să pună în aplicare promisiunile lui Joe Biden pe tema situaţiei sanitare - inclusiv să înfiinţeze un corp specializat, să crească producţia de măşti de protecţie şi o mai bună urmărire a cazurilor de contact.

Altă sarcină a echipei Biden-Harris este constituirea unei administraţii.

Niciun calendar nu a fost prezentat cu privire la acest subiect, însă cei doi au promis un Guvern care să reflecte Statele Unite, din care să facă femei şi persoane de culoare..

Cu toate acestea, majoritatea în Senat, care urmează să se afle în joc în scrutine strânse în Georgia în ianuarie, ar putea să-i influenţeze opţiunile.

În cazul în care republicanii îşi păstrează majoritatea în Camera superioară, liderul Mitch McConnell ar putea refuza să confirme în funcţii personalităţi pe care le-ar considera prea de stânga.

Atitudinea lui Donald Trump în zilele următoare va influenţa, de asemenea, marja de manevră a lui Joe Biden până la 20 ianuarie.

Pentru a obţine un acces la agenţii federale, este necesar ca un funcţionar de rang înalt să declanşeze procesul tranziţiei.

Joe Biden urmează să dea, în următoarele săptămâni, o serie de ordine menite să anuleze mai multe decizii polemice ale lui Donald Trump, inclusiv interzicerea venirii în Statele Unite a cetăţenilor unor state musulmane.

Biden urmează de asemenea să restabilească o relaţie bazată pe încredere cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi cu mai mulţi parteneri comerciali, inclusiv China, potrivit The New York Times (NYT).

Aceste schimbări ar putea să aibă loc prin oridne executive, o directivă scrisă a preşedintelui american, care echivalează celei mai înalte autorităţia puterii americane.

Altă promisiune, cu privire la revenirea în cadrul Acordului de Paris de luptă împotriva modificărilorclimatice, părăsit cu zgomot de către Donald Trump.

Biden a anunţat miercuri, într-un mesajpostat pe Twitter, că această revenire urmează să aibă loc în primele 100 de zile ale mandatului său.

 

 

ora 22:00 CNN: Melania Trump îl sfătuieşte pe soţul său să accepte înfrângerea

Soţia preşedintelui american Donald Trump, Melania, îl sfătuieşte pe liderul de la Casa Albă să accepte înfrângerea la alegerile din această săptămână, notează CNN, citând o sursă din anturajul primei doamne a SUA.

“Prima doamnă Melania Trump s-a alăturat corului din ce în ce mai mare al celor din anturajul preşedintelui Trump care îl sfătuiesc că a sosit momentul ca el să accepte înfrângerea”, se arată pe site-ul cnn.com.

Melania Trump nu a făcut vreun comentariu public cu privire la alegeri, însă în privat şi-ar fi spus opinia, a precizat sursa citată de CNN.

ora 18:15 Preşedintele american Donald Trump, care, conform proiecţiilor realizate de presă, a pierdut alegerile pentru un nou mandat în faţa democratului Joe Biden, a postat noi mesaje pe Twitter prin care susţine că alegerile au fost “furate”.

“Credem că aceşti oameni sunt hoţi. Maşinile marilor oraşe sunt corupte. Aceastea au fost alegeri furate. Cel mai bun realizator de sondaje din Marea Britanie a scris în această dimineaţă că acestea au fost clar alegeri furate, că este imposibil de imaginat că Biden l-a depăşit pe Obama în unele dintre statele acestea. Acolo unde a contat, au furat ce le trebuia să fure”, a adăugat el.

Donald Trump a mai notat că voturile şi acuzaţiile de fraudă ar trebui verificate. “Vedem declaraţii că a existat fraudă. Avem o istorie în această ţară de probleme cu alegerile”.

Trump a menţionat că îl îngrijorează faptul că au existat foarte multe voturi trimise prin poştă şi dacă există o problemă în sistem cu privire la autentificarea lor, acest lucru “ar afecta grav alegerile”, transmite News.ro.

Sâmbătă, după ce presa americană a anunţat că scrutinul a fost câştigat de democratul Joe Biden, Donald Trump a afirmat, într-o declaraţie dată publicităţii de echipa sa de campanie, că alegerile sunt departe de a fi încheiate. El a precizat că începând de luni va depune contestaţii pentru a se asigura că "legile electorale au fost respectate şi câştigătorul a fost ales pe drept".

ora 14:15 - Preşedintele Iranului speră ca noua administraţie "să se revanşeze pentru greşelile" lui Trump

Viitoarea administraţie americană va trebui să se revanşeze pentru greşelile preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, a relatat mass media iraniene, citându-l pe preşedintele iranian Hassan Rouhani, transmite duminică Reuters.

"Poporul american s-a opus politicii nocive a lui Trump. Viitoarea administraţie ar trebui să folosească această ocazie pentru a se revanşa pentru greşelile trecutului... Iranul favorizează interacţiunea constructivă cu lumea", a declarat Rouhani.

Şi vicepreşedintele iranian Eshaq Jahangiri şi-a exprimat speranţa pe Twitter că vor exista schimbări în politica SUA după victoria lui Biden, scrie dpa.

"Epoca lui Donald Trump şi a echipei sale aventuroase şi războinice s-a încheiat în sfârşit... sperăm că SUA îşi vor schimba acum politicile destructive", a scris Jahangiri, adăugând că SUA ar trebui să revină la obligaţiile sale internaţionale.

În 2018, preşedintele în exerciţiu Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul şi a impus o serie de noi sancţiuni asupra acestei ţări, ceea ce a făcut ca Iranul să plonjeze în cea mai gravă criză economică din istoria sa, situaţie exacerbată de pandemia de coronavirus.

ora 13:50 - OMS îl felicită pe Biden, care a promis să oprească ieşirea SUA din organizaţie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi recapătă speranţa de a-şi reface legăturile cu Statele Unite ale Americii, aflate în prezent la cel mai scăzut nivel, după victoria preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, care a promis în timpul campaniei electorale să pună capăt procesului de ieşire a ţării sale din această organizaţie internaţională, transmite duminică EFE.

"Felicitări preşedintelui ales Joe Biden şi vicepreşedintelui ales Kamala Harris. Colegii mei de la OMS şi cu mine suntem nerăbdători să lucrăm cu dumneavoastră şi cu echipele dumneavoastră", a declarat directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Într-un mesaj difuzat pe Twitter, Tedros a amintit că "o criză precum cea provocată de pandemia de COVID-19 demonstrează importanţa solidarităţii în protejarea vieţilor şi a mijloacelor de subzistenţă".

SUA sunt ţara cea mai afectată de coronavirus la nivel mondial, cu aproape 10 milioane de cazuri de îmbolnăvire şi 233.000 asociate acestei boli.

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a acuzat OMS că nu a acţionat la timp pentru a stăvili răspândirea coronavirusului şi că a acoperit China, care - potrivit actualului lider de la Casa Albă - a ascuns restului lumii informaţii importante despre noul virus în prima fază a pandemiei.

Trump a ordonat retragerea ţării sale din OMS, cu începere din 6 iulie 2021, însă Biden a declarat că, dacă va câştiga scrutinul prezidenţial, va anula această decizie chiar din prima zi a mandatului său.

ora 11:50 Primul apel telefonic dintre Joe Biden și Kamala Harris, după victoria din alegeri

Vicepreşedintele ales al SUA, Kamala Harris, a postat sâmbătă pe Twitter un video cu momentul în care l-a sunat pe preşedintele ales Joe Biden, după victoria înregistrată în alegerile prezidențiale.

„Am reuşit! Am reuşit, Joe! Vei fi următorul preşedinte al Statelor Unite”, i-a spus Harris lui Biden la telefon, izbucnind într-un hohot de râs.

Citește mai mult AICI.

ora 10:00 Cine e Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite

Odată cu victoria lui Joe Biden, Kamala Harris devine prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite.

Numită „Obama feminin”, Kamala și-a petrecut o parte din copilărie în Canada, este avocată, redutabilă în dezbateri și din ianuarie reprezenta California în Senatul Statelor Unite.

Citește mai multe AICI.

ora 8:00 - Donald Trump nu își recunoaște înfrângerea

Donald Trump nu recunoaşte înfrângerea şi spune că va merge în justiție.

Donald Trump a aflat că a ieşit pe locul doi în cursa pentru Casa Albă în timp ce era la o partidă de golf, în Virginia. Dar a respins printr-un comunicat victoria lui Joe Biden, așa cum au indicat proiecțiile media, și a declarat că va începe acțiunile în instanță, susţinând în continuare că alegerile au fost fraudate.

Rudy Giuliani, avocatul lui Trump: „Evident că (Trump) nu va recunoaşte rezultatul alegerilor, atâta timp cât există cel puțin 600.000 de buletine de vot încă în discuție.”

Susţinători ai lui Trump s-au adunat în câteva oraşe din Statele Unite pentru a protesta. În oraşul Philadelphia, unde voturile au cântărit mult în rezultatul scrutinului, spiritele s-au încins între cele două tabere.

ora 7:50 - Discursul lui Joe Biden, după ce a câștigat alegerile din SUA

"E timpul să vindecăm America" - cu aceste cuvinte pornește la drum Joe Biden, devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform proiecțiilor televiziunilor de peste Ocean.

În cele din urmă, a venit şi mult-aşteptatul discurs public al preşedintelui ales.

"Oamenii acestei naţiuni şi-au spus cuvântul şi ne-au asigurat o victorie clară. Îmi iau angajamentul să fiu un preşedinte care nu caută să divizeze, ci să unifice, un preşedinte care nu vede că statele americane sunt roşii sau albastre, ci vede doar Statele Unite ale Americii. E timpul să vindecăm America. Voi munci la fel de intens atât pentru cei care au votat pentru mine, cât şi pentru cei care nu m-au votat”, a spus Joe Biden.

ora 7:40 - Echipa de campanie a lui Trump a intentat acţiune în justiţie în Arizona pentru voturi anulate incorect

Echipa de campanie a preşedintelui republican Donald Trump a anunţat sâmbătă că a intentat acţiune în justiţie în Arizona, acuzând că în comitatul cel mai populat din sud-vestul acestui stat au fost anulate în mod incorect voturi exprimate de unii alegători la scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, informează Reuters.

Plângerea, depusă la Curtea Superioară a comitatului Maricopa, a invocat faptul că personalul biroului electoral din secţiile de votare le-a cerut unor alegători să apese un buton după ce aparatul de vot a detectat un "vot în plus".

Echipa de campanie a lui Donald Trump susţine că această decizie nu a ţinut cont de preferinţele votanţilor şi afirmă că în ziua alegerilor au fost folosite aparate noi de vot.

Avocaţii taberei republicane sugerează că aceste voturi s-ar putea dovedi "hotărâtoare" în stabilirea rezultatului final al alegerilor în acest stat.

ora 7:30 - Donald Trump: „Am câştigat alegerile”

Preşedintele american Donald Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea, insistând că el este câştigătorul şi sugerând că au existat nereguli, informează dpa.

Preşedintele republican a postat prima sa reacţie pe reţelele de socializare la rezultatul scrutinului anunţat de media care îl dă câştigător pe democratul Joe Biden, scriind cu majuscule şi neaducând dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale, dintre care unele au fost deja respinse de instanţă.

„OBSERVATORILOR NU LI S-A PERMIS PREZENŢA ÎN ÎNCĂPERILE UNDE SE NUMĂRĂ. AM CÂŞTIGAT SCRUTINUL, AM OBŢINUT 71.000.000 DE VOTURI LEGALE”, a scris Trump într-o primă postare care a fost marcată prompt şi restricţionată de Twitter pentru difuzarea de informaţii controversate despre alegeri.

„S-AU ÎNTÂMPLAT LUCRURI RELE PE CARE OBSERVATORII NOŞTRI NU AU FOST LĂSAŢI SĂ LE VADĂ. NICIODATĂ NU S-A MAI ÎNTÂMPLAT. MILIOANE DE BULETINE DE VOT PRIN CORESPONDENŢĂ AU FOST TRIMISE UNOR OAMENI CARE NU LE-AU CERUT NICIODATĂ!”, a spus Trump.

„71. 000.000 de voturi legale. Cel mai mult VREODATĂ pentru un preşedinte în funcţie!”, a mai scris Trump într-o postare ulterioară pe Twitter.

Democratul Joe Biden a obţinut peste 74 de milioane de voturi, iar numărătoarea continuă.

ora 7:20 Donald Trump s-a întors la Casa Albă, la câteva ore după anunţul înfrângerii sale

Preşedintele Donald Trump s-a întors la Casa Albă sâmbătă după-amiază după o dimineaţă petrecută la clubul său de golf şi la câteva ore după anunţul înfrângerii sale de către democratul Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, transmite AFP.

Preşedintele Statelor Unite a petrecut puţin peste patru ore la clubul său din Sterling, statul Virginia, unde a fost văzut pe terenul de golf.

Donald Trump îşi încheie mandatul de preşedinte pe 20 ianuarie 2021.

ora 7:10 - Joe Biden a obținut 279 de voturi electorale

Candidatul democrat Joe Biden a câștigat alegerile după victoria din Pennsylvania, care i-a adus 20 de voturi electorale, ajungând astfel la 273.

În cursul nopții, Biden a mai obținut victoria și în statul Nevada, care i-a adus 6 voturi electorale, ajungând astfel la marele total de 279.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Americanii sărbătoresc în stradă victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din Statele Unite
Americanii sărbătoresc în stradă victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din Statele Unite

Americanii sărbătoresc în stradă victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din Statele Unite

Mesajele de felicitare transmise lui Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA
Mesajele de felicitare transmise lui Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA

Oficialitățile americane, foștii președinți ai SUA și politicieni din întreaga lume au transmis mesaje de felicitare la alegerea noului președinte american, Joe Biden, secondat de vicepreședintele Kamala Harris.

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden, noul președinte al Statelor Unite
Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden, noul președinte al Statelor Unite

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat sâmbătă seară pe Joe Biden pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Alegeri SUA 2020. Avertismentul lui Donald Trump, după ce Joe Biden a fost declarat câștigător
Alegeri SUA 2020. Avertismentul lui Donald Trump, după ce Joe Biden a fost declarat câștigător

Alegeri SUA 2020. Preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump, a avertizat sâmbătă că scrutinul prezidenţial este departe de a se fi încheiat, după ce presa l-a declarat câştigător pe candidatul democrat Joe Biden, transmite Reuters.

Rezultate alegeri SUA 2020. Joe Biden a câștigat alegerile și va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite
Rezultate alegeri SUA 2020. Joe Biden a câștigat alegerile și va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite

Rezultate alegeri SUA 2020. Candidatul democrat Joe Biden a câștigat alegerile din Statele Unite și va deveni al 46-lea președinte al țării, conform predicțiilor CNN.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.