Paradoxul majorării valorii bonurilor de masă. Angajații se pot trezi cu mai puțini bani în buzunar
Avalanșa de scumpiri de la începutul anului va fi tot mai greu de suportat, iar bonurile de masă primite de unii angajați nu vor ajuta foarte mult.
Deși acum au o valoare maximă de 40 de lei, cu 5 lei mai mult decât în 2023, specialiștii atrag atenția că oamenii se pot trezi cu mai puțini bani în buzunar. Din acest an, se plătește contribuție la sănătate, inclusiv pentru valoarea bonurilor de masă.
Valoarea maximă a unui bon de masă a crescut cu 5 lei anul acesta, la 40 de lei. Un angajat poate ieși însă în minus ca valoare totală a veniturilor, pentru că a apărut o contribuție la sănătate de 10% din valoarea lor.
Cornel Grama, specialist fiscal: „Trebuie să plătești CASS la tichete. Angajatorul îi dă tichet tot de 35 de lei, dar omul în mână o să primească mai puțin. Nu prea știu care să fie cu 40 de lei, eu știu care merg pe 20-25, 35 de lei am văzut foarte rar.
De exemplu, anul trecut, când un angajat primea un tichet de 30 de lei, impozitul era de 3 lei. De la 1 ianuarie 2024, va avea pe lângă impozit și CASS de 10% de plătit, adică netul scade cu încă 3 lei. Așadar, pentru o lună cu 22 de zile de muncă, netul angajatului se reduce cu 66 de lei față de 2023.
Pe de altă parte, măsura de acordare a voucherelor pentru plata facturilor la electricitate și încălzire nu a primit fonduri noi de la Guvern, ci doar a fost prelungită valabilitatea acestora. Practic, cei 2 milioane de români care au primit aceste vouchere anul trecut, le mai pot folosi la plăți până pe 31 martie.
Și pentru românii sărmani sunt schimbări. Venitul minim de incluziune înlocuiește venitul minim garantat, cunoscut și ca ajutor social, dar și alocația pentru susținerea familiei.
Carmen Ciornei, Direcția de Asistență Socială Primăria Cluj: „Eu mă aștept ca numărul de cereri să crească, totuşi, pentru că cei care nu erau înainte eligibili, dar acum sunt, vor veni spre noi. Sumele de bani sunt un pic mai mari. Înainte, o persoană singură primea sub 200 de lei.”
Suma maximă pentru beneficiarii care au niciun venit este de 275 lei pe lună pentru un membru de familie, iar în cazul unei persoanei singure, cu vârsta de cel puțin 65 de ani, plafonul este de 400 lei/lună. Banii vin dacă beneficiarii își caută activ un loc de muncă și îşi trimit copiii la școală.
La finele anului trecut, erau peste 165.000 de persoane care primeau ajutor social. În medie, o singură persoană a primit 300 de lei. Cei mai mulţi beneficiari au fost în judeţele Dolj - peste 10.000, Bacău - peste 9.000 și Teleorman - aproape 8.000. La polul opus, este București, cu sub 300 de beneficiari.