"Nu putem intreba clientul la telefon cat va lasa". Bacsisul e oficial pe bon de marti, dar lor le da deja mari batai de cap
De marti ar trebui sa primiti doua bonuri fiscale atunci cand luati masa in oras. Unul pentru consumatie si altul pentru bacsis, bineinteles, doar daca vreti sa ii lasati ospatarului bani in plus pentru ca a fost amabil.
Toate aceste lucruri, sunt prevazute in ordonanta de urgenta pentru impozitarea bacsisului, publicata deja in Monitorul Oficial. Teoretic, de acum incolo oriunde lasati ceva in plus, ar trebui sa primiti un bon separat pentru bacsis. De la restaurante si baruri pana la taxiuri sau frizerii.
Si totusi cum va proceda ospatorul atunci cand va aduce nota? Carmen are un restaurant in Bucuresti si a inceput deja sa-si instruiasca angajatii: "Vom lasa la latitudinea clientului cata spaga va lasa. Il vom ruga sa astepte bonul fiscal, daca vrea sa il astepte dupa ce va lasa spaga, bine, daca nu...Ospatarul se va duce la casa de marcat, va marca bonul fiscal pe bacsisul respectiv si il va duce clientului la masa, asta daca asteapta."
Sunt insa si alte lucruri de lamurit. "Nu putem intreba clientul la telefon in momentul in care da o comanda ce bacsis lasa baiatului care se ocupa de livrari. Este jenanta intrebarea. Si atunci cu spaga aceea nu stim ce se va intampla si cum o va marca. Nu putem sa ne intoarcem sa aducem bonul fiscal clientului. Facem comenzi la 2-3 kilometri", spune Carmen.
Si altii din domeniu sunt nedumeriti. Mahmut Terzioglu, patronul unui restaurant: ''Dimineata i-am spus unui prieten, tot asa strain ca vine tipsul cu impozitare. el a zis ca nu se poate, cred ca-i banc, asta-i gluma si eu i-am zis ca nu e banc, e adevarat."
La fel ca pana acum, bacsisul se lasa voluntar. Legea spune clar ca serviciile oferite nu pot fi conditionate de acordarea ciubucului.
Patronii decid daca banii in plus sunt pastrati de firma sau se impart intre angajati. In ambele situatii suma extra va fi impozitata cu 16%.
Ordonanta prevede si noi sanctiuni. Daca in timpul unui control diferenta dintre banii gasiti in firma si cei trecut pe casa este mai mica de 300 de lei, localul nu va mai fi inchis pe loc. Patronul scapa cu un avertisment sau amenda. Amenzile cresc in functie de cat de mari sunt sumele nefiscalizate. Conteaza si daca acestea sunt mai mici de 3% din suma inregistrata pe casa. Amenda maxima va fi de 35.000 de lei si va fi urmata de suspendarea activitatii pentru 30 de zile. Noile prevederi intra in vigoare in 10 zile. Pana atunci se aplica amenzile si sanctiunile de pana acum.