Tichetele de masă și voucherele de vacanță în 2024: cum se vor modifica. Ce nu au voie să facă cei care le primesc
Începând cu anul 2024, în România, tichetele de masă și voucherele de vacanță vor suferi modificări semnificative, aducând schimbări în modul în care aceste beneficii sunt oferite și utilizate de către angajați.
Care sunt aceste modificări și ce impact vor avea asupra angajaților și angajatorilor? În primul rând, valoarea tichetelor de masă se schimbă. Apoi, voucherele de vacanță nu vor mai fi acordate tuturor angajaților la stat și se schimbă și forma de acordare a acestora.
Ce valoare vor avea tichetele de masă în 2024
Una dintre modificările majore care va avea un impact direct asupra angajaților este legată de valoarea tichetelor de masă în 2024.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tichetele de masă ajung la valoarea de 40 de lei în 2024.
Proiectul spune că de la 1 ianuarie 2024, sumele aferente tichetelor de masă vor fi adăugate salariilor fără a fi impozitate în plus.
Tichetele de masă se dădeau pe suport electronic încă din 2022. Valoarea unui tichet de masă la momentul actual este de 35 de lei, iar un angajat are în jur de 20 de tichete de masă lunar.
Pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea tichetelor de masă obținute va fi de 880 de lei, de la 1 ianuarie 2024.
Majorarea valorii bonurilor de masă a fost decisă după discuțiile dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social.
Unul dintre motivele pentru care valoarea unui bon de masă se majorează este că „în lipsa unor măsuri concrete și rapide s-ar putea vulnerabiliza categoriile care dețin astfel de tichete de masă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.
Liberalizarea prețurilor la energie care a generat o creștere enormă a prețului la gaze și curent reprezintă un alt motiv pentru care valoarea unui tichet de masă va fi majorată.
Tichetele de masă se calculează în funcție de numărul de zile pe care un angajat le-a lucrat într-o lună și se dau pe luna precedentă pe card. Înainte, acestea erau oferite prin tichete fizice printate.
Ele se acordă pentru fiecare zi lucrată, însă se scad zilele de concediu medical sau de odihnă ori zilele libere plătite.
Bonurile de masă se impozitează conform salariului.
Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2024
Noul proiect de lege propune mai multe măsuri fiscal bugetare pentru sustenabilitatea financiară a României pe termen lung.
Tocmai de aceea, unele categorii de angajați nu vor mai primi vouchere de vacanță. Cei care nu vor mai primi aceste vouchere sunt angajații din sectorul bugetar cu salarii mai mari de 14.000 de lei brut, începând cu 2024.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță presupune acordarea anual în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026 vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru un angajat, indiferent de nivelul venitului.
De la 1 ianuarie 2024, valoarea acestora va crește la 1.600 de lei pe an, per angajat.
„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Majorarea valorii voucherelor de vacanță vine după ce prețurile cazărilor în România s-au majorat și ele.
Conform noilor reglementări, voucherele de vacanță vor fi eliberate sub forma de carduri, în loc să fie tipărite pe suport de hârtie, așa cum era obișnuit până acum.
Această schimbare va aduce un plus de eficiență în administrarea și utilizarea acestor beneficii de către angajați și angajatori.
Cardurile vor putea fi utilizate în mod similar cu cardurile de debit sau credit, ceea ce înseamnă că angajații vor putea să-și plătească direct vacanțele sau serviciile turistice folosindu-și voucherele de vacanță.
Această schimbare va face procesul de utilizare a voucherelor de vacanță mai comod și mai rapid, eliminând necesitatea de a schimba voucherele înainte de a călători sau de a face rezervări.
Totodată, cardurile vor fi mai ușor de gestionat pentru angajatori, reducându-le costurile administrative.
Cu toate acestea, este important de menționat că această schimbare vine cu o restricție importantă.
Cardurile de voucher de vacanță vor avea o utilizare restricționată la anumite categorii de servicii turistice și de vacanță, ceea ce înseamnă că angajații nu vor putea folosi aceste carduri pentru achiziții generale sau pentru alte tipuri de cheltuieli.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tichete de masa, vouchere de vacanță, vouchere,
Dată publicare:
04-10-2023 13:47