Birocrația excesivă „îngroapă” programul „Prima Chirie”. „Hârtiile trebuie duse lunar”

29-04-2019 18:23


Programul "Prima Chirie", implementat de doi ani în România, este cu mult sub așteptările autorităților. Doar 750 de români au beneficiat anul trecut de bani de la stat, pentru a-şi schimba domiciliul.

Cei care lucrează la o distanță mai mare de 50 de kilometri de casa lor, pot solicita ajutor financiar de la Agenția Forței de Muncă pentru a se muta mai aproape de slujbă. Însă birocrația excesivă îi determină pe mulți să renunțe.

Beneficiarii programului

Teodora s-a mutat anul trecut din Ilfov în Oradea. Un job de grafician a convins-o să se mute în vestul ţării şi, pentru a-şi găsi o locuinţă, s-a înscris în programul "Prima Chirie". Statul îi dă lunar 900 de lei, bani cu care, spune ea, reuşeşte să acopere 70 la sută din cheltuielile lunare legate de casă.

Teodora: Au fost o grămadă de hârtii care au trebuit pregătite pentru început. În fiecare lună trebuie să mă duc cu adeverinţa de la locul de muncă, cu o chitanţă cu care să dovedesc că am plătit chiria, o cerere, încă un formular, deci sunt cinci hârtii pe care trebuie să le duc în fiecare lună.

Simona este şi ea unul dintre beneficiarii aceluiaşi program. Locuieşte acum în Târgu Jiu.

Simona: Documente obişnuite, de domiciliu, de închiriere, contract de muncă, firma a dus un fel de acord pentru asta. Domnul de la şomaj mi-a spus că sunt doar 2 persoane în Târgu Jiu, credeam că procedura e mult mai cunoscută.

Dacă acestor angajaţi, le creşte salariul peste 5.000 de lei, atunci nu se mai încadrează în programul "Prima Chirie" şi trebuie să returneze toţi banii înapoi. Este valabil şi dacă este vorba despre un cuplu, care, cumulat, ajunge la această sumă.

În toată ţara, 750 de români primesc bani de la stat pentru prima chirie.

Cei care se angajează la companii situate la mai mult de 50 de kilometri de casa lor, pot apela la AJOFM, pentru a se muta mai aproape de locul de muncă şi a-şi achita chiria.

În Timiş, de pildă, judeţ unde este o criză acută de forţă de muncă, sunt doar 20 de astfel de beneficiari.

Specialiştii spun că birocraţia excesivă poate fi unul dintre motive pentru care oamenii nu aplica pentru acest ajutor.

„Birocraţia nu este numai până să primeşti, este până pe tot parcursul derulării acestui beneficiu, trebuie să duci o grămadă de documentaţie”, spune Brândușa Budai, manager Resurse Umane.

Potrivit ANOFM, peste 300 de mii de romani sunt şomeri.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO