Bătrânii din azilele groazei erau schimbați de pampers o dată la nouă zile. Angajații le puneau ardei iuți în mâncare

×
Codul embed a fost copiat

Adevăruri greu de acceptat, scoase la iveală din caminele groazei în care au fost chinuiți sistematic zeci de bătrâni, dovedesc că statul NU este doar indiferent la suferințele celor neputincioși, ba chiar le adâncește.

Cu știința autorităților, bieții oamenii erau schimbați de scutece o dată la 9 zile, iar atunci când primeau lături pe post de mâncare, angajatii se asigurau că sunt și iuți, ca să îi vadă cum suferă. Cei care nu se supuneau erau bătuți cu țeava. Deocamdată au fost închiși pentru o lună de zile cei trei șefi de azile și angajatul de la asistență socială care a tolerat ororile. Alte 11 persoane sunt în arest la domiciliu.

Referatul propunerii de arestare dezvăluie orori inimaginabile.

Ca să își bată joc de ei, angajații centrelor le-ar fi strecurat în mâncare ardei iuți și condimente picante, deși majoritatea seniorilor sufereau de diverse afecțiuni care impuneau un regim alimentar strict. Un anchetator sub acoperire a povestit că unul dintre angajații centrului Armonia a adăugat inclusiv în ciorba pe care o gătea bătrânilor un borcan întreg de ardei iute tocat.

Angajat 1: „Mamă, pe toți îi auzeai, când se duceau la baie, Auu! Auu! Auu!”

Citește și
Ovidiu Dumitra sef azil
Șeful unuia dintre azilele în care au fost abuzați zeci de bătrâni este fost polițist la IPJ Ilfov. Arest pentru doi suspecți
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Angajat 2: „Uite, au hemoroizi, nu merge la toți! Moare dracu ăla când se...”

Patronii celor trei cămine din Ilfov - frații Ștefan și Daniel Godei, care controlau centrele Armonia și Gabriel cel Viteaz, dar și fostul polițist judiciar de la IPJ Ilfov, Ovidiu Dumitra, care se ocupa de Casa Cora au fost arestați pentru o lună de zile. Alte 11 persoane implicate sunt în arest la domiciliu. Stenogramele arată că bătrânii erau maltratați constant.

Alina: „Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu' unu...”

Bărbat: „Poate-ți trage...”

Alina: „Ce să dea, că le e frică de mine!”

Tot interceptările arată un alt lucru strigator la cer. Bieții oameni erau schimbați de scutece odată la nouă zile. Iată cum vorbea unul dintre patroni, despre un pacient.

Angajată: „Am uitat să-ţi zic că la Martin... şi-a scos cearşaful de protecţie de pe saltea. Trebuie pus înapoi!”

Godei Daniel: „Ăla cred că trebuie strâns de gât, mai repede, decât...”

Angajată: „Cu cearşaful, eventual...(râde)”

La un moment dat, una dintre angajate a descoperit că o femeie pe care trebuia să o spele avea urme de lovituri pe spate așa că a sunat o colegă ca să afle cine a făcut asta.

Silvia: „... știu că i-a dat, știu că i-a dat numai la fund cu țeava aia, cotorul ăla de mătură...”

Emilia: „Băi, ești nebună, mă Silvia, mânca-ți-aș gura ta, că e neagră toată... fii atentă, Silvia, că a fost pe tura ta și-ți bagă în cârcă, ascultă-mă ce-ți spun!”

Silvia:Ce vorbești?”

Emilia: „Să nu zică că ai bătut-o tu...”

Silvia: „N-are cum...

Florin Vasilescu, avocatul unei îngrijitoare: „Undeva sunt și zone de gri. Există anumite conversații din care rezultă că ar fi fost îndemnați să îi lovească. Erau angajații care discutau între ei. Era prea puțin personal și eu cred că nu făceau față, dacă o singură persoană prepară și micul dejun și cina, ii și spală îi și scoate la activități nu putea să realizeze toate atribuțiile”.

A fost arestat și angajatul de la DGASPC Ilfov care încheiase un contract cu unul dintre centre. Magistrații sunt de părere că ar fi știut ca varsticii sufereau, dar a închis ochii. Cei mai mulți dintre cei exploatați proveneau din spitale de psihiatrie.

George Moloman, avocatul funcționarului DGASPC Ilfov: „El avea doar un singur centru de monitorizat, este vorba de centrul Armonia. Avea în monitorizare 16 persoane. Aceste persoane erau adulte cu dizabilități. Vă spun, tot dosarul este construit în așa manieră încât lucrurile să pară ceea ce nu sunt. Adică, sunt probleme, avem probleme, dar nu sunt atât de mari pe cât par!”

Și cei de la ANPC au descoperit, în urma unor controale, saltele pătate de sânge sau excremente, frigidere murdare ori însecte în camerele bătrânilor. Anchetatorii au strans și declaratiile unor martori.

Martor: „Atât Alina cât și Sandu erau agresivi cu beneficiarii, pot relata cum Alina i-a dat o palmă lui Andrei care furase o clătită și aceasta l-a urmărit pe Andrei și țipa la el. Sandu umilea pacienții prin organizarea unor activități destul de violente pe care el le considera jocuri, respectiv că îi lovea peste mâini”.

În dosar apare și numele Ligiei Gheorghe, apropiată și consilieră a Gabrielei Firea. Conform documentelor ajunse în posesia anchetatorilor, aceasta ocupa o funcție de conducere în cadrul unuia dintre centre. Pe contul său de socializare, Gabrila Firea a transmis că nu are nici o legtură cu dosarul și că astfel „se încearcă scoaterea ei din viața politică”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Patru suspecți de la azilele groazei au fost arestați. Martor:
Patru suspecți de la azilele groazei au fost arestați. Martor: "I-a dat o palmă lui Andrei, care furase o clătită"

Patru suspecți din dosarul pacienților chinuiți în cămine au fost arestați. Ceilalți 20 sunt în continuare anchetați pentru că ar fi supus unor abuzuri groaznice zeci de oameni, în loc să îi îngrijească.

Șeful unuia dintre azilele în care au fost abuzați zeci de bătrâni este fost polițist la IPJ Ilfov. Arest pentru doi suspecți
Șeful unuia dintre azilele în care au fost abuzați zeci de bătrâni este fost polițist la IPJ Ilfov. Arest pentru doi suspecți

Cele 24 de persoane reținute ieri au apărut în fața magistraților Tribunalului București în două ture. Ultimii suspecți au aflat decizia judecătorilor aproape de miezul nopții de miercuri spre joi.

Recomandări
Florin Piersic a fost operat, iar medicii i-au scos proteza de la genunchi. Starea lui este în continuare gravă
Florin Piersic a fost operat, iar medicii i-au scos proteza de la genunchi. Starea lui este în continuare gravă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul Foișor din București, unde medicii i-au îndepărtat proteza de la genunchi de la care au pornit toate problemele îndrăgitului actor.  

Ireal. Judecătoarea din dosarul 2 Mai a întrebat-o pe mama tinerei moarte dacă s-a dus la înmormântarea copilei sale VIDEO
Ireal. Judecătoarea din dosarul 2 Mai a întrebat-o pe mama tinerei moarte dacă s-a dus la înmormântarea copilei sale VIDEO

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a întrebat-o pe mama tinerei moarte în accidentul de la 2 Mai dacă s-a dus la înmormântarea copilei sale, iar pe tatăl tânărului decedat dacă fiica pe care o mai are există în realitate.

Bărbat din Severin, găsit mort în casă, printre mai mulți șerpi. Avea o crescătorie ilegală de reptile, printre care 3 vipere
Bărbat din Severin, găsit mort în casă, printre mai mulți șerpi. Avea o crescătorie ilegală de reptile, printre care 3 vipere

Un bărbat de 36 de ani din Drobeta-Turnu Severin a murit în împrejurări șocante, încă neelucidate. A fost găsit fără suflare în casă, printre mai mulţi şerpi.