Bank of Cyprus isi inchide temporar sucursala din Romania. Bancomatele raman functionale

×
Codul embed a fost copiat

Aviz celor care au bani la sucursalele ''Bank of Cyprus'' din Romania. Acestea vor fi inchise pentru o saptamana. Decizia a fost luata de banca centrala a Ciprului, iar agentiile de la noi s-au conformat pentru ca se supun legilor din tara de origine.

Bancomatele raman insa deschise in aceasta perioada, iar oamenii isi pot scoate banii.

Clientii care au venit astazi la una din cele 12 sucursale ale Bank of Cyprus din Romania au gasit un anunt prin care erau sunt anuntati ca banca va fi inchisa de astazi pentru o saptamana.

Tot in acest anunt clientii sunt anuntati ca in aceasta perioada se cauta solutii pentru vanzarea bancii catre o alta institutie bancara din Romania si astfel depozitele vor intra sub supravegherea BNR.

Banca Nationala a Romaniei spune ca decizia a fost luata dupa negocieri cu banca centrala din Cipru pentru ca altfel exista riscul ca si depozitele din Romania de peste 100.000 de euro sa fie impozitate cu 40% ca si in tara mama.

Citește și
Cipru
Cei care au peste 100.000 de euro la cea mai mare banca cipriota ar putea pierde 60% din economii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cei care au nevoie de bani au la dispozitie bancomatele bancii care raman functionale, iar daca banii se epuizeaza pot scoate bani si de la bancomatele altor banci.

Aceasta decizie a fost luata pentru a identifica o solutie de vanzare a sucursalei de la Bucuresti: "In conformitate cu Legea 17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezolutia institutiilor de credit si a altor institutii), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusa in procedura de rezolutie (restructurare sau reorganizare). BoC functioneaza in Romania prin intermediul unei sucursale si agentiilor acesteia. Banca Centrala a Republicii Cipru, in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis suspendarea operatiunilor din Romania ale BoC pentru o perioada de o saptamana, incepand de astazi, 1 aprilie 2013, in conformitate cu Legea 17/2013 din Republica Cipru, in vederea identificarii unei solutii de vanzare a acesteia. BNR a fost notificata in acest sens", se arata in comunicatul Bank of Cyprus Romania.

Banca noteaza ca pana la redeschiderea sucursalei si agentiilor acesteia din Romania, clientii pot folosi retelele de ATM, iar pentru necesitati deosebite "sunt invitati" sa contacteze call-center-ul sucursalei Bank of Cyprus.

In comunicat se mai mentioneaza ca masurile de reorganizare sunt aplicate in conformitate cu art. 33 (aliniat 1) din Legea Bancara din Cipru si Directiva 2001/24/EC a Parlamentului si a Consiliului din 4 aprilie 2001.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la finele saptamanii trecute ca activele celor doua banci cu capital cipriot prezente in Romania reprezinta doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin Romania, banca al carei actionar majoritar - Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.

Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc, iar fiind o sucursala a unei banci din Uniunea Europeana, garantarea depozitelor este asigurata prin schiema de garantare din tara de origine, adica din Cipru.

Primele efecte din Bucuresti

Un om de afaceri din Capitala a declarat pentru stirileprotv.ro ca luni, 1 aprilie, a incercat sa efectueze o tranzactie bancara la sucursala Bank of Cyprus din Piata Unirii (Bucuresti), insa fara succes. Angajatii bancii l-au anuntat ca, deocamdata, operatiunile cu clientii romani sunt blocate, conform normelor impuse de Banca Centrala a Republicii Cipru.

Afaceristul, care a dorit sa ramana anonim, nu a vrut sa spuna despre ce fel de suma era vorba.

"Client roman cu un depozit, care a expirat vineri. N-am avut timp vineri si am venit astazi de dimineata sa-l lichidez si sa-l transfer la o alta banca, banii respectivi. Am fost de dimineata in jurul orei 10 la sucursala Unirii (...) M-am dus si ei mi-au spus, avem o problema cu softul, nu stiu ce, in centrala, o o ora ... o ora si ceva. Am vazut ca-i schimbata la fata sefa, directoarea de acolo, va dati seama... In fine, am zis ca poate nu-i chiar atat de grav, eu am completat formularele si a ramas sa ma sune cand se remediaza.

Nesunand pana acum aproape de ora 2 (ora 14.00, n.red), am sunat eu. Buna ziua, zic, domne, ce se intampla, nu s-a remediat problema din centrala? Da, trebuie sa va spun ca, uitati, am primit un comunicat de la banca mama din Cipru ca se suspenda timp de o saptamana toate operatiunile si ca nu putem sa facem nimic.

Eu n-am stiut ca si client ca Bank of Cyprus, unitatea care functioneaza in Romania, nu are depozitele asigurate prin Fondul de Garantare romanesc. Deci asta e o culpa a lui Isarescu zic eu. Trebuie vazut in afisele lor, scrie undeva ca este garantat de statul cipriot? Si pe langa mine sa stiti ca sunt si altii, am vazut si alte persoane."

CITITI MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT PE WWW.INCONT.RO

Basescu: Va garantez ca nu voi accepta niciodata in Romania masuri ca in Cipru

Recent, presedintele Traian Basescu a declarat ca garanteaza ca nu va accepta niciodata luarea in Romania a unor masuri de genul celor luate in sistemul bancar din Cipru.

"Decizii ca cele din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. si cel putin in ceea ce ma priveste va garantez ca niciodata nu voi fi adeptul unor astfel de masuri sau nu voi accepta astfel de masuri in Romania", a afirmat seful statului.

El a mai spus ca situatia din Cipru arata ca "adesea putem sa punem sub semnul intrebarii principiile pe care le-am afirmat ani de zile".

CRIZA DIN CIPRU:

Guvernele din zona euro promit ca accesarea depozitelor bancare intr-un bailout nu se va repeta

Marea Britanie a trimis inca 13 milioane euro in Cipru, pentru militarii britanici detasati acolo

Revenirea Ciprului la normalitate se amana. Cipriotii se tem de o recesiune severa

CRIZA IN CIPRU. Situatie disperata pentru oameni: nu mai au cu ce sa isi cumpere nici paine

CRIZA IN CIPRU. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi impozitate cu 30%

Biserica Ortodoxa din Cipru vrea sa-i convinga pe antreprenorii rusi sa nu plece din cauza crizei

Inchise de o saptamana, bancile din Cipru risca sa nu se mai deschida, fara finantare de urgenta

Vrei, nu vrei, salvezi tara. Taxa uriasa pentru depozitele de peste 100.000 de la Bank of Cyprus

CRIZA DIN CIPRU. Planul B: Accesarea banilor din fondurile de asigurari sociale si sprijinul Bisericii

Referinta BNR a urcat la 4,4179 lei/euro, un nou maxim al ultimelor zece saptamani

Biserica Ortodoxa din Cipru isi pune averea la dispozitia statului, pentru iesirea din criza

Bancile cipriote, inchise pana joi. Liderii zonei euro cauta solutii pentru a nu impozita averile mici

Ziarul Financiar: "Cine este vinovat pentru criza din Cipru?"

Conditiile salvarii Ciprului,lectia pe care Germania a dat-o Europei ca sa arate cine detine puterea

Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, in schimbul dreptului de explorare a gazelor

Efectul scandalului din Cipru, in Romania: Cursul a urcat aproape de maximul anului,la 4,42 lei/euro

Cipriotii dau navala la banci. Prima tara care ia din banii depunatorilor, ca sa nu dea faliment

Moody’s: Situatia din Cipru poate avea implicatii negative pentru ratingurile bancilor europene

Cipru va propune zonei euro o noua varianta a taxei bancare, pentru protejarea depozitelor mai mici

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ginerele presedintelui Ciprului, suspectat ca a scos din tara 21 mil.euro inainte de criza bancara
Ginerele presedintelui Ciprului, suspectat ca a scos din tara 21 mil.euro inainte de criza bancara

Cel mai mare partid de opozitie din Cipru, AKEL, il acuza pe unul dintre ginerii presedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades, ca ar fi scos din tara 21 de milioane de euro cu numai cateva zile inainte de inchiderea bancilor.

Cei care au peste 100.000 de euro la cea mai mare banca cipriota ar putea pierde 60% din economii
Cei care au peste 100.000 de euro la cea mai mare banca cipriota ar putea pierde 60% din economii

Cei care au peste 100.000 de euro la cea mai mare banca cipriota si-ar putea pierde pana la 60 la suta din economii.

Traian Basescu: Va garantez ca nu voi accepta niciodata in Romania masuri ca in Cipru
Traian Basescu: Va garantez ca nu voi accepta niciodata in Romania masuri ca in Cipru

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca garanteaza ca nu va accepta niciodata luarea in Romania a unor masuri de genul celor luate in sistemul bancar din Cipru.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.