Azi au loc noi negocieri între PE şi Consiliul UE pentru funcția de procuror-şef european


Ultimul update: Joi 04 Aprilie 2019 15:09
Data publicarii: Joi 04 Aprilie 2019 07:13
Categorie: Stiri actuale

Joi are loc la Bruxelles a treia rundă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene, pentru numirea viitorului procuror-şef european.

Laura Codruța Kovesi are şanse mari să ocupe acest post, în ciuda problemelor create în ţara de Secţia de investigare a magistraţilor. Miercuri, după ce şi-a pledat singura cauza, fostă şefă a DNA a scăpat de măsura controlului judiciar, impusă de procurorul Adina Florea.

Laura Codruța Kovesi şi-a pledat singura cauza în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În finalul pledoariei, fosta şefă a DNA a cerut revocarea controlului judiciar.

Procurorul Adina Florea a acuzat-o de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă după un denunţ făcut de Sebastian Ghiţă. Mai mult decât atât, i-a interzis Codruței Kovesi să vorbească public despre dosar.

Însă fosta şefă a DNA susţine că tot ce i se întâmplă are legătură directă cu candidatura ei la funcţia de procuror şef european.

Laura Kovesi: "Unii vor să fure în România şi cei care i-au împiedicat, procurori şi judecători, au probleme".

Procesul prin care Laura Codruța Kovesi a cerut judecătorului să îi ridice controlul judiciar că este nejustitifcat şi că are nevoie de libertate deplină de mişcare s-a judecat în spatele uşilor închise. Iar intrarea în sala de judecată a fost straşnic păzită de câţiva ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil dar şi de mai mulţi jandarmi îmbrăcaţi la patru ace.

După câteva ore de aşteptare, instanţă supremă a decis ridicarea controlului judiciar, așa că fostă șefă a DNA poate părăsi țara.

Primele runde de negocieri au fost fără rezultat

Prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea procurorului-şef al Parchetului European a avut loc în 20 martie, încheindu-se fără un rezultat.

Şi a doua rundă de negocieri s-a încheiat miercuri fără niciun rezultat, informează News.ro.

Potrivit acestora, negocierile au ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre cele două instituţii nu a părut dispusă la compromis: Parlamentul European a susţinut nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum au decis comsiile LIBE şi CONT prin vot, în vreme ce Consiliul UE a susţinut numirea francezului Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (vot dat de ambasadorii statelor membre).

Kovesi, cele mai multe voturi în Comisiile PE

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a obţinut la 27 februarie cele mai multe voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European, după audierile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European, propunerea fiind trimisă Conferinţei Preşedinţilor.

Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot.

În votul consultativ din 26 februarie din Comisia pentru control bugetar (CONT), Laura Codruţa Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmată de Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de Andres Ritter, cu un vot.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

CSM acuză presiuni din partea oficialilor europeni asupra judecătorului din cazul Kovesi
Președintele Parlamentului European, mesaj de susținere pentru Codruța Kovesi
Kovesi, liberă să plece la Bruxelles. A scăpat de controlul judiciar
FULLSCREEN
Azi au loc noi negocieri între PE şi Consiliul UE pentru funcția de procuror-şef european
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO