Azi au loc noi negocieri între PE şi Consiliul UE pentru funcția de procuror-şef european
Joi are loc la Bruxelles a treia rundă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene, pentru numirea viitorului procuror-şef european.
Laura Codruța Kovesi are şanse mari să ocupe acest post, în ciuda problemelor create în ţara de Secţia de investigare a magistraţilor. Miercuri, după ce şi-a pledat singura cauza, fostă şefă a DNA a scăpat de măsura controlului judiciar, impusă de procurorul Adina Florea.
Laura Codruța Kovesi şi-a pledat singura cauza în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În finalul pledoariei, fosta şefă a DNA a cerut revocarea controlului judiciar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorul Adina Florea a acuzat-o de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă după un denunţ făcut de Sebastian Ghiţă. Mai mult decât atât, i-a interzis Codruței Kovesi să vorbească public despre dosar.
Însă fosta şefă a DNA susţine că tot ce i se întâmplă are legătură directă cu candidatura ei la funcţia de procuror şef european.
Laura Kovesi: "Unii vor să fure în România şi cei care i-au împiedicat, procurori şi judecători, au probleme".
Procesul prin care Laura Codruța Kovesi a cerut judecătorului să îi ridice controlul judiciar că este nejustitifcat şi că are nevoie de libertate deplină de mişcare s-a judecat în spatele uşilor închise. Iar intrarea în sala de judecată a fost straşnic păzită de câţiva ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil dar şi de mai mulţi jandarmi îmbrăcaţi la patru ace.
După câteva ore de aşteptare, instanţă supremă a decis ridicarea controlului judiciar, așa că fostă șefă a DNA poate părăsi țara.
Primele runde de negocieri au fost fără rezultat
Prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea procurorului-şef al Parchetului European a avut loc în 20 martie, încheindu-se fără un rezultat.
Şi a doua rundă de negocieri s-a încheiat miercuri fără niciun rezultat, informează News.ro.
Potrivit acestora, negocierile au ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre cele două instituţii nu a părut dispusă la compromis: Parlamentul European a susţinut nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum au decis comsiile LIBE şi CONT prin vot, în vreme ce Consiliul UE a susţinut numirea francezului Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (vot dat de ambasadorii statelor membre).
Kovesi, cele mai multe voturi în Comisiile PE
Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a obţinut la 27 februarie cele mai multe voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European, după audierile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European, propunerea fiind trimisă Conferinţei Preşedinţilor.
Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot.
În votul consultativ din 26 februarie din Comisia pentru control bugetar (CONT), Laura Codruţa Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmată de Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de Andres Ritter, cu un vot.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!