Avertizare de cutremur cu 30 de secunde inainte. In curand, prin SMS si TV

Dată publicare: 16-03-2011 18:41
Dată actualizare: 04-11-2012 20:51


Sistemul prin care oamenii sunt avertizati la televizor sau prin SMS ca in curand vor simti un cutremur s-ar putea folosi si la noi. Specialistii Institutului National de Fizica a Pamantului spun ca tehnologia este disponibila deja in Romania.

Specialistii cer ca autoritatile sa aplice sietemul. Daca se intampla asta, vom avea 30 de secunde la dispozitie ca sa ne punem la adapost. Iar aceste 30 de secunde ar echivala cu viata.

Un astfel de avertisment de cutremur a aparut pe ecrane in timpul unei transmisiuni in direct din parlamentul Japoniei. Telespectatorii sunt avertizati ca in curand vor simti un cutremur puternic, iar pe harta sunt identificate zonele cele mai expuse. In fundal, continua dezbatarea politicienilor. Trec 60 de secunde pana cand sala ii zgaltaie si pe acestia.

Si noi avem tehnologia necesara pentru a transmite astfel de alerte. Este folosita la centrala de la Cernavoda, de furnizorii de gaz, electricitate si apa, dar ar putea fi extinsa si pentru populatie.

"Nu cred ca ar fi probleme si nu cred ca cineva ar putea sa spuna ca nu poate sa faca treaba asta. Parerea mea ca, daca ar fi fost acest sistem construit in 4 martie, probabil ca foarte multe vieti ar fi fost salvate", explica Gheorghe Marmureanu, directorul general al Institutului National Fizica Pamantului.

Practic, am primi un avans de 30-40 de secunde, potrivit specialistilor, pana cand unda de soc ar ajunge la noi. In momentul in care realizati ca are loc un cutremur, gasiti un loc cat mai ferit in casa. Departe de vitrine sau de geamuri. Eventual adapostiti-va sub o masa solida de stejar, iar daca nu aveti una incercati sa va adapostiti sub o grinda, dar numai daca aceasta este amplasata intr-un perete de rezistenta. Specialistii spun ca in niciun caz sa nu o luati la fuga pe scari.

"Daca suntem in masina, sa oprim intr-ul loc sigur si sa ramanem calmi in masina, intr-un loc care sa nu blocheze nici circulatia, dar sa nu fie nici in apropierea unor poduri, viaducte, stalpi sau copaci inalti", spune Maior Alin Maghiar, purtator de cuvant ISU.

Specialistii va recomanda sa va stabiliti din vreme locurile cele mai sigure din apartament sau de la locul de munca. Nu ar strica sa aveti o trusa speciala o sticla de apa, dar mai ales un fluier care va poate ajuta sa le atrageti atentia salvatorilor in cazul in care sunteti prinsi sub ruine.

Seismele nu pot fi prevazute, dar, intre unda primara a cutremurului si momentul in care ne loveste unda secundara, cea care provoaca distrugerile, trece ceva timp. Din Vrancea pana la Bucuresti, 25 de secunde. Mexicanii sunt mai norocosi. De la epicentru pana in capitala, unda seismica face doua minute si jumatate. Mai mult timp, mai multe sanse sa iei masuri. 25 de secunde sunt suficiente sa inchizi instalatii periculoase. Totusi, pentru implementarea sistemului pe toate posturile TV sunt necesare discutii si cu acestea, si cu ministerul comunicatiilor, plus cumpararea unui server care sa dea semnalul de alarma catre toate terminalele.


VIDEO PROTVPLUS.RO