Atenție la falsurile în materie de brânzeturi şi lactate. Grăsime tartinabilă, vândută ca unt
Pentru a evita falsurile în materie de brânzeturi şi lactate, Ministerul Agriculturii propune ca producătorii să se înscrie obligatoriu în ''Registrul Laptelui''.
Astfel, produsele vor avea un cod pe etichete şi ar putea fi uşor identificate de către cumpărători. Potrivit specialiştilor, cele care nu vor prezenta acest semn ar trebui aşezate separat, pentru că oamenii să ştie că au tot soiul de adaosuri.
Discuție cu camera ascunsă:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- Deci ăsta nu este unt, dar este pe raftul de unt!
- Este prezentat ca un unt, dar - la etichetă - dacă ne uitam, este grăsime tartinabilă, iar conținutul de grăsime e sub jumătate față de cât ar trebui sa aibă un unt!
Clienţii pică adesea în capcană şi cumpăra produse cu adaosuri, fiind convinşi că pun în coş lactate şi brânzeturi din lapte sută la sută.
Discutție cu camera ascunsă:
- Ăsta este un preparat alimentar din lapte degresat și grăsimi vegetale.
- Și nu este un produs lactat?
- Din punctul meu de vedere, atâta vreme cât este plasat la raionul de brânzeturi, m-aș aștepta ca în conținut să regăsesc sută la sută lapte.
Doar cei care citesc cu atenţie ingredientele scrise mărunt, pe spatele ambalajelor, sunt feriţi de suprize neplăcute.
Clientă: Citesc eticheta! Dacă pe etichetă nu scrie, atunci nu am cum să fac diferenţa, dar în funcţie de etichetă. Dacă producătorul nu scrie exact ce conţine, atunci mă înşel şi eu şi cumpăr...
Reporter: Vi s-a întâmplat?
Clientă: Da, uneori da!
Tocmai de aceea responsbilii din Ministerul Agriculturii au propus ca producătorii care vor să comercializeze lactate să se înscrie obligatoriu în Registrul laptelui şi să primească un cod care va apărea clar pe etichetă. Produsele care nu respecta această cerinţă trebuie să se afle pe alt raft.
George Cățean, producător de lactate: "În momentul în care clientul vede brânza mea la 30 de lei şi un alt fel de brânză la 10 lei sau 12 lei, exista o întrebarea: de ce ar alege brânză de două ori mai scumpă decât cealaltă? Păi, dacă ne uităm pe etichetă, vom vedea că în conţinutul brânzei cu 15 lei nu se regăseşte sută la sută lapte."
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Această lege vine să acopere această nevoie prin care consumatorul să fie informat corect şi să nu mai fie prejudiciat. Atunci când cumpără să ştie că ia un produs sută la sută din lapte sau ia un produs care are şi alte ingrediente."
Controalele realizate de Ministerul Agriculturii au demonstrat că multe patiserii, cofetarii şi restaurante folosesc produsele mai ieftine, iar clienţii habar nu au ce mănâncă. Toate acestea au, pe termen lung, efecte asupra sănătăţii.
Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă și Ingineria Alimentelor Galați: "Problemele pot să fie diverse, de exemplu un excedent - dau un exemplu la întâmplare - de amidon. Într-un produs lactat înseamnă o creştere nejustificată a conţinutului de hidraţi de carbon cu efecte dăunătoare în cazul diabetului. Pot să existe nişte aditivi care să afecteze sistemul de digestie şi aşa mai departe."
Încălcarea regulilor va fi considerată infracţiune, iar amenzile vor fi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. Regulile nu se aplică şi fermierilor care vând în piate şi vor intra în vigoare abia după ce legea va fi adoptată şi de Cameră Deputaţilor.