Aprobarea vaccinului Sputnik, suspendată de EMA pentru Europa. Au fost depistate „riscuri de contaminare încrucișată”

Ultima actualizare: 17-09-2021 15:14
Aprobarea vaccinului Sputnik, suspendată de EMA pentru Europa. Au fost depistate „riscuri de contaminare încrucișată”
Shutterstock

Aprobarea vaccinului Sputnik V a fost suspendată de organizația Mondială a Sănătății, după mai multe nereguli descoperite într-o fabrică din Rusia.

Procesul de aprobare început de EMA a fost oprit până la remedierea neregulilor semnalate, care includ posibilitatea unor contaminări și are au fost depistate după o inspecție a unor reprezentanți OMS, arată Radio Europa Liberă Moldova.

Un oficial OMS a explicat că forul mondial și-a suspendat procesul de aprobare pentru vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, după ce au fost descoperite o serie de încălcări ale producției în timpul unei inspecții în Rusia, la începutul acestui an, arată sursa citată.

Jarbas Barbosa, director adjunct la Organizația Pan Americană a Sănătății (biroul regional al OMS pentru America) a sugerat la 15 septembrie că ar fi necesare noi inspecții la una dintre fabricile în care se fabrică vaccinul rusesc Sputnik V înainte ca el să fie aprobat pentru utilizare în situații de urgență. Fabrica „trebuie să ia notă, să facă modificările necesare și să fie pregătită pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită știri că fabrica a înlăturat neajunsurile ”, a spus Barbosa.

Într-un raport publicat în iunie, OMS a spus că a constatat mai multe încălcări la o fabrică deținută de compania farmaceutică rusă Pharmstandard în orașul Ufa, inclusiv în ceea ce privește „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată”. Ulterior, fabrica a spus că a abordat aceste preocupări.

Rusia și-a depus cereri de aprobare pentru vaccin atât la OMS, cât și la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) în februarie, după ce rapoarte apărute în jurnalul medical The Lancet au arătat că vaccinul este sigur și 91,6% eficient împotriva COVID-19. În ciuda lipsei de aprobare, Sputnik V a fost utilizat în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv în R. Moldova.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO