Aproape 4.500 de cadre medicale din România s-au infectat cu Covid-19. Până acum, 50 au fost răpuse de virusul ucigaș

Ultima actualizare: 12-11-2020 09:27

Crește rapid și numărul cadrelor medicale confirmate pozitiv. Au început să piară şi doctori de familie, cei care de curând au primit sarcina să îi vegheze pe pacienţii infectați, dar care sunt trataţi acasă.

 

Fiecare cadru medical ucis de infecţie este o pierdere uriaşă, în condiţiile în care avem mai multă nevoie ca oricând de medici şi asistenţi.

În secția de Neurologie a Spitalului Județean din Buzău, 9 cadre medicale au fost infectate cu SARS-CoV-2. Cel mai probabil, virusul a fost adus de un pacient.

Laurențiu Gabora era maseur acolo. Acum două săptămâni a fost confirmat pozitiv iar infecția i-a invadat tot corpul până când i-au cedat plămânii. A închis ochii la Terapie Intensivă.

Mihai Ștefan, președinte Sanitas Buzău: "A fost adus de acasă într-o stare destul de gravă. A avut, din câte am înțeles, o afectare pulmonară destul de mare dar totuși s-a insistat menținerea lui în viață, fiind și un coleg de-al nostru, un coleg foarte bun".

Un focar de coronavirus stârnește îngrijorare și în secția de Neurologie a spitalului din Sibiu. 21 de cadre medicale sunt infectate cu SARS-CoV-2. Secția a fost închisă și deocamdată nu sunt victime.

De la izbucnirea pandemiei, în toată țara aproape 4.500 de medici și asistenți au fost confirmați cu coronavirus.

50 de doctori, asistenți și personal auxiliar din spitale au fost uciși de boală.

Mihai Buescu a fost medic de familie în Vinderei - Vaslui, o localitate în care infecția cu SARS-CoV-2 a făcut zeci de victime.

S-ar fi îmbolnăvit după ce a intrat în contact cu un pacient ale cărui rude au revenit de curând în țară.

Ionuț Ghiur, primar Vinderei: "A fost medicul care a fost zi și noapte alături de pacienții din comuna Vinderei timp de 30 de ani. Avea foarte mulți pacienți, chiar și din alte comune. Era un doctor iubit, respectat, era un om calm, liniștit".

 

1 din 46 de infectări, în rândul cadrelor medicale

 

Și o femeie de 46 de ani - medic de familie în Botoșani a avut parte de un final dramatic. Ea a fost găsit inconștientă în cabinet și nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare.

Monica Adăscăliței, director executiv DSP Botoșani: "Dumneaei suferea de o răceală cu frisoane, febră, tuse, i s-a făcut rău, soțul găsind-o în stop în cabinetul ei care era o extensie a apartamentului. Trebuie să vedem dacă a intrat în contact cu pacienți. În urma autopsiei a reieșit o condensare pneumonică masivă".

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, de la începutul pandemei 1 din 46 din totalul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat la personalul medical.

Cristian Baicu, șef secție medicală Spitalul Colentina: "Am avut mulți colegi internați de la toate spitalele, medici, asistenți, infirmiere care se îmbolnăvesc, noi, spitalele Covid ne îmbolnăvim mai greu decât cei din așa-zisele spitale non-Covid".

Specialiștii susțin că îmbolnăvirile în rândul cadrelor medicale pot fi evitate numai dacă în spitale se respectă strict circuitele.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO