Numărul cadrelor medicale confirmate pozitiv cu noul coronavirus continuă să crească
Medicii sunt şi ei expuşi pericolelor, iar boală nu îi ocoleşte. Dimpotrivă! Numărul cadrelor medicale confirmate pozitiv continuă să crească.
Au început să piară şi doctori de familie cei care de curând au primit sarcina să îi vegheze pe pacienţii care sunt trataţi acasă. Fiecare cadru medical ucis de infecţie este o pierdere uriaşă în condiţiile în care în spitale avem mai multă nevoie ca oricând de medici şi asistenţi.
În secţia de neurologie a spitalului judeţean din Buzău, 9 cadre medicale au fost infectate cu SARS-CoV-2. Cel mai probabil, virusul a fost adus de un pacient.
Laurenţiu Gabora era maseur acolo. Acum două săptămâni a fost confirmat pozitiv iar infecţia i-a invadat tot corpul până când i-au cedat plămânii. Azi-noapte, a închis ochii la terapie intensivă.
Mihai Ştefan, Preşedinte Sanitas Buzău: "A fost adus de acasă într-o stare destul de gravă. A avut, din câte am înţeles, o afectare pulmonară destul de mare, dar totuşi s-a instistat menținearea lui în viaţă, fiind şi un coleg de-al nostru, un coleg foarte bun".
Adriana Bunilă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău: "Corpul medical a depus toate eforturile pentru a-l salva însă azi-noapte a pierdut lupta cu viaţa".
Un focar de coronvaris stârneşte îngrijorare şi în secţia de neurologie a spitalului din Sibiu. 21 de cadre medicale sunt infectate cu SARS-CoV-2. Secţia a fost închisă şi deocamdată nu sunt victime.
De la izbucnirea pandemiei, în toată ţara aproape 4.500 de medici şi asistenţi au fost fost confirmaţi cu coronavirus.
50 de doctori, asistenţi şi personal auxiliar din spitale au fost ucişi de boală.
Mihai Buescu a fost medic de familie în Vinderei - Vaslui, o localitate în care infecţia cu SARS-CoV-2 a făcut zeci de victime.
S-ar fi îmbolnăvit după ce a intrat în contact cu un pacient ale cărui rude au revenit de curând în ţară.
Ionuţ Ghiur, Primar Vinderi: "A fost medicul care a fost zi şi noapte alături de pacienţii din comuna Vinderei timp de 30 de ani. Avea foarte mulţi pacienţi, chiar şi din alte comune. Era un doctor iubit, respectat, era un om calm, liniştiţi".
Şi o femeie de 46 de ani -medic de familie în Botoşani a avut parte de un final dramatic. Ea a fost găsită inconştientă în cabinet şi nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare.
Monica Adascălitei, Director Executiv DSP Botoşani: "Dumneaei suferea de o răceală cu frisoane, febră, tuse. I s-a făcut rău, soţul găsind-o în stop în cabinetul ei care era o extensie a apartamentului. Trebuie să vedem dacă a intrat în contact cu pacienţi. În urma autopsiei a reieşit o condensare pneumonică masivă".
Potrivit insitutului naţional de sănătate publică, de la începutul pandemei 1 din 46 din totalul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a fost intregistrat la personalul medical.
Cristian Baicu, Şef Secţie Medicală Spitalul Colentina: ”Am avut mulţi colegi internaţi de la toate spitalele, medici, asistenți, infirmiere care se îmbolnăvesc, noi, spitalele covid ne îmbolnăvim mai greu decât cei din aşa-zisele spitale non-covid".
Specialiştii susţin că îmbolnăvirile în rândul cadrelor medicale pot fi evitate numai dacă în spitale se respectă strict circuitele.