Cum reușesc medicii să facă față crizei locurilor de la ATI. Mărturia pacienților internați
203 femei şi bărbaţi, mame şi tati, bunicii sau copiii cuiva vor fi de astăzi înainte un nume pe o cruce. Poate că sună brutal, dar acesta este adevărul negru numai de ieri şi până azi.
Înfiorătoare devine şi cursa pentru un loc la terapie intensivă. Sunt doctori care le cer famiilor celor bolnavi să caute pe cont propriu un loc, aşa că tot mai mulţi oameni îşi strigă neputinţa.
În secţia de ATI a spitalului judeţean din Piteşti, pe unul dintre paturi, un tânăr - ventilat mecanic - este aşezat cu faţa în jos. Doar în acest fel doctorii au reuşit să îi imbunătățească saturaţia cu oxigen şi astfel să câştige timp pentru salvarea lui.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lângă el, un alt bărbat are nevoie disperată să respire.
În salon, pacienţii sunt dezbrăcaţi şi poartă scutece. În timp ce unii sunt sedaţi, pe alţii doctorii încearcă să îi convingă să nu îşi smulgă de pe față masca prin care primesc viaţă.
Sub costumele de protecţie din care li se mai văd doar ochii, doctorii sunt copleşiţi. Toate cele 15 paturi de terapie intensivă din acest spital sunt ocupate. La fel şi cele 12 din TIR-ul adus în curtea unităţii medicale.
Pentru cei de la terapie intensivă, timpul pare că a îngheţat. Aici se aud doar sunetele aparatelor de susţinere a vieţii şi gemete de durere şi neputinţă. Unii au capul acoperit de bule din plastic conectate la ventilatoare care îi ajută să respire.
În toată, au fost peste 200 de decese - cele mai multe în 24 de ore de până acum.
În secţiile terapie intensivă sunt aproape 1.100 de oameni. Pentru alţii încă se caută un loc.
Toma Avrigean are 67 de ani şi la începutul lunii a fost diagnosticat cu COVID-19. Este internat în spitalul din Orăştie şi are nevoie de terapie intensivă.
Toma Avrigean, pacient infectat cu SARS-CoV-2: "Nu pot să respir cu masca de oxigen”.
Reporter: ”Şi ce vă spun medicii?”
Toma Avrigean: ”Că nu este loc la ATI. Ce să mă fac?”
Doctorii le-au transmis rudelor să încerce să găsească singure un loc, într-un spital, la ATI. Strigătele de ajutor ale soţiei şi fiicei s-au răspândit pe internet.
Maria Avrigean, soţia pacientului: "Vă rog din suflet să ne ajutaţi. Avem nevoie de ajutorul vostru. Vă rog să ne întindeţi o mână de ajutor".
Alexandra Avrigean, fiica pacientului: "Am sunat peste tot, la toate spitalele, de la Timişoara, la Arad, la Sibiu, Cluj, Oradea, Alba - care este aproape - nu găsim nici măcar un loc. Toţi ne spun acelaşi lucru, că nu sunt locuri disponibile. Vă rog, ajutaţi-ne! Tati are nevoie urgentă să fie transferat. Asta e singura lui şansă".
Astfel de situaţii nu ar trebui să apară. Conform procedurilor, când un pacient are nevoie de terapie intensivă spitalul unde este internat cere ajutor la Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani. Acolo, există situaţia cu toate locurile libere în secţiile ATI din ţară şi de acolo se decide unde poate fi transferat bolnavul. Există soluţii şi pentru cazul în care paturile de terapie intensivă vor fi toate ocupate - dar deocamdată nu suntem în această situaţie, susţin cei responsabili.
Gabriel Copceag, Director Medical Spitalul de Urgenţă Piteşti: "Ţinem bolnavii chiar în UPU şi asigurăm suportul ventilator. Bolnavul nu rămâne neasistat, nu este loc în ATI şi gata, este bolnav pierdut. Orice priză de oxigen va fi exploatată la maxim. Ordinul de ministru ne spune că trebuie să fim pregătiţi să extindem secţia de ATI în cazul în care este nevoie, în blocul operator, în alte secţii învecinate. Bolnavii pozitivi, care nu găsesc locuri în alte spitale, rămân pe loc, în secţia tampon şi acolo avem priză de oxigen şi acolo ducem ventilatoarele sau aparatele care îi ajută să supravieţuiască până găsim un alt loc".
În spitalele din România sunt internaţi acum aproape 13 mii de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.
Alţi aproape 10 mii de români au aflat că au boală în ultimele 24 de ore.
Sursa: Natașa Paraschiv
Etichete: spital, medici, coronavirus, pacienti, paturi,
Dată publicare:
11-11-2020 19:04