Apelul lui Calin Popescu Tariceanu impotriva DNA i-a suparat pe magistrati: CSM a sesizat Inspectia Judiciara

Ultima actualizare: 20-10-2016 05:35
Calin Popescu Tariceanu

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara pentru a verifica daca declaratiile presedintelui Senatului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, au adus atingere independentei justitiei.

"Avand in vedere solicitarea publica continuta in documentul intitulat 'Apel catre parlamentari', publicat pe pagina oficiala de internet a Senatului Romaniei, la 16 octombrie, sub semnatura presedintelui Senatului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, precum si mesajele promovate in cadrul unor serii de aparitii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul 'catre parlamentarii din ambele Camere sa refuze a se mai pronunta in vreun fel pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA', presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, in temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind CSM, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii cu celeritate a verificarilor necesare pentru a stabili daca, prin afirmatiile asumate institutional de presedintele Senatului Romaniei si dezbaterea mediatica subsecventa a acestora, a fost adusa atingere independentei justitiei in ansamblul sau", se arata intr-un comunicat al CSM.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a facut apel, duminica, la parlamentarii din ambele Camere "sa refuze a se mai pronunta in vreun fel pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA".

"Daca dosarele respective au asteptat atatia ani, inseamna ca nu este nicio urgenta si ele pot sa mai astepte ca viitorul Parlament sa se pronunte", a precizat Tariceanu.

Seful Senatului a spus ca nu se mai pot accepta "judecati cu masura dubla".

"Cand DNA trimite la repezeala un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie sa se conformeze, pentru ca altfel sunt certati de presedintele Iohannis si de alti membri ai corului prezidential. Simultan, cei suspectati de DNA sunt supusi unor presiuni de a demisiona. Dubla masura s-a vazut limpede cand procurorul-sef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei si codurilor de integritate s-au uitat in alta parte si au uitat principiile valabile doar pentru ceilalti", a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.

El a mentionat ca este cunoscuta pozitia sa potrivit careia DNA "nu mai slujeste demult Justitia, ci, in spatele paravanului luptei necesare si legitime cu coruptia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijeaza pe cai oculte activitatea acestei institutii".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO