Aparat pentru sterilizat cărți, la biblioteca din Cluj-Napoca. Sunt dezinfectate filă cu filă

Ultima actualizare: 01-09-2020 09:42

Pentru a încuraja cititul în perioada pandemiei, la Biblioteca Judeţeană din Cluj-Napoca cărțile au început să fie dezinfectate filă cu filă.

Un aparat special, cu raze ultraviolete şi ventilatoare este folosit zilnic de angajaţi.

În mai puţin de două minute, sunt dezinfectate patru cărţi. De când această măsură a fost luată, numărul celor care trec pragul bibliotecii a crescut.

Marian Suciu, bibliotecar: „Se iau câte patru cărţi returnate şi se introduc în aparat...patru cărţi. După ce le-am introdus în aparat se închide uşa, se apasă butonul de start şi ele stau în jur de 1 minut şi zece secunde la sterilizat”.

În aproape 100 de secunde sunt eliminați viruşii, bacteriile şi paraziţii, iar cititorii pot răsfoi în siguranţă paginile cărţilor. Atât tinerii, cât şi părinţii văd această soluţie binevenită pentru a se proteja.

Fată: „Mi se pare super, chiar e o măsură de siguranţă care ar fi trebuit luată, având în vedere că biblioteca nu s-a închis şi chiar vine lumea, împrumută cărţi şi ajută lumea să se simtă mai sigură, să se protejeze”.

Băiat: „Am văzut multă lume care împrumuta cărţi, care returnează cărţi şi asta clar e un motiv în plus de siguranţă pentru noi. Fiind dezinfectate toate cărţile, asta înseamnă că nici nu sunt posibilităţi să aducă viruşi din afară.”

Femeie: „Este un lucru bun cărţile să fie sterilizate, să fie igienizate şi avem siguranţa că atunci când luăm o carte acasă nu ducem şi microbi.”

După o perioadă în care biblioteca a avut tot mai puţini vizitatori, reprezentanţii au decis luarea unor măsuri suplimentare pentru a-i atrage pe cititori.

„Am decis că trebuie să luăm cât mai multe măsuri ca să prevenim răspândirea virusului. Am considerat că este important să avem un astfel de aparat în bibliotecă şi să îl testăm” spune Sorina Stâncă, managerul bibliotecii judeţene Octavian Goga Cluj.

Aparatul va fi testat până în luna octombrie. Reprezentanţii bibliotecii îi îndeamnă pe toţi cititorii să împrumute cu încredere cărţi, iar în perioada următoare iau în calcul cumpărarea altor cinci aparate pentru sterilizare. Un astfel de dispozitiv costa în jur de 8000 de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO