Animalul care dă lapte şi carne mai bune decât cele de vacă, dar nu e "dorit" de stat
Deşi laptele de bivoliţa este mult mai sănătos decât cel de vacă, statul nu se grăbeşte să îi sprijine financiar pe crescătorii din prima categorie.
Fără ajutor, mulţi au renunţat, iar numărul bivolilor din România a scăzut extrem de mult. Tocmai de aceea, un proiect de lege aflat acum în dezbatere la Camera Deputaţilor, ar putea schimba lucrurile în bine.
În 2018 România mai avea doar 18 mii de bivoli, faţă de 230 de mii în anii '90. Marius are o fermă într-un sat din Bihor, dar a înjumătăţit numărul de animale faţă de momentul în care a început afacerea. Nu face produse din lapte şi nici carnea nu are mare căutare.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
În schimb, în acesta ferma de bivolițe de lângă Rupea, judeţul Braşov, cresc în jur de 500 de exemplare. Specialiştii care se ocupa de ele spun că dau lapte cu un an mai târziu şi de trei ori mai puţin decât vacile. Dar pot da lapte timp de 12 ani, şi sunt mai rezistente din puncte de vedere a bolilor.
Fermierii au ridicat și o fabrică de lactate unde fac mozzarela, smântâna, telemea şi iaurt. Produsele ajung în supermarketuri. Sunt de două ori mai scumpe decât cele de vacă, dar cererea pentru ele este în creştere.
Un kilogram de telemea se vinde cu peste 40 de lei, iar un litru de lapte costa în jur de 14 lei, în magazin.
Diana Chivu, nutriţionist: „Laptele este de două ori mai gras ca laptele de vacă dar conţine grăsimi bune. Conţine cu 58 la sută mai mult calciu, sunt foarte bune pentru sistem osos, pentru dinţi, previn anemia şi bolile cardiovasculare. Carnea de bivol este de trei ori mai slabă decât carnea de pasăre, are colesterol mai mic, are omega 3 şi omega 6 foarte buni pentru imunitate şi ne ajuta chiar şi la slăbit."
În restaurante aceste produse sunt extrem de apreciate. Până acum, statul acorda subvenţii de 160 de euro pentru un bivol. Dacă legea se va schimba, suma se dublează. În plus, crescătorii vor putea accesa fonduri suplimentare ca să-şi dezvolte fermele.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, alimente, carne, lapte, vaci, crescatorie,
Dată publicare:
07-03-2019 19:06