România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 16 Februarie 2019 19:58
Data publicarii: Sambata 16 Februarie 2019 18:50
Categorie: Financiar

Avem livezi, dar n-avem recolte. Numărul livezilor și arbuștilor fructiferi aproape că s-a dublat în unele zone din țară în ultimii doi ani, însă, cu toate acestea, piețele românești sunt, în continuare, invadate de mere din Polonia și Ungaria.

Motivul? Nu știm să lucrăm cu specialiști care să scoată dintr-un teren cultivat la maximum posibil.

Metodele folosite de fermieri sunt, de multe ori, cele de acum 20-30 de ani și nu mai dau rezultate competitive pe piață, spun specialiștii.

Specialistul îi explică fermierului: ”Trebuie să aveți în vedere care sunt muguri de rod. Astea sunt crengile care trebuie lăsate pe pom. Cele care merg în sus, cum sunt astea două, trebuie tăiate."

Un gospodar din Bihor a încercat, la început, să se descurce singur. Abia când a văzut că un sfert din recoltă se usucă pe crengi, a cerut ajutorul.

Mihai Banuți, fermier: "Întotdeauna specialistu-i în domeniu și cunoaște: și când se stropește pomul și când se sapă și când se tunde. A fost care n-a executat lucrările la timp și nu i-a stropit la timp."

Andrei Butișcă, horticultor: "Toată lumea plantează doar că nu știu ce să facă cu pomii, nu au producție. Posibil din probleme financiare, bănuiesc, și cred că pot să facă ei și treaba specialistului."

Ruben Budău, Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea: "Pot face diferența. Un sfat bun, o consultanță bună, cu siguranță că ajută fermierii să aibă un beneficiu foarte mare și, practic, să maximizeze investițiile pe care le-au făcut."

Nicolae Hodișan, director Direcția Agricolă Bihor: "Suprafețele plantate cu arbori și arbuști fructiferi au crescut, din punctul nostru de vedere, semnificativ. Fără un specialist nu poți să te dezvolți la un nivel competitiv cu ceilalți concurenți pe acea piață."

Numai în Bihor, în ultimii doi ani, suprafața cultivată cu livezi și arbuști fructiferi - cum sunt murul, afinele sau alunii - s-a dublat, de la 1930 la aproape 3800 de hectare. Multe din acestea au fost făcute pe bani europeni, însă...

Octavian Dan, consultant agricol: "Puține dintre ele vor reprezenta o concurență pentru Polonia, pentru Ungaria, pentru țările care, în mod tradițional, aduc fructe în România. Cauza principala este lipsa specialiștilor și chiar și cei puțini care sunt, nu sunt consultați și asta duce la o densitate a plantelor mult prea redusă, pentru ca producția să fie una competitivă."

Specialiștii spun că, la o producție de 30-40 de tone de mere la hectar, e greu să-i concurezi pe polonezi, de exemplu, care scot 70-80 de tone. Iar fără o întreținere specializată a livezilor, multe din plantații vor deveni doar niște investiții pierdute.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
VIDEO PROTVPLUS.RO
robor
Indicele Robor la 3 luni a urcat la 3,23% pe an
Românii care fac avere în doar câteva luni mutând mobilă pentru vedetele din SUA
Raportul de țară al Comisiei Europene, motiv de ceartă între Teodorovici și Corina Crețu
Teodorovici anunță un nou indice ROBOR, bancherii nervoși. Cum vor fi afectați românii
Guvernul va adopta o nouă OUG care modifică "Ordonanța lăcomiei". Ce se va întâmpla cu ROBOR
Indicele ROBOR ar putea dispărea în curând. Cine va scăpa de datorii
Criză în afacerile din România. Angajatorii nu mai au nici profit, nici salariați
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa