România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști

×
Codul embed a fost copiat

Avem livezi, dar n-avem recolte. Numărul livezilor și arbuștilor fructiferi aproape că s-a dublat în unele zone din țară în ultimii doi ani, însă, cu toate acestea, piețele românești sunt, în continuare, invadate de mere din Polonia și Ungaria.

Motivul? Nu știm să lucrăm cu specialiști care să scoată dintr-un teren cultivat la maximum posibil.

Metodele folosite de fermieri sunt, de multe ori, cele de acum 20-30 de ani și nu mai dau rezultate competitive pe piață, spun specialiștii.

Specialistul îi explică fermierului: ”Trebuie să aveți în vedere care sunt muguri de rod. Astea sunt crengile care trebuie lăsate pe pom. Cele care merg în sus, cum sunt astea două, trebuie tăiate."

Un gospodar din Bihor a încercat, la început, să se descurce singur. Abia când a văzut că un sfert din recoltă se usucă pe crengi, a cerut ajutorul.

Citește și
ferme romania
Agricultura românească, în topul ineficienţei. 3 milioane de fermieri sunt doar pe hârtie
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Mihai Banuți, fermier: "Întotdeauna specialistu-i în domeniu și cunoaște: și când se stropește pomul și când se sapă și când se tunde. A fost care n-a executat lucrările la timp și nu i-a stropit la timp."

Andrei Butișcă, horticultor: "Toată lumea plantează doar că nu știu ce să facă cu pomii, nu au producție. Posibil din probleme financiare, bănuiesc, și cred că pot să facă ei și treaba specialistului."

Ruben Budău, Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea: "Pot face diferența. Un sfat bun, o consultanță bună, cu siguranță că ajută fermierii să aibă un beneficiu foarte mare și, practic, să maximizeze investițiile pe care le-au făcut."

Nicolae Hodișan, director Direcția Agricolă Bihor: "Suprafețele plantate cu arbori și arbuști fructiferi au crescut, din punctul nostru de vedere, semnificativ. Fără un specialist nu poți să te dezvolți la un nivel competitiv cu ceilalți concurenți pe acea piață."

Numai în Bihor, în ultimii doi ani, suprafața cultivată cu livezi și arbuști fructiferi - cum sunt murul, afinele sau alunii - s-a dublat, de la 1930 la aproape 3800 de hectare. Multe din acestea au fost făcute pe bani europeni, însă...

Octavian Dan, consultant agricol: "Puține dintre ele vor reprezenta o concurență pentru Polonia, pentru Ungaria, pentru țările care, în mod tradițional, aduc fructe în România. Cauza principala este lipsa specialiștilor și chiar și cei puțini care sunt, nu sunt consultați și asta duce la o densitate a plantelor mult prea redusă, pentru ca producția să fie una competitivă."

Specialiștii spun că, la o producție de 30-40 de tone de mere la hectar, e greu să-i concurezi pe polonezi, de exemplu, care scot 70-80 de tone. Iar fără o întreținere specializată a livezilor, multe din plantații vor deveni doar niște investiții pierdute.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă

Fermierii români investesc tot mai mult din banii lor sau din cei europeni în silozuri de cereale. În ultimii trei ani, au construit peste 300 de spaţii de depozitare.

Agricultura românească, în topul ineficienţei. 3 milioane de fermieri sunt doar pe hârtie
Agricultura românească, în topul ineficienţei. 3 milioane de fermieri sunt doar pe hârtie

România deține o treime din totalul fermelor din Uniunea Europeană, însă nu lucrează eficient pământul, spun specialiștii. Majoritatea agricultorilor preferă să cultive suprafețe mici, de teamă că nu găsesc mână de lucru.

Reacția unui fermier care și-a trimis cartofii la export. Prețul cu care se vând în țară
Reacția unui fermier care și-a trimis cartofii la export. Prețul cu care se vând în țară

Cartoful, alimentul de bază al românilor, o să ne lipsească în următoarele luni. Vremea capricioasă a dus la o producţie scăzută, pe care oricum fermierii au exportat-o în ţările vestice, unde seceta a făcut prăpăd.

Românii au uitat legumele
Românii au uitat legumele "vechi". La modă sunt acum Mangoldul sau sfecla Chioggia

Este perioada în care bucătarii şi fermierii stau la aceeaşi masă şi stabilesc meniurile de succes. Astfel, gospodarii au început să cultive legume de care nu auziserăm până acum în defavoarea celor clasice.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.