Zilierii, înlocuiţi de roboţi la fermele din România. "Dacă n-ai cine să culeagă mere..."

Dată publicare: 27-02-2019 18:48
Dată actualizare: 28-02-2019 07:02


Să dai cu sapa, să întorci fânul, ori să mulgi vaca, sunt treburi pe care oamenii vrednici de la ţară le preţuiau, pentru că îi ajutau să îşi câştige pâinea.

Astăzi însă, în cele mai multe ferme din România, mâinile harnice au fost înlocuite de roboţi. Lipsa agricultorilor, creşterea producţiei şi a calităţii, dar şi diminuarea costurilor, sunt principalele cauze pentru care agricultura de precizie, a prins avânt şi la noi.

Vlad a prins drag de agricultură de la tatăl său care a început să crească animale pentru lapte în anii '90. Astăzi au 200 de vaci şi doar doi angajaţi. ''Mulsul e robotizat, curăţarea grajdului, adăpostul este robotizat, ridicarea furajului este robotizată. Avem doi angajaţi care doar supraveghează acesta este rolul omului în ferma noastră, doar supraveghează'', explică el.

Au investit 650 de mii de euro în tehnologizare, bani primiţi în mare parte de la stat.

''Foarte greu se găsea forţa de muncă în agricultură, iar acum producţia laptelui a crescut, calitatea laptelui, costurile au scăzut - roboţii nu îi plăteşti.''

Şi nu este singurul care gândeşte astfel. Mihai Solomei de pildă conduce o fermă de 56 de mii de hectare în Brăila. „Ce făceau în trecut 20 fac 6 în prezent'', susţine el.

Acest robot este cel mai bun angajat al fermierului, face ce i spui, când îi spui şi nu oboseşte. Practic el selectează şi împachetează orice: fie legume fie fructe. Iar în acelaşi proces îşi poate modifica puterea în funcţie de produs. Iată că acum ne aduce un ou, iar în funcţie de braţele pe care le are poate chiar să verifice şi calitatea produsului.

„Dacă tu ai o problemă în a găsi oameni să-ţi culeagă mere, el poate să facă asta”, spune un fermier. În timp ce cu aceşti senzori, care costă între 3 şi 6 mii de euro, fermierii afla din timp dacă solul este contaminat, dar şi ce rezervă de apă are.

Iar carnetele în care se notau rapoartele de umiditate, temperatura şi calitate sunt înlocuite cu aceste dispozitive. Direct pe mail sau pe telefon, fermierii primesc o dată la 10 minute alerte despre ce se întâmplă în serele lor.

Specialiştii olandezi, care folosesc agricutura de precizie de zeci de ani cred că în următorii 10 şi la noi, mâna omului va dispărea complet. În prezent, în agricultură, un angajat bun câştiga în medie 1000 de euro brut.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO