Anchetă în cazul femeii moarte la ”Victor Babeș” după ce a fost extubată din greșeală. Explicaţia brancardierului
Caz îngrozitor, la Spitalul ”Victor Babeș” din București, unde o pacientă internată la secția de terapie intensivă pentru bolnavii de Covid-19 a murit în condiții anchetate acum de autorități.
Decesul s-ar fi produs după ce un brancardier ar fi deconectat femeia bolnavă de la sursa de oxigen.
Anchetatorii, anunțați de conducerea spitalului, au deschis un dosar penal și acum așteaptă rezultatul necropsiei.
Ministerul Sănătății a trimis în control la spital Inspecția Sanitară.
Brancardierul a fost audiat joi noapte, iar polițiștii nu au luat nicio măsură asupra lui.
Bărbatul era șocat și nu își explică ce s-a întâmplat. I s-a făcut etilotestul, în urma căruia a rezultat că nu consumase alcool.
Brancardierul le-a spus anchetatorilor că nu l-ar fi pus nimeni să facă procedura de extubare, precizând că a acționat din proprie inițiativă.
Din sursele noastre, în același salon se mai afla și o pacientă decedată. Patru brancardieri au fost trimiși să ducă trupul la morgă, însă primul care a ajuns în salon a fost suspectul.
Acesta a început să deconecteze pacienta în viață de la dispozitive medicale.
În salon erau și câteva asistente care s-au alarmat când aparatura medicala a început sune, dar era deja prea târziu.
Femeia în vârstă de 65 de ani, internată de 3 săptămâni, nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare.
Managerul instituției sanitare, profesorul Emilian Imbri, spune că a declanșat o anchetă internă în acest caz și a raportat incidentul pentru că aceasta este procedura.
Conform legii, sunt obligați cei de la spital să anunțe poliția când un pacient își pierde viața din alte cauze decât cele medicale.
Pe de altă parte, specialiștii în ATI spun că nicidecum nu era treaba unui brancardier să extubeze un pacient. De acest lucru se ocupă cei cu pregătire specială.
Mii de bolnavi de Covid-19 au fost salvați la ”Victor Babeș”
De regulă, sarcina revine asistentelor care sunt de serviciu. Rolul unui brancardier este doar de a transporta persoana decedată din secție la morga spitalului.
Dr. Elena Copaciu, medic specialist ATI: ”Există o procedură agreată pe spitalul respectiv, se oprește suportul de funcții vitale când s-a declarat decesul, pacientul mai rămâne 2 ore pe locul unde s-a întâmplat oprirea suportului de funcții vitale și, în momentul în care pleacă spre morgă, este obligația asistentului de tura să se ocupe de sonde de intubație și alte dispozitive care sunt montate, ca să fie înlăturate și să fie transportat pacientul la morgă".
La scurt timp după apariția informațiilor neoficiale, Poliția a confirmat că Serviciul Omoruri investighează moartea pacientei internate la Spitalul Victor Babeș. Nu se cunosc încă împrejurările în care a murit femeia.
Cert este că vorbim despre o moarte suspectă, așa că se fac cercetări sub supravegherea unui procuror și s-a dispus și efectuarea unei necropsii.
Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală este una dintre principalele unități sanitare unde, încă de la începutul pandemiei, sunt tratați pacienții infectați cu SARS-COV 2.
Mii de oameni au fost salvați până acum în această unitate medicală.