Persoanele care nu vor fi vaccinate anti-Covid. Primul ser care va ajunge în România
Peste 7.000 de cazuri noi, 127 de morţi şi aproape 1.300 de bolnavi în stare gravă, la terapie intensivă. Este bilanţul ultimelor 24 de ore.
În acest context îngrijorător, autorităţile continuă pregătirile pentru campania de vaccinare anti-Covid. Vor fi mai multe centre în care oamenii vor primi serul, iar prefecţii au fost joi instruiţi cum trebuie să le amenajeze.
Nu vor beneficia de vaccin gravidele şi cei cu alergii severe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru că trebuie ţinut la minus 70 de grade Celsius, serul celor de la Pfizer-BioNTech, cel mai probabil primul care va ajunge în România, va fi adus de producător direct în cele 7 centre regionale de vaccinare. Nu va fi transportat cu avionul, ci pe şosea, în containere cu gheaţă carbonică.
Camioanele vor pleca din Belgia şi se vor opri în Bucureşti, la Institutul Cantacuzino şi la spitalele militare din Timişoara, Braşov, Cluj, Craiova, Constantă şi Iaşi.
Acolo, va fi păstrat în congelatoare speciale. Unele au fost instalate deja, altele urmează să ajungă. 200.000 de doze intra într-un astfel de congelator.
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid: ''De la nivelul centrelor regionale vor fi transportate fie în cutii cu gheaţă carbonică, fie la o temperatură de 2 grade. Acest vaccin are o stabilitate relativ bună pe o perioadă de 5 zile, la o temperatură de 5 grade.''
În centrele de vaccinare aflate la distanţe mari de cele regionale, serul va fi trimis în cutiile de gheaţă carbonică. 975 de doze încap într-o astfel de cutie şi poate fi menţinut aşa timp de 15 zile, dacă se schimbă gheaţă la 5 zile. Pentru ca totul să se desfăşoare cât mai în siguranţă, autorităţile au crescut numărul centrelor de vaccinare în toată țara.
Caravanele mobile vor merge în principal în căminele rezidenţiale de bătrâni, în zonele care nu au acces la servicii medicale, dar şi pentru a-i imuniza pe cei care nu-şi pot părăsi locul de muncă, de pildă, angajaţii centralelor nucleare.
Responsabilii campaniei de vaccinare anti-Covid spun că de săptămâna viitoare vor începe o campanie amplă de informare.
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid: ''Triajul medical trebuie să fie unul cât se poate de corect efectuat, așa încât să reducem la minim riscul de reacție alergică. Cazul celor două persoane din Marea Britanie, să menționăm că sunt reacții alergice majore, care au apărut la două persoane care aveau antecedente de reacții alergice majore."
La începutul anului viitor, România ar trebui să primească aproximativ 1 milion de doze de vaccin anti-Covid. Având în vedere că imunizarea se face cu două doze, prima tranșă de vaccin va ajunge doar pentru imunizarea celor cuprinşi în prima etapă, adică persoanal medical şi medico-sanitar. Sunt în jur de 500.000 de oameni.