Numărul infecțiilor gripale este la jumătatea față de perioada precedentă a anului trecut
Avem un sezon de infecţii gripale deosebit de blând. Suntem la jumătatea numărului de cazuri față de anul trecut, şi asta şi datorită măsurilor sanitare luate împotriva COVID.
Pe de altă parte, după 3 luni în care nu au avut destule vaccinuri pentru categoriile de risc medicii de familie au primit acum sute de doze fiecare. Doar că, între timp, mulţi dintre cei vulnerabili l-au procurat din farmacii, iar doctorii ar trebui să găsească în lista lor alţi pacienţi cu probleme. Altfel, vor returna serurile la DSP. Legea nu le permite să vaccineze gratuit adulţi sănătoşi.
Sezonul gripal din 2020 este cel mai blând din ultimii 5 ani. Săptămâna trecută au fost cu aproape 60 la sută mai puţine infecţii respiratorii decât în aceeaşi perioadă din 2019, chiar dacă cifrele au crescut uşor faţă de săptămâna precedentă. Doar 10 cazuri de gripă clinică, adică diagnosticată după simptomele specifice, faţă de 74 anul trecut.
Niciun caz nou de gripă confirmată cu test de laborator. Este efectul benefic al măsurilor de protecţie pentru coronavirus- igienă, mască şi distanţă faţă de semeni. Dar şi al suspendării activităţii în grădiniţe şi şcoli, al muncii de acasă şi al restricţiilor privind adunările cu mulţi participanţi.
În acest context, în cabinetele medicilor de familie vedem acele imagini la care sperau aceştia pe la începutul toamnei! Tranșa finală primită în depozite acum numără 540 de mii de doze de ser antigripal, din cele 3 milioane cumpărate de minister. Până acum, numai 1 milion de români din grupele vulnerabile au fost imunizaţi cu ce a ajuns în cabinete. Cu precomenzi şi rezervări în farmacii şi clinici private, mulţi au reuşit să-l facă pe bani.
Cosmina Berbecel, Medic de Familie: ”75 de pacienţi vaccinaţi cu vaccin primit de la Direcţia de Sănătate Publică şi alţi 210 aproape, cu vaccin propriu. -O bună parte dintre pacienţii la risc deja au fost acoperite, cumpărându-şi vaccinul. Inclusiv persoane aflate în grupele de risc, da”.
Dana Mizumschi, Medic de Familie: ”Momentul optim de vaccinare este luna octombrie, cel mult începutul lunii septembrie. Legea în România obligă medicul să returneze dozele nefolosite sau refuzate de pacienţi, în loc să avem posibilitatea să le administrăm celor doritori. O derogare ar fi foarte binevenită”.
Doar că, arată Ministerul Sănătăţii, nu se poate! Fie medicul de familie insistă, ca să găsească în lista lui pacienţi la care au apărut în ultima jumătate de an boli cronice, fie trimite vaccinurile înapoi la centru, pentru a fi repartizate altor cabinete. Serul antigripal gratuit este numai pentru asiguraţii cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, medic de familie, vaccinare, gripa, cazuri de gripa,
Dată publicare:
10-12-2020 17:37