Ambasada SUA: „Ameninţările la adresa reporterilor de investigaţie nu îşi au locul”


Ultimul update: Vineri 03 Mai 2019 12:02
Data publicarii: Vineri 03 Mai 2019 11:48
Categorie: Stiri actuale
Ziua Presei

Amenințările recente la adresa reporterilor de investigație din România nu își au locul într-o civilizație democratică, a transmis Ambasada SUA la București, cu prilejul Zilei Libertății Presei.

„Astăzi îi onorăm pe numeroşii jurnalişti şi membri ai presei care şi-au dedicat vieţile, adesea cu mari riscuri, promovării transparenţei şi răspunderii în întreaga lume, inclusiv în România. Jurnaliştii de investigaţie profesionişti şi poveştile pe care ei le prezintă societăţii, uneori critice, deloc măgulitoare sau care demască, reprezintă o componentă vitală a unei guvernări democratice şi a succesului economic pentru toate ţările membre NATO, inclusiv România”, se precizează într-un comunicat, informează Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor SUA, „instituţiile de presă responsabile au un rol important în slujirea interesului public".

Ambasada arată că „stimulând existenţa unei prese libere, cetăţenii şi comunităţile sunt mai bine informaţi, mai activi şi mai implicaţi în procesul decizional politic şi îşi pot trage mai bine guvernul la răspundere".

„Libertatea de exprimare şi, deopotrivă, statul de drept, egalitatea, umanitatea şi respectul reprezintă fundamentele pe care sunt întemeiate statele democratice. Presa şi independenţa judiciară stau la baza alianţei noastre NATO", mai informează sursa citată.

Totodată, ambasada îşi reafirmă angajamentul de a sprijini o presă liberă în România şi solidaritatea cu „reporterii români responsabili şi curajoşi".

„De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, ne reînnoim angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere. Ne exprimăm solidaritatea cu reporterii români responsabili şi curajoşi, care rezistă la presiuni şi ameninţări în Bucureşti şi în diferite judeţe. Promovarea unei prese libere înseamnă că suntem mai puternici împreună, că luăm atitudine pentru dreptul la adevăr şi pentru vieţi mai prospere şi mai sigure", evidenţiază Ambasada SUA la Bucureşti.

Pe 17 aprilie, Emilia Şercan a anunţat, pe Facebook, că ar fi primit ameninţări cu moartea.

La finalul lunii aprilie, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 au declinat în favoarea DNA dosarul în care un ofiţer de la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” este cercetat pentru că ar fi ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO