CAMERA ASCUNSA:cat te costa avizele medicale pentru un permis de arma letala. Conversatie naucitoare

Dată publicare: 13-03-2012 17:28
Dată actualizare: 22-10-2012 01:48


Intr-o tara fara reguli nu ar trebui sa mire pe nimeni ca un om cu mintile ratacite poate deschide focul intr-un loc public.

Imediat dupa asasinatele de la Perla v-am demonstrat ca orice psihopat depenedent de droguri sau alcool, poate trece testele psihologice. Credeti ca s-a speriat cineva? Nu, desigur.

Intr-un reportaj filmat cu o camera ascunsa, iata cum pentru pentru cateva sute de lei vechi, si doctorii sunt gata sa isi puna parafa pe certificatul cerut la dosar, desi nu il vad niciodata pe cel care vrea sa se inarmeze.

Alexandria, judetul Teleorman. Oras ales la intamplare pentru experimentul nostru. Intram in policlinica din oras si batem la usa primului cabinet care ne iese in cale. Inventam pe loc o poveste: o ruda, plecata din tara, are nevoie de certificatul medical necesar pentru obtinerea avizului de port arma.

Reporter: "Ea e plecata si ma gandeam sa ii iau eu certificatul medical. Dau si eu cat este nevoie. Nu are nimic..."
Medic: "Asa este, dar nu ati vazut ca toti sufla si-n iaurt de cand cu asta cu arma. Si nu prea mai fac doctorii nimic"

Asadar, medicul e la curent cu asasinatele de la Bucuresti, dar nu ezita contra sumei de 30 de lei sa elibereze stampila de care avea nevoie presupusa ruda, chiar si in lipsa acesteia. Dupa doar 2 minute, plecam cu certificatul semnat si parafat la rubrica serologie. Pentru celelalte semnaturi suntem preluati de o asistenta medicala sigura pe ea, semn ca nu face pentru prima data asa ceva. Nu actioneaza singura. Mergem in cabinetul unui alt doctor care pune la punct toate detaliile.

Dupa alte 10 minute, asistenta se intoarce cu fisa semnata de alti doi medici - chirurgul si pneumologul. Scenariul se repeta si pentru alte doua specializari: interne si oftalmologie. Doar neurologul pare sa isi faca ceva griji.

Asistenta: "La neurologie fara persoana nu vrea".

Reporter: Si de ce nu vrea? Ce Dumnezeu? Ceilalti au vrut si ea nu? De ce nu i-ati spus si dumneavostra ca ma cunoasteti?

Asistenta: Pai i-am spus, nu i-am spus? Le e frica...a zis ca e port arma.. si a zis ca daca ii vine dracii si impusca pe cineva?

Nu le-a fost, insa chiar atat de frica daca intr-un final am obtinut pe certificatul medical si parafa neurologului.

Cei de la Colegiul Medicilor din Romania au ramas fara replica.

"As fi vrut sa nu vad niciodata asa ceva. Este incredibil, eu pur si simplu consider ca e o complicitate la crima. Un om cu probleme de vedere poate confunda un copil, sau o alta persoana cu un animal intr-o partida de vanatoare", spune Prof. Monica Pop, membru comisia de disciplina Colegiul Medicilor

Anuntata telefonic, asistenta care ne-a intermediat avizele a refuzat sa comenteze. Iar medicii par sa nu-si aminteasca nimic.

Teoretic, Colegiul Medicilor Teleorman ar trebui sa declanseze o ancheta in acest caz. Cei implicati risca de la o simpla amenda, pana la retragerea autorizatiei de libera practica.


VIDEO PROTVPLUS.RO