Alexandru Ciocalteu, in arest la domiciliu. De la ce firma ar fi luat spaga fostul manager al spitalului Sf. Ioan

Ultima actualizare: 06-06-2016 00:48

Nou scandal de coruptie in medicina romaneasca. Fostul manager al Spitalului "Sfantul Ioan" din Capitala, Alexandru Ciocalteu este acuzat de procurorii DNA pentru luare de mita si a primit arest la domiciliu.

UPDATE: Alexandru Ciocalteu si Petruta Lazar au fost plasati in arest la domiciliu de catre judecatori, in urma solicitarii facute de DNA.

Cei doi sunt acuzati ca au luat mita peste 3,5 milioane de lei pentru a facilita niste contracte cu firma RomGerm Med. Surse medicale spun insa ca sumele cheltuite din bugetul spitalului ar fi mult mai mari si asta in conditiile in care ani de zile bolnavii internati isi cumparau singuri medicamentele.

Profesor si medic de seama al Romaniei, Alexandru Ciocalteu este acuzat ca ar fi primit peste o jumatate de milion de euro mita de la o firma care a preluat laboratorul de analize al spitalului Sfantul Ioan din Capitala. Banii ar fi fost livrati in transe, pe parcursul a patru ani, in perioada cand Ciocalteu era managerul spitalului. Alaturi de el, Petruta Lazar, in calitate de manager contabil, ar fi luat si ea mita.

Procurorii spun ca el si un alt fost manager i-au cerut reprezentantului unei firme cinci la suta din valoarea unui contract, pentru a facilita incheierea si derularea colaborarii.

Surse medicale spun ca firma de la care cei doi fosti manageri ar fi luat mita este cea care detine laboratorul de analize al spitalului. Nimeni nu ar fi controlat numarul exact de buletine de analiza, iar cei din spital decontau atat cat cereau cei de la laborator. Astfel, o parte din bani se intorcea catre Alexandru Ciocalteu si Petruta Lazar. In ceea ce o priveste pe femeie mita se ridica la 480.000 de lei, bani pe care ii primea in transe lunare de cate 20.000 de lei.

Procurorii spun ca de la inceput ar fi fost nereguli. In 2009, cand a fost externalizat laboratorul de analize medicale al Spitalul Sf. Ioan nu s-ar fi organizat o licitatie publica, iar contractul a fost dat pur si simplu firmei RomGerm Med. Atunci, manager al unitatii medicale era Petruta Lazar.

Atunci cand Alexandru Ciocalteu a venit la conducerea spitalului ar fi ridicat suma la 40.000 de lei pe luna, spunand ca o parte din bani ajunge la colega sa Petruta Lazar care atunci ocupa functia de director economic al spitalului. Prejudiciul in cazul lui se radica la aproape 3.000.000 de lei.

Pentru amandoi, judecatorii au decis vineri masura arestului la domiciliu.

Acum un an, cand conducerea spitalului a fost schimbata, facturile catre RomGerm Med au scazut la jumatate. In loc de 900.000 - 950.000 de lei lunar, acum se plateste cel mult 500.000 de lei.

Reprezentantii RomGerm Med nu au raspuns pana la aceasta ora solicitarii Pro TV de a-si exprima un punct de vedere.

De-a lungul timpului, Alexandru Ciocalteu a ocupat mai multe functii de conducere in institutiile statului. A fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dar si presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO