Alexandru Arșinel a murit. Actorul avea 83 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Actorul Alexandru Arșinel a murit, joi, după o lungă perioadă în care s-a confruntat cu probleme medicale, un transplant de rinichi și mai multe internări în spitale.  

Alexandru Arşinel se afla internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti din 15 septembrie pentru tratarea unor leziuni cauzate de repaosul prelungit la pat.

„În această seară, marele actor Alexandru Arșinel, s-a stins din viață în urma unei lungi suferințe. Domnul Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022,  în Spitalul Universitar de Urgență București și de o săptămână se afla în secția de Terapie Intensivă. Conducerea Spitalului Universitar de Urgență București transmite condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească”, a transmis Spitalul Universitar.

Alexandru Arșinel era la Terapie Intensivă

"Având în vedere istoricul medical şi pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă, s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secţia de ATI", informa, pe 20 septembrie, unitatea medicală.

Actorul a mai fost internat şi luna trecută, la Institutul Clinic Fundeni.

Citește și
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Alexandru Arșinel, director al Teatrului de revistă „Constantin Tănase”, era recunoscut pentru rolurile sale din filme și piese de teatru de comedie, precum și pentru lungul său parteneriat cu Stela Popescu.

Cine a fost Alexandru Arșinel

Alexandru Ion Arșinel s-a născut pe 4 iunie 1939 în localitatea Dolhasca din Suceava. A studiat la Facultatea de Teatru din București, iar în 1960 a fost ales să prezinte un spectacol televizat la TVR. Acesta a fost primul său contact cu ceea ce urma să fie marea sa dragoste: televiziunea.

După absolvire, în 1962, a plecat la teatrul Maghiar din Târgu Mureș, iar doi ani mai târziu a dat probe la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București. De atunci și până la decesul său, Arșinel a rămas în același teatru, iar din 1998 a devenit directorul instituției.

De-a lungul carierei sale, a jucat în spectacole de televiziune, filme, piese de teatru și teatru radiofonic. De asemenea, a făcut parte din unul dintre cele mai celebre cupluri de pe ecrane, alături de Stela Popescu.

Filme celebre cu Alexandru Arșinel

Un actor de comedie cu un talent uriaș, Arșinel a fost distribuit în unele dintre cele mai memorabile comedii românești, dar și drame și filme istorice. Astfel, a avut roluri în „Vacanță la mare” - 1962, „Cerul începe la etajul trei” - 1967, Ultimele zile ale verii (1976), „Ana și hoțul" - 1981, „Ca-n filme” - 1983, Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” - 1987, „Miss Litoral” - 1990, „Băiatul cu o singură bretea” -1991, „A doua cădere a Constantinopolului” - 1994,” Paradisul în direct” - 1997, „Sexy Harem Ada-Kaleh” - 2001,” Războiul sexelor” - 2007 - 2008 sau” Toată lumea din familia noastră” - 2012.

Datorită vocii sale inconfundabile, a fost ales să facă dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în filmele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

Cântărețul Alexandru Arșinel

Pe lângă rolurile din filme, piese de teatru și parteneriatul cu Stela Popescu, Arșinel era un cântăreț înnăscut, care nu se ferea niciodată să își etaleze talentul muzical. A jucat în musicaluri și a lansat mai multe albume audio: Evergreen, Cântece de Crăciun, Ce faci astă seară tu?, Olé, Parfum de romanță' sau „La mulți ani viață!”.

Îi plăcea și să cânte coveruri, preferatele sale fiind din melodii din repertoriile lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones (cântăreț).

Viața personală

Alexandru Arșinel s-a însurat cu Marilena în 1968 și și-a petrecut viața alături de ea. Împreună au doi băieți, Bogdan și Cristian.

Actorul povestea că idila sa de dragoste a început întâmplător, atunci când a văzut-o pe Marilena pe stradă. La început, tânăra era reticentă în ceea ce privește curtea pe care i-o făcea tânărul actor, dar până la urmă a reușit să o convingă de intențiile sale și în 1968 s-au căsătorit.

Problemele medicale ale lui Alexandru Arșinel

În ultimii ani de viață, Alexandru Arșinel s-a confruntat cu mai multe probleme medicale. Bolnav de diabet zaharat și tensiune arterială, actorul a avut și alte probleme grave de sănătate.

În anul 2013, a fost supus unui transplant renal la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj. El povestea atunci că problemele sale renale au început din tinerețe, iar în anii 2000 a ajuns în stadiul în care făcea dialize. Apoi în 2013 a fost supus unei intervenții de transplant, iar după aceea a spus că simte că a primit dreptul la o nouă viață.

Intervenția a fost una controversată, care s-a soldat și cu plângeri penale și anchete realizate de procurori. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora, actorul s-a înscris pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant, în aceeași zi în care a fost supus intervenției chirurgicale. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care existau, atunci, peste 1.700 de pacienți care așteptau să primească un rinichi.

Au apărut apoi probleme cardiace. În 2021, a fost pozitiv cu COVID-19, iar apoi starea sa s-a deteriorat și a fost obligat să fie supus la două intervenții chirurgicale pe cord deschis.

Anul acesta, însă, starea s-a de sănătate s-a deteriorat și a fost internat de mai multe ori în spital cu diferite complicații.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Tudorel Toader a pierdut funcţia de rector. A fost învins categoric în turul al doilea al alegerilor
Tudorel Toader a pierdut funcţia de rector. A fost învins categoric în turul al doilea al alegerilor

Profesorul Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, el fiind învins în turul doi, la o diferenţă de peste 250 de voturi de Liviu Maha, profesor de economie.

Descoperire șocantă în cabina unui camion găsit într-un șanț, pe marginea drumului. FOTO
Descoperire șocantă în cabina unui camion găsit într-un șanț, pe marginea drumului. FOTO

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost găsit mort într-un camion ieşit în afara părţii carosabile, pe raza localităţii Dorna Candrenilor, au anunţat, luni, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Se deschide un nou drum expres în România. Va face legătura cu o autostradă
Se deschide un nou drum expres în România. Va face legătura cu o autostradă

Drumul de 19 kilometri care va face legătura între centura municipiului Oradea şi autostrada Transilvania (tronson dintre Biharia şi frontiera cu Ungaria), este aproape finalizat, urmând să fie inaugurat luna aceasta.  

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.