Plangere penala in cazul rinichiului primit in 3 zile de Arsinel. "Exista suspiciuni firesti"
Asociatia pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta" va depune o plangere penala fata de ICUTR Cluj, solicitand justitiei sa lamureasca daca s-au respectat regulile si criteriile de transplant in cazul Alexandru Arsinel.
Presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca va depune, in numele asociatiei pe care o conduce, in 27 septembrie, cand se implineste un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plangere penala si va chema in judecata ICUTR Cluj "pentru ca justitia sa lamureasca daca in cazul Arsinel s-au respectat regulile si criteriile privind efectuarea unui transplant".
"Sunt sute de bolnavi care asteapta ani sa primeasca un rinichi, care si-au pus intrebari si care au suspiciunea ca acel rinichi s-a pus suspect de repede la un domn de 70 de ani si fac abstractie de faptul ca a fost vorba de Arsinel. In numele lor incercam sa aflam adevarul. Seful ICUTR, Mihai Lucan, nu a precizat pana acum dacaArsinel a primit un rinichi pentru ca a fost cel mai compatibil cu donatorul sau pentru ca a fost un actor iubit de romani", a spus Ungureanu.
Potrivit acestuia, nu se stie daca Alexandru Arsinel a primit un rinichi sau doi si nu s-a clarificat nici cati potentiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemati la transplant, in conditiile in care trebuie chemate minimum sase persoane in cazul in care se primeste un organ.
"Nu exista compatibilitate perfecta nici macar intre fiica si mama, e o compatibilitate relativa intre pacientii care se califica pentru a primi rinichiul, iar in acest caz exista alte criterii de departajare - varsta, afectiuni, vechimea pe lista de asteptare si se decide cui i se va face transplantul. Jurnalistii nu pot primi astfel de informatii de la ICUTR Cluj, pentru ca se invoca confidentialitatea datelor, asa incat doar justitia poate lamuri situatia", a explicat Emanuel Ungureanu.
El a mentionat ca exista "suspiciuni firesti", legate de gasirea suspecta a unui rinichi dupa trei zile pentru o persoana, Alexandru Arsinel, "care nu a facut nicio zi de dializa".
Arsinel, operat la sfarsitul lunii august
Actorul Alexandru Arsinel, director al Teatrului de Revista "Constantin Tanase" din Bucuresti, a suferit, la sfarsitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat joi.
Seful ICUTR, Mihai Lucan, declara ca Alexandru Arsinel este a treia persoana din Romania in varsta de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizand ca donatorul este un tanar de 23 de ani care s-a spanzurat dupa ce a pierdut la jocuri de noroc.
Lucan spunea ca interventia chirurgicala nu a fost una usoara, Alexandru Arsinel avand 71 de ani si peste 150 de kilograme. "(...) a fost pe lista de asteptare, am facut aceasta operatie pentru ca domnul Arsinel reprezinta o valoare foarte importanta, iar varsta biologica a permis transplantul", afirma Lucan.
Scrisoarea deschisa a lui Emanuel Ungureanu
Ulterior, un reprezentant al Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu, i-a adresat o scrisoare deschisa lui Arsinel, "in calitate de asistent social care se ocupa de 13 ani de ingrijirea a peste 70 de copii si tineri care sufera de insuficienta renala cronica, tratata prin hemodializa, dializa peritoneala si transplant renal".
"Dumneavoastra ati primit un rinichi la 3 zile dupa ce ati solicitat un transplant pentru ca sunteti o vedeta si profesorul Lucan a decis ca viata dumneavoastra este mai pretioasa decat a altora. Daca as fi parintele unuia dintre zecile de tineri cu insuficienta renala cronica care merg de trei ori pe saptamana cu salvarea la un centru de dializa si stau tintuiti de un pat conectati la un aparat timp de 4 ore chinuitoare v-as intreba: «De ce credeti ca viata copilului meu, care are 21 de ani si care face dializa de 8 ani, este mai putin importanta decat viata unui om de 70 de ani care nu a facut nici macar o zi de dializa?", arata el in scrisoarea deschisa, adaugand:
"Eu cred ca daca aveati 70 de ani si nu erati un VIP, nu ati fi primit acel rinichi. Cineva mai tanar care astepta de multi ani un rinichi si care ar fi avut o compatibilitate buna cu primitorul ar fi primit aceasta sansa".
De asemenea, Ungureanu mentiona, in acea scrisoare, numele unor tineri si copii care ar fi avut nevoie de transplant de rinichi, insa nu au primit un organ.
Arsinel: "Incep sa ma gandesc ca-mi pare rau ca m-am nascut in Romania"
Arsinel a reactionat in presa la acuzatiile aduse in scrisoare, declarand: "M-as fi mirat sa nu apara si rautati. Sunt niste rautati inerente, care apartin acestui popor. Daca ati discuta cu doctorul Lucan, cred ca v-ati lamuri despre ce este vorba. A fost o sansa, poate ca Dumnezeu a vrut sa mi-o trimita. N-as dezvolta foarte mult, pentru ca efectiv intru intr-o stare de depresie si incep sa ma gandesc ca-mi pare rau ca m-am nascut in tara asta".
Cum explica medicul Mihai Lucan toata situatia
Ulterior, medicul Mihai Lucan preciza, intr-un comunicat transmis MEDIAFAX, ca ordinea in care pacientii aflati pe lista pentru transplant primesc un organ este determinata de compatibilitatea organismului cu rinichii care sunt prelevati.
"Referitor la cazul concret al actorului Alexandru Arsinel, precizam faptul ca dansul se afla pe lista ICUTR Cluj, fiind trimis la noi de catre medicul nefrolog care ii supraveghea de ceva timp functia renala si care a indicat necesitatea substitutiei. In virtutea protocolului de transplant, oricat de mult ar dori cineva sa ajute o persoana aflata in insuficienta renala cronica, nu poate face acest lucru fara respectarea stricta a conditiilor, deoarece transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul ar duce la respingerea rinichiului. Deci in cazul acesta a existat o compatibilitate foarte buna, ca urmare si evolutia post-operatorie a domnului Arsinel fiind cea dorita", arata Lucan.
El preciza ca medicii care iau decizia finala, pe baza analizelor, si cei care fac operatia "nu risca transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul, acest lucru punand in pericol operatia in sine, sanatatea pacientului si, evident, sansele de viata ale organului transplantat, in conditiile unei medicatii imunosupresoare de durata".
Astfel, seful ICUTR Cluj a explicat ca lista de asteptare pentru primirea unui organ in vederea transplantului este o baza de date care cuprinde persoanele diagnosticate cu insuficienta renala cronica si carora medicii nefrologi le recomanda tratament de substitutie a functiei renale.
"Aceasta lista cuprinde date cat mai complete ale pacientilor, astfel incat, in momentul identificarii unui organ disponibil pentru recoltare in centrele speciale, medicii sa poate verifica o prima compatibilitate cu potentialii primitori din baza de date - grupa sanguina, sistem imunitar, greutate, patologii asociate insuficientei renale. Aceasta lista cuprinde astazi 3.300 de bolnavi care asteapta un rinichi salvator, iar ordinea in care vor fi supusi operatiei de transplant depinde exclusiv de gradul de compatibilitate cu organismul lor si nu are nicio legatura cu niciun alt aspect", sublinia Mihai Lucan.
Cei 3.300 de pacienti se regasesc pe lista nationala, potrivit directorului executiv al Agentiei Nationale de Transplant, Dan Luscalov, care spunea ca la ICUTR Cluj lista de asteptare cuprinde aproximativ 1.700 de persoane.
Mihai Lucan mentiona ca in momentul analizarii datelor donatorului de organe se cauta posibili primitori si, uneori, dintre cei de pe lista sunt chemati chiar mai multi bolnavi pentru investigatii clinice specifice, dar va primi rinichiul cel care are procentul cel mai bun de acceptare a organului prelevat.
"In general, comisia ICUTR Cluj formata din trei medici - anestezist, nefrolog si coordonator de transplant - selecteaza sase potentiali primitori care sunt chemati de urgenta pentru analize", explica seful ICUTR Cluj.
Mihai Lucan arata ca numele aparute in presa, ale unor pacienti, copii, care sufera de insuficienta renala cronica si care ar fi pierdut sansa primirii unui rinichi salvator in favoarea lui Arsinel nu se regasesc pe lista de asteptare a ICUTR Cluj si, prin urmare, acestia nu pot fi ajutati.
Sursa: Pro TV
Etichete: alexandru arsinel, transplant, Mihai Lucan,
Dată publicare:
16-09-2013 14:15