Alertă pe litoral. Ce a apărut în Marea Neagră. „Peștii parcă erau speriați de aceasta”
Este alertă de poluare în Marea Neagră, după ce mai mulți pescari au observat în larg pete uriașe de ulei, care par să fie hidrocarburi.
Specialiștii de la autoritatea navală şi cei de la Direcţia Apelor Române prelevează probe, mai ales că porțiuni mari de plajă au fost invadate de mâl negru.
Petele de ulei au fost observate dimineață devreme de mai mulți pescari, care au alertat autoritățile. Imediat, inspectorii de depoluare de la autoritatea navală, dar şi cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară au prelevat probe. Până la această oră, nicio autoritate nu confirmă că aceste pete ar fi de natura chimică.
Există mai multe ipoteze în ceea ce privește proveniența lor. Fie sunt de la navele care au tranzitat zona în ultimele zile, și care și-ar fi spălat tancurile pline cu reziduuri în largul mării.
Fie este vorba despre o poluare biologică provocată de algele marine, care s-au dezvoltat excesiv în ultimul an din cauza temperaturilor ridicate.
Specialiștii analizează dacă nu cumva aceste probleme provin de la lucrările de înnisipare din ultimii ani. Sunt afectate deocamdată plajele din Constanța, dar nu este exclus ca probleme să apară și în staţiunea Mamaia. Cert este că apariţia acestor pete la malul mării deranjează turiştii de pe litoral.
Adrian Bâlbă, asistent cercetător științific din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați, a explicat pentru Ziua de Constanța că poluarea pare să fi apărut în urma activității umane, și nu ar avea origini naturale, precum modificări ale algelor.
„În fața valului de poluare flotant, veneau bancuri de pești, parcă speriați de aceasta. Este o substanță, un produs cu aspect buretos, elastic, bineînțeles că este flotant, ușor, cu o culoare cenușie, puțin albăstruie care, după părerea mea, cu siguranță nu are origine organică, naturală. Adică nu este o algă moartă sau vreo înflorire algală. Cel mai probabil, are ca sursă activitatea umană care înseamnă, probabil, un produs petrolier spălat sau neutralizat parțial cu niște detergent sau substanțe care să realizeze o izolare a acestuia față de apă, dar numai că rezultă un produs care trebuia să fie colectat. Acest produs s-a pierdut, nu este colectat, ci îl colectăm noi, la malul mării. Nu este ulei simplu sau nu este un reziduu primar, petrolier. Se vede că este altceva”, consideră Adrian Bîlbă.