Poluarea din apă – s-au găsit microparticule de plastic inclusiv în apa din oceane, dar și în apa îmbuteliată

poluarea apei pro verde

Poluarea apei a devenit o problemă globală de o amploare alarmantă, afectând atât oceane, cât și sursele de apă potabilă. Una dintre cele mai îngrijorătoare forme de poluare este prezența microparticulelor de plastic, cunoscute și ca microplastice.

Potrivit unui studiu realizat în 2023, în apele oceanelor există aproximativ 26 de miliarde de tone de microplastice. De asemenea, microplasticele au fost găsite și în apele potabile de pe toate continentele, inclusiv în apa îmbuteliată.

Ce sunt microplasticele

Microplasticele sunt fragmente minuscule de plastic, cu dimensiuni sub 5 mm, provenite din diverse surse, precum:

· Degradarea deșeurilor plastice: Sticlele de plastic, pungile, ambalajele și alte produse din plastic se descompun în timp în microplastice, care ajung în mediul acvatic prin râuri, ploi sau vânt.

· Microfibrele textile: Hainele sintetice eliberează microfibre în timpul spălării, ajungând în apele uzate și ulterior în râuri și oceane.

Citește și
Ce a descoperit FBI în laptopul autorului tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump

· Microplasticele primare: Anumite produse cosmetice și de îngrijire personală conțin microplastice adăugate intenționat, ca exfoliante sau agenți de îngroșare.

Odată ajunse în ape, microplasticele sunt ingerate de diverse organisme marine, de la plancton la pești și mamifere marine. Plasticul poate bloca tractul digestiv, provoca leziuni interne și chiar moartea animalelor, conform WHO.int.

poluarea oceanelor

Efectele microplasticelor asupra sănătății umane sunt încă în curs de investigare, dar studiile preliminare indică posibile riscuri, inclusiv:

· Ingerarea: Microplasticele pot fi ingerate prin consumul de pește și fructe de mare contaminate, sau prin apa potabilă, afectând potențial sistemul digestiv și absorbția nutrienților.

· Inhalarea: Microplasticele prezente în aer pot fi inhalate, afectând sistemul respirator.

· Expunerea la substanțe chimice: Microplasticele pot absorbi și elibera substanțe chimice toxice din mediul înconjurător, care pot avea efecte negative asupra sănătății umane.

Pe lângă impactul asupra mediului și a sănătății umane, poluarea cu microplastice are și consecințe economice semnificative, afectând industria pescuitului, turismul și alte sectoare economice care depind de un mediu marin sănătos.

Măsuri luate de Uniunea Europeană

Problema poluării oceanelor cu plastic a devenit una dintre cele mai presante preocupări de mediu la nivel global. Plasticul, un material omniprezent în viața modernă, este responsabil pentru numeroase daune asupra ecosistemelor marine și asupra sănătății umane.

Oceanele sunt poluate anual cu aproximativ 8 milioane de tone de plastic, afectând grav viața marină. Plasticul poate dura sute de ani pentru a se descompune, iar pe parcursul acestui timp, el eliberează substanțe chimice toxice și fragmentează în microplastice. Aceste microplastice sunt ingerate de animalele marine, intrând astfel în lanțul trofic și, în final, afectând sănătatea umană​ (Europe Direct Arad)​​ (EUR-Lex)​Uniunea Europeană a adoptat măsuri decisive pentru a combate poluarea cu plastic. Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului reprezintă un pilon central în aceste eforturi. Aceasta directivă prevede, conform europarl.europa.eu.

poluarea oceanelor

· Interzicerea anumitor produse din plastic de unică folosință: De la 3 iulie 2021, produse precum tacâmurile din plastic, farfuriile, paiele și bețișoarele pentru urechi au fost interzise în UE.

· Reducerea consumului: Până în 2026, UE își propune să reducă semnificativ consumul anumitor produse din plastic de unică folosință, comparativ cu nivelurile din 2022. Aceste măsuri vizează în special produsele pentru care există alternative reutilizabile​.

· Colectarea separată și reciclarea: UE a stabilit obiective ambițioase pentru reciclarea sticlelor din plastic, propunând ca până în 2029 să se colecteze 90% din acestea. De asemenea, sticlele din plastic trebuie să conțină un procent minim de plastic reciclat (25% până în 2025 pentru PET și 30% până în 2030 pentru toate sticlele)​

· Marcarea obligatorie: Anumite produse din plastic de unică folosință trebuie să poarte marcaje clare care să informeze consumatorii despre modul corect de eliminare a acestora și despre impactul negativ asupra mediului al aruncării necorespunzătoare​

· Responsabilitatea extinsă a producătorului: Producătorii sunt obligați să suporte costurile de gestionare a deșeurilor, inclusiv colectarea și curățarea deșeurilor, precum și să finanțeze campanii de sensibilizare publică. Aceasta măsură aplică principiul "poluatorul plătește"​.

Reglementarea uneltelor de pescuit: Statele membre trebuie să se asigure că există norme privind gestionarea uneltelor de pescuit din plastic și să stabilească obiective de colectare pentru acestea​.

Pentru a maximiza impactul acestor reglementări, UE și statele membre derulează campanii de informare pentru a încuraja comportamente responsabile în rândul consumatorilor. Aceste campanii evidențiază alternativele reutilizabile și subliniază consecințele negative ale eliminării necorespunzătoare a deșeurilor din plastic.

Articol recomandat de sport.ro
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Citește și...
Mesaj de interes public: Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte
Mesaj de interes public: Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte

Reciclează azi pentru un mâine mai curat! Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice nu sunt gunoi sau fier vechi, așa că trebuie să avem grijă unde le predăm în vederea reciclării.  

De ce PET-urile returnabile sunt respinse de aparat. Cum vă puteți recupera banii pe ambalaje
De ce PET-urile returnabile sunt respinse de aparat. Cum vă puteți recupera banii pe ambalaje

Sistemul de garanție-returnare (SGR) este folosit de tot mai mulți români însă, cu toate acestea, aparatele la care sunt depuse deșeurile reciclabile, cum sunt sticlele, în continuare ridică unele probleme.  

Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente
Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente

Risipim resturi de alimente în fiecare zi, atât în propria gospodărie, cât și în lanțul alimentar. Astfel, în fiecare an, la nivel global, sunt aruncate miliarde de tone de alimente.

Recomandări
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement

În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.

Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt
Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt

Corupția rămâne o problemă majoră în țara noastră, iar cei mai mulți dintre români cred că sunt afectați direct în viața de zi cu zi, în timp ce 9 din 10 patroni vorbesc despre un fenomen larg răspândit.

Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului
Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului

Un nou caz de cinism și nepăsare, într-un azil unde oamenii ar trebui să fie îngrijiți și ajutați este acum anchetat penal. Un bărbat de 56 de ani, internat într-un cămin din Argeș, a murit pentru că ar fi fost neglijat acolo.