Este alerta in judetul Arges. In ultima luna, 4 sugari au ajuns in stare critica la spitalul Marie Curie din Bucuresti dupa ce o toxina le-a atacat rinichii.

O fetita de un an a si murit, iar marti un al cincilea prunc, banuit ca sufera de aceeasi boala, a fost dus cu elicopterul in Capitala. Deocamdata nu se stie cum au contactat cei mici bacteria care i-a imbolnavit.

Bebelusii, toti sub un an, au fost internati initial la spitalul de pediatrie din Pitesti. Cu timpul starea lor de sanatate s-a agravat astfel incat au fost trimisi la Bucuresti.

Maria Dulgheru, mama: "Vomita, nu mai manca, slabise, era foarte agitata, timp de 4 zile nu a dormit, numai in brate am stat cu ea zi si noapte. E in stare grava, a facut convulsie renala".

Cumplit este ca pentru o fetita nu s-a mai putut face nimic. Alti trei copilasi ramasi in viata fac dializa, iar marti, un al 5-lea a fost dus de urgenta la Bucuresti.

Autoritatile din Arges ii sfatuiesc pe parinti sa-si duca bebelusii la doctor indata ce observa ca ceva nu este in regula cu el.

DANA TOADER, director medical Spitalul de Pediatrie Pitesti:
"Parintii sa se prezinte la medic, la medicul de familie, cand vad ca starea lor s-a schimbat, varsa, fac febra, zac, nu primesc alimentatie."

Medicii spun ca sindromul hemolitic uremic este provocat de o bacterie extrem de agresiva. Aceasta produce o toxina care ataca rinichii. Potrivit specialistilor doar igiena severa scade riscul de imbolnavire.