20.000 de oameni au cerut demisia Guvernului in Piata Victoriei: "Lumea nu va ceda!". FILMUL zilei a saptea de proteste

×
Codul embed a fost copiat

Vocile a mii de romani au rasunat si luni seara in Piata Victoriei, din Bucuresti. Ordonanta de urgenta care i-a scos initial in strada a fost abrogata, dar acum oamenii au cerut demisia Executivului.

Protestatarii au cantat, au strigat lozinci si au manifestat, spun ei, pentru "o Romanie mai buna".

"Multi au fost, putini au ramas. E adevarat ca manifestantii au ramas la fel de vocali si striga in continuare: demisia, demisia! Sorin Grindeanu n-a anuntat nimic in acest sens, iar, la randul lui, Liviu Dragnea, seful coalitiei PSD-ALDE, a spus ca are incredere in Guvern, ca nu are nimic sa-i reproseze si ca nu se pune problema demisiei" - a relatat Catalin Radu Tanase din mijlocul protestatarilor.

"Ce ne-a facut sa iesim in strada? Ce ne-a facut si acum 27 de ani, adica nedreptatea deranjeaza. Plecarea de la putere a celor care ne-au mintit! Ce urmeaza este greu de spus, pentru ca eu cred ca lumea nu va ceda", spune un barbat.

"Aceasta criza a clasei politice romanesti... Daca stam sa ne gandim si in procesul de pre-aderare si dupa aderare, problema fundamentala a Romaniei este coruptia", spune alt protestatar.

Citește și
Florin Iordache, ministrul Justitiei
Ministrul Justitiei, balba dupa balba privind modificarea Codurilor penale. Proiectul de lege a fost amanat, pentru moment
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Manifestantii vor ca mesajele lor sa nu ramana fara ecou.

"Era impoptant sa transmitem un mesaj de continuitate, pentru ca guvernul continua sa trasmita aceeasi atitudine fata de modul in care trateaza ordonanta", spune o alta persoana din piata.

"Tara suntem noi, astia din strada, nu tagma jefuitorilor. Sa bage bine la cap... Cine mai vrea sa faca politica in Romania, pentru ca pana aici a fost cu furatul", este opinia unei alte persoane,

Ordonanta a fost abrogata, dar protestatarii spun ca au si alte nemultumiri.

"Asemenea gen de guvernare nu va face decat sa schimbe scorul inainte de termen, la prima incercare de a incerca sa se introduca aceeasi lege in parlament cu acelelasi prevederi. Faptul ca au incercat asa ceva dentota faptul cum ne-a condus pe noi PSD-ul atatia ani", explica o persoana.

Un tanar de 26 de ani, care le-a trezit jandarmilor suspiciuni, a fost dus la sectia de politie.

Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei: "Jandarmii au extras din multime o persoana. In urma controlului corporal, asupra acestuia au fost gasite un box si un spray cu substante lacrimogene. Persoana a avut un comportament suspect."

Portul sau folosirea fara drept a unor astfel de obiecte, la adunari publice, intra la categoria infractiuni.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 23:00 Protestul din Piata Victoriei, de luni seara, la care au participat peste 20.000 de oameni, a luat sfarsit. Au mai ramas doar cateva zeci de persoane care inca mai scandeaza in fata Guvernului. 

UPDATE 22:30 Dupa intonarea Imnului, oamenii au inceput sa se indrepte catre case. La momentul actual, in fata Guvernului, mai sunt undeva sub 5000 de persoane care protesteaza, conform agerpres.ro. Se scandeaza: "Romania!". Ei mai striga ''Dragnea nu uita, Romania nu e a ta'', ''Nu plecam'', ''Jos Guvernul'', ''Cine nu sare, nu vrea schimbare''.

UPDATE 22:00 Multimea a facut liniste pentru a intona "Desteapta-te, romane!". Din cauza frigului, multimea pare ca s-ar dispersa, iar unii protestatari se indreapta catre metrou. Dupa ce au recitat Imnul, oamenii prezenti au inceput sa scandeze "Hotii" si "Demisia".

UPDATE 21:30 S-au aprins din nou lanternele telefoanelor mobile, la fel ca la protestul de duminica. In continuare, 20.000 de oameni cer demisia Guvernului. Printre cele mai populare mesaje de pe pancarte se numara: “In democratie, hotii stau la puscarie”, “Hotul prins nu este negustor cinstit” sau “Vrei gratiere? Ia munca silnica!”. In materie de scanadari, “PSD, ciuma rosie!” si “DNA sa vina sa va ia” raman preferatele protestatarilor.

UPDATE 21:00 15.000 de protestatari din fata Guvernului au la dispozitie ceai cald si fructe. Se scandeaza: “Noaptea, ca hotii” si “Demisia”. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat ca jandarmii au condus la sectia de politie pentru verificari un tanar de 26 de ani care avea asupra lui un spray lacrimogen. Potrivit sursei, prezenta la adunari publice cu sprayuri constituie infractiune, conform agerpres.ro

UPDATE 20:30 Sunt aproximativ 10.000 de persoane in Piata Victoriei, iar lumea continua sa vina, printre manifestanti se afla si oameni veniti din tara, cu pancarte. Pe asfalt a fost desenat cu creta mesajul "Multumim, Romania", conform agerpres.ro

UPDATE 20:00 Sunt peste 5000 de persoane la proteste, in fata Guvernului. Soseaua Kiseleff a fost inchisa, conform HotNews.ro.

UPDATE 19:00 In acest moment sunt aproximativ 2000 de persoane in fata Guvernului.  Acestia cer in continuare demisia guvernului Grindeanu, chiar daca duminica seara au obtinut prima victoriei si OUG 13 a fost abrogata.  In cursul zilei de astazi, atat Liviu Dragnea cat si premierul Sorin Grindeanu au anuntat ca nu au de ce sa isi dea demisiile.

UPDATE 18:30 Aproximativ 200 de persoane protesteaza din nou, luni, in Piata Victoriei din Capitala, ei cerand demisia Guvernului.

Manifestantii au pancarte pe care scrie: "Romania! Ce-ai facut? I-ai lasat si te-au vandut","Demisia",  "Codruta nu uita, noi suntem dreptatea ta", "PSD - ciuma rosie", "#Rezist. Romania te iubesc", "Jos statul mafiot care protejeaza abuzul de putere".
 

UPDATE 17:30 Unii dintre manifestanti au venit cu drapelul Romaniei, altii cu cel al Statelor Unite si al Uniunii Europene.
 

UPDATE 17:0O Primii protestarari au ajuns deja in Piata Victoriei. In fata Guvernului, oamenii au scris pe asfalt un mesaj emotionant, de multumire dupa momentele unice petrecute duminica seara. "Multumim, Romania" este scris acum pe asfalt, cu creta, cu litere gigantice, mesaj pe care tinerii vor sa il transmita politicenilor, ca Romania este unita acum.


 
Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Senatorul PSD Adrian Tutuianu va cere SRI sa verifice daca protestele au fost sprijinite de firme private:
Senatorul PSD Adrian Tutuianu va cere SRI sa verifice daca protestele au fost sprijinite de firme private: "E nelegal"

Seful comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Tutuianu, a declarat ca va cere Serviciului Roman de Informatii raspunsuri cu privire la suspiciunile sale ca multinationalele ar fi sprijinit protestele antiguvernamentale din Romania.

Ministrul Justitiei, balba dupa balba privind modificarea Codurilor penale. Proiectul de lege a fost amanat, pentru moment
Ministrul Justitiei, balba dupa balba privind modificarea Codurilor penale. Proiectul de lege a fost amanat, pentru moment

Ministrul Justitiei renunta oficial la proiectul de lege prin care intentiona sa modifice Codul penal si cel de procedura penala. Cel putin deocamdata.

FOTO. Diferenta intre Piata Victoriei dupa 280.000 de protestatari si Palatul Cotroceni, dupa 2500 de protestatari
FOTO. Diferenta intre Piata Victoriei dupa 280.000 de protestatari si Palatul Cotroceni, dupa 2500 de protestatari

Duminica seara, la ora 22.00, ultimii sustinatori PSD au plecat spre case de la Cotroceni, spunandu-si unii altora ca se vor vedea si in serile urmatoare tot in fata Palatului Cotroceni. In urma lor au ramas aruncate pancartele pe care le-au sustinut.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.