"A fost ca un tata". Fostele eleve ale antrenorului de handbal Ion Tibru, acuzat de abuz sexual, sar in apararea lui

Ultima actualizare: 01-07-2015 07:12
fosta eleva

Dintr-un antrenor de handbal cunoscut si respectat, barbatul de 65 de ani, care se ocupa de pregatirea unui grup de junioare din Capitala intr-un club privat, s-a transformat intr-un suspect de viol si coruptie sexuala.

Ion Tibru este acuzat ca ar fi violat 7 fete cu varste intre 10 si 14 ani. Era o figura paterna pentru toate elevele lui, povestesc sportivele.

Iar procurorii spun ca tocmai acest tip de comportament le facea pe fete sa aiba incredere in el si apoi sa nu povesteasca nimanui ce li se intampla.

Ion Tibru era mai mult decat un simplu antrenor, povestesc acum socate foste eleve. Le era mentor si chiar confident. Iar acest comportament il avea cu fiecare dintre ele, fara preferinte, spun sportivele.

Alexandra Ghinea, fosta eleva: "Am avut o relatie foarte buna si era persoana careia puteam sa ii povestesc despre absolut orice si ma ajuta cand aveam nevoie de absolut orice. Fie ca era legat de handbal, fie de viata mea personala. "

Tatal unei foste eleve: "Copiii mei tin foarte mult la el pentru ca au avut ce sa invete de la el, nu a fost doar un antrenor pentru sport, a fost si un parinte care i-a invatat si pregatit pentru viata. "

Anchetatorii spun insa ca asa le atragea de partea lui. Barbatul profita de starea emotionala si vulnerabilitatea fetelor care proveneau, in marea lor majoritate, din familii destramate sau cu parinti plecati in strainatate. Le castiga usor increderea si apoi le abuza. De rusine, fetele nu vorbeau una cu cealalta si nici parintilor nu le povesteau nimic.

Diana Miron, psiholog: "Antrenorul a devenit adultul reprezentativ, poate chiar si mentorul, a devenit o persoana de incredere care sa le valideze, o persoana care sa le acorde incredere si sa le faca sa se simta importante".

Alteori, antrenorul se folosea de pretextul masajului de refacere, dupa meci - un lucru normal, mai ales la cluburile mici unde nu exista medici ori maseuri, spun anchetatorii.

Fosta eleva: "In cantonamente nu am fost niciodata chemate in camera, ne facea masaj, dar pentru intinderi, venea el la noi in camera si ne facea masaj, eram cate cinci, dar fara nicun fel de atingeri. A fost ca un tata pentru mine".

Toate cele sapte fete abuzate de antrenorul de handbal vor avea acum nevoie de consiliere psihologica.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO