Sapte turisti din Bucuresti s-au ratacit pe munte si au stat 13 ore in ger. Cum au supravietuit pana au sosit salvamontistii

Ultima actualizare: 18-01-2017 07:20

O excursie de o zi, planificata pe internet, intr-o zona inchisa din Muntii Baiului, era cat pe ce sa se termine dezastruos pentru 7 turisti din Bucuresti.

Ghinionistii s-au ratacit pe munte si au stat 13 ore in ger pana cand jandarmii si salvamontistii au dat de ei.

Au ramas in viata pentru ca au fost foarte bine echipati si nu au incercat sa gaseasca singuri drumul de intoarcere, printre rape si pante periculoase. Autoritatile va sfatuiesc sa renuntati la plimbarea pe munte in zone inchise traficului, in aceasta perioada.

Cei 7 turisti au plecat din Azuga ieri dupa amiaza, dar la cateva ore, s-au ratacit in apropiere de Varful Stevia, din Muntii Baiului.

Voiau sa ajunga pe Varful Rusu, insa din cauza zapezii foarte mari si a intunericului nu au mai putut inainta. Putin dupa ora 20, au sunat la 112 iar 10 jandarmi si 6 slvamotisti au plecat in cautarea lor.

Lt. col. Dragomirescu Leonard, Jandarmeria Prahova: Au fost cautati pana dimineata in jur de 13-14 ore. Actiunea a fost ingreunata de conditiile vitrge din zona montana , panta abrupta, zapezi foarte mari, masurand in unele locuri peste 1 metru si jumatate. Dimineata au fost vazuti la o distanta de 500 de metri pe versant iar drumul pana la ei a durat mai mult de 3 ore"

Turistii au fost gasiti deshidratati, insa pentru ca au avut la ei un echipament adecvat, au reusit sa reziste in ger toata noaptea. Nici drumul de intoarcere nu a fost usor. Impreuna cu salvatorii au mers pe jos, in sir indian, pentru ca cel care se afla in fata coloanei, verifica stratul de zapada, sa se asigure ca nu e vreo panta periculoasa in zona.

Vartoi Alexandru, seful Salvamont Prahova: "Zapada era in mai multe straturi. Moale, inghetat, moale si o tasa ca sa nu avem surprize sa plece cu noi. Vara se poate merge pe acolo, este destul de greu, dar iarna este inchis. Zona este foarte grea din cauza rapelor foarte abrupte"

Cei sapte aventurieri nu se cunosteau si au planificat aceasta excursie pe internet.

"Va propun sa ne bucuram de frumusetile Baiului, dar si ale Bucegilor (…) pe un traseu relativ usor. Nu am reusit sa fac rost de informatii cu privire la grosimea stratului de zapada pe culmile Baiului, asa ca ne vom orienta la fata locului” scria in anuntul de pe internet.

Autoritatile va sfatuiesc sa nu plecati in aceasta perioada geroasa pe trasee montane inchise. Iar daca vreti sa mergeti in zonele mai putin periculoase, nu uitati sa va interesati de conditiile meteo si nu plecati la drum fara echipament de iarna, mancare, apa si baterii de rezerva pentru telefon.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO