60 de copii spălaţi cu insecticid, de la începutul anului. Medic: Oamenii încep să aibă iniţiative din cauza prostiei

copil la spital
Shutterstock

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara a făcut precizări, într-un interviu acordat News.ro, după ce zeci de copii au fost spălaţi cu insecticid, de la începutul anului.

”Starea fetei este o stare de gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, referindu-se la cazul fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns în stare gravă la spital după ce mama sa a folosit o substanţă de uz veterinar pentru a scăpa de purici.

Medicul consideră că este posibil ca pacienta să fi avut şi alte boli şi trage un semnal de alarmă în legătură cu lipsa istoricului medical la mulţi copii.

”Probabil fata avea ceva la bază, adică boli preexistente şi trebuie să spun şi acest lucru care mă îngrijorează extrem - este al doilea sau al treilea caz din ultimele două săptămâni în care nu am acces la datele de istoric medical. Medicii de familie încep să nu îşi mai dorească să lucreze pe la sate, de bune perioade, de un deceniu cel puţin, nu mai există un reper. Înainte, când mă confruntam cu situaţii de astea, puneam mâna pe telefon, sunam la medicul de familie din sat şi aflam datele pe care uneori părinţii, credeţi-mă, nu mai sunt în stare să le reproducă, nu mai este lumea în stare să vorbească limba română, coerent, ca să poţi să comunici cu un aparţinător părinte să înţelegi ce-i cu copilul lui. Sau nu ştie, sau nu-i pasă, sau nu este în stare să verbalizeze. Este o maximă îngrijorare, posibilitatea de comunicare. Noi suntem obişnuiţi să ne luăm datele de la părinţi, câte vreme ei ştiu să mai comunice. În mediul rural am întâlnit oameni care nu mai ştiu să citească.

Toate acestea se vor lega în drame peste drame, acolo trebuie să ne uităm cu un ochi îngrijorat, critic, dar şi cu dorinţa de a căuta soluţii”, a explicat medicul.

Citește și
copil stana prahova
Un copil de doi ani a murit după ce a băut dintr-un recipient găsit la o stână din Dolj. Ce se afla înăuntru
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Un fenomen îngrijorător, fără precedent în ultimii 20 de ani. Spre unităţile sanitare au venit în ultimul an foarte multe cazuri de acest gen. Este nevoie ca mesajul corect de informare să ajungă la oameni, spune dr. Gafencu.

”Ceea ce trebuie să reţinem este că, din păcate, substanţele acestea văd că fac din nou victime, după cam 15-20 de ani în care succesul iniţiativelor din ţară care au interzis acest grup mare de insecticide a dat roade. Acum ceva se întâmplă, sau oamenii încep să aibe iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei. Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum un părinte, bunic - am avut deja trei cazuri în acest ultim an - cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta.

Să întrebe un om specializat, un farmacist şi medicul de familie, asistentul comunitar din sat sau să întebe o persoană care să-şi asume poziţia de sfetnic, pentru că în cazul acesta am înţeles că ar fi fost chiar avizat tratamentul de un personal specializat, nu văd cine ar putea să îndrume să ne tratăm copiii cu substanţe de uz veterinar.

Fetiţa este intubată, într-o stare foarte gravă, nu am pierdut anul acesta celelalte două cazuri pentru că administrarea aceea a fost cu o substanţă care a fost pe un fond de diagnostic foarte rapid şi antidotul natural, atropina, a putut fi la dispoziţie, cum s-a mai întâmplat în istoria ţării noastre, noi avem şi recordul mondial, în Spitalul Grigore Alexandrescu, ca număr de fiole de atropină date unor cazuri, dar asta acum mai mult de 20 de ani.

Eu în ultimii 15 ani, până în aceste ultime 12 luni, nu m-am mai confruntat cu aceste cazuri grave, în Compartimentul de toxicologie.

Ar trebui să ne uităm cu extrem de mare îngrijorare la gradul de ignoranţă, am folosit un alt cuvânt mai blând acum, al populaţiei. Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă de fapt cu populaţia, pentru că o luăm pe scara evoluţiei, înapoi. Cu toate iniţiativele acestea, cu toate consecinţele analfabetismului funcţional pe care se pare că îl trăim din plin, oameni care nu cred că mai înţeleg mesajele”, a precizat medicul Mihai Gafencu, pentru News.ro.

”Aceasta este, într-adevăr, o problemă asupra căreia noi specialiştii din toată ţara am vrea să atragem atenţia: este vorba de o creştere semnificativă, importantă, în ultima jumătate de an a cazurilor de copii care vin cu intoxicaţii extrem de grave, cu insecticide din grupa organofosforicelor, insecticide care dau manifestări foarte severe, respiratorii, cardiace, cerebrale, care de multe ori necesită internări în terapie intensivă, chiar intubaţie şi ventilaţie mecanică.

Fenomenul a luat amploare în ultimele şase luni, este vorba de un element comun pentru toate aceste cazuri, şi anume utilizarea unor soluţii de insecticid din această grupă, în marea majoriatate a cazurilor diazinon este acest insecticid. Aceste soluţii sunt utilizate în gospodării pentru spălarea animalelor, însă, din nefericire, sunt utilizate şi pentru uz uman. În mod necorespunzător, sunt spălaţi pe corp sau pe cap sau şi pe cap copiii pentru scabie sau pediculoză.

În urma acestor proceduri, ei ajung la spital în stare foarte gravă. Am făcut o statistică împreună cu colegii noştri de la Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj şi până la începutul lunii mai erau 60 de asemenea cazuri în ţară, anul acesta.

Este un fenomen cu care nu ne-am confruntat cu această frecvenţă până în acest an, aveam cazuri sporadice, unul, două, trei cazuri pe an în anii precedenţi.

Este o confuzie care se face. Aceste insecticide sunt cunoscute sub denumirea generică, improprie, în rândul oamenilor, ca fiind tomoxan. Era un insecticid care nu era foarte toxic, dar care nu se mai utilizează de foarte multă vreme. Practic, este doar numele generic sub care au rămas insecticidele pe care ei le folosesc în gospodărie, este vorba despre diazinon, un insecticid inhibitor de colinesterază, cu efecte foarte grave asupra organismului uman”, a explicat medicul pentru News.ro.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
Citește și...
Copilul din Dolj care a băut insecticid a murit chiar de ziua lui. Mama jură că nu știa de existența insecticidului
Copilul din Dolj care a băut insecticid a murit chiar de ziua lui. Mama jură că nu știa de existența insecticidului

Un copil de numai doi ani din Dolj a murit, chiar de ziua lui, după ce a băut un insecticid folosit pentru deparazitarea oilor. A intrat singur în încăperea unde erau substanţele şi a crezut, probabil, că în sticlă este lapte.

Un copil de doi ani a murit după ce a băut dintr-un recipient găsit la o stână din Dolj. Ce se afla înăuntru
Un copil de doi ani a murit după ce a băut dintr-un recipient găsit la o stână din Dolj. Ce se afla înăuntru

Un copil de numai doi ani din Dolj a murit, chiar de ziua lui, după ce a băut un insecticid folosit pentru deparazitarea oilor.

Care este starea fetițelor din Iași spălate pe cap de mamă cu o substanță toxică. Ar fi vorba despre insecticid
Care este starea fetițelor din Iași spălate pe cap de mamă cu o substanță toxică. Ar fi vorba despre insecticid

Prognosticul medicilor în cazul celor două fetiţe aduse la spital după ce au fost spălate pe cap cu o substanţă toxică este unul rezervat, ele fiind internate în Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi.

 

Două persoane, intoxicate cu o substanță periculoasă, la Vâlcele. Ce au constatat medicii de pe ambulanță
Două persoane, intoxicate cu o substanță periculoasă, la Vâlcele. Ce au constatat medicii de pe ambulanță

O substanță periculoasă a trimis direct la spital pe două persoane din comuna Vâlcele. După ce au dat cu insecticid în casă, bărbatul și femeia în cauză ajunseseră să aibă inclusiv amețeli și frisoane.

Un bărbat și-a aruncat apartamentul în aer în timp ce încerca să omoare un gândac
Un bărbat și-a aruncat apartamentul în aer în timp ce încerca să omoare un gândac

Un apartament din Japonia a sărit în aer după ce proprietarul a folosit mult prea mult insecticid în încercarea sa de a omorî un gândac. Insecticidele sunt inflamabile și pot arde când ating o priză electrică.

 

Recomandări
Examenul de Bacalaureat începe luni cu proba orală la Limba şi literatura română. Peste 134.000 de elevi sunt înscriși
Examenul de Bacalaureat începe luni cu proba orală la Limba şi literatura română. Peste 134.000 de elevi sunt înscriși

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română - oral.

 

Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD:
Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD: "România este roșie. Avem un partid-stat"

Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, şi-a anunţat, duminică după-amiază, candidatura pentru funcţia de preşedinte al USR.

Ciucă a explicat de ce trebuie ca PSD și PNL să vină cu propriul candidat la prezidenţiale.
Ciucă a explicat de ce trebuie ca PSD și PNL să vină cu propriul candidat la prezidenţiale. "Am avut experimentul Bucureşti"

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, duminică sera, că liberalii şi social-democraţii trebuie să aibă fiecare propriul candidat la alegerile prezidenţiale.