13-15 iunie 1990: 25 de povesti dupa 25 de ani. VIDEO

Ultima actualizare: 16-06-2015 00:21
adevarul

In urma cu fix 25 de ani, Romania traversa una dintre cele mai crunte perioade din istoria ei recenta: zeci de mii de mineri veneau in Capitala pentru a-i potoli cu bata pe toti cei care indrazneau sa conteste puterea nou instalata.

Bucurestiul era considerat epicentrul miscarii anti-Iliescu si anti-FSN, dupa ce, vreme de 53 de zile, Piata Universitatii fusese ocupata de manifestanti si declarata zona libera de neocomunism.

Pe 13 iunie 1990, Piata a fost „maturata“ de fortele de ordine, iar spre seara, presedintele Ion Iliescu a facut apel la „oamenii de bine“ sa vina si sa apere democratia. A doua zi, pe 14 iunie, minerii din Valea Jiului, dar si din alte bazine carbonifere, au ocupat Bucurestiul si au schilodit sute de oameni nevinovati.

1. MINERII LA EXAMEN

Minerii au venit la Bucuresti in plina sesiune de examene pentru studenti. Pe 14 iunie 1990, Octavian Baltac, student la Geologie, avea examen la cursul de Petrografie.

„Am plecat spre Universitate pe la 8 dimineata. Cand am ajuns, am vazut ca minerii intrasera in toate salile de examen, ca sa-i supravegheze pe studenti. Profesorii i-au acceptat de frica, dar eu si alti cativa colegi am refuzat sa intram, in semn de protest“, povesteste Octavian.

Cititi continuarea pe www.adevarul.ro.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO