10.000 de soldati si tancuri antiaeriene. Unul dintre cele mai mari exercitii militare din ultimii ani are loc in 5 judete

Ultima actualizare: 12-09-2015 07:15

Gheparzii, tancuri de aparare antiaeriene defileaza in aceasta perioada in Poligonul de la Cincu. Acolo se desfasoara unul dintre cele mai mari exercitii militare din ultimii ani.

In jur de 10.000 de soldati si peste 1.200 de mijloace tehnice, participa la antrenamentele care angreneaza, practic, tot sistemul de aparare al tarii. Aplicatia se numeste Somes 15 si se desfasoara simultan in judetele Brasov, Arad, Cluj, Suceava si Harghita.

Mare parte din unitatile participante la exercitiul Somes 15 sunt dislocate in Poligonul Cincu. Militarii exerseaza in primul rand colaborarea dintre diferitele categorii de armament astfel incat, intr-un caz real, sa poata conlucra eficient.

Col. Mihail Hanganu, comandantul Batalionului 3 Antiaeriana "Potaisa": "Militarii sunt foarte bine pregatiti, asteapta acest moment de a veni in poligon pentru a se putea desfasura, sa utilizeze tehnica si sa-si faca meseria."

Gheparzii, tancurile de aparare anti-aeriana sunt printre cele mai moderne autovehicule de lupta folosite de armatele europene. La Poligonul de la Cincu, ele sunt cele care-i apara pe militarii romani de un eventual atac aerian. De la aplicatie nu lipsesc nici tancurile.

Iuliu Rares Gherman, Batalionul 114 Tancuri "Mihai Voda": "Tancul este un echipament foarte complex, iar fiecare membru al echipajului trebuie sa stie exact ce trebuie sa faca, spatiul fiind foarte restrans."

Si artileristii se antreneaza din greu. Multi dintre ei sunt genii ale matematicii, iar de calculele lor depinde viata camarazilor.

Col. Danut Coras, comandantul Batalionului 7 Aruncatoare Proiectile Reactive: "El are la dispozitie un timp foarte scurt, sa fie capabil sa determine distanta si modificarea de directie fata de directia de baza fata de obiectiv."

Exercitiul Somesul 15 se desfasoara pana pe 18 septembrie in judetele Brasov, Cluj, Arad, Suceava si Harghita. La antrenamentele romanilor participa si o subunitate de puscasi marini americani, care se familiarizeaza cu modul de operare al armatei romane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO