Cum sunt protejati consumatorii in tarile europene. Un macelar din Franta dezvaluie ce l-a uimit la produsele din Romania

×
Codul embed a fost copiat

Standard pentru Est, episodul 8. Sunt nemtii, francezii sau italienii mai atenti decat noi atunci cand merg la cumparaturi? Stiu sa protesteze imediat, atunci cand nu primesc ceea ce scrie pe ambalaj?

Cat de diferite sunt marfurile de la ei de cele pe care le achizitioneaza romanii? Cum protejeaza autoritatile lor consumatorul si ce se intampla la noi? Duminica, la Emisiunea "Romania Te Iubesc" v-am pregatit o ancheta pe larg despre toate aceste aspecte, in campania Standard pentru Est.

Nemtii isi educa gustul in astfel de mici magazine aflate in toate localitatile si unde calitatea marfii ii determina pe clienti sa faca diferenta si sa pretinda un standard sporit. Neamtul are incredere in producatorii din zona stie in ce conditii a crescut animalul.

Sorin Minea, presedinte RomAlimenta: "Sunt mai destepti? Nu, sunt mai educati. Singurii care se pot schimba suntem noi."

In Franta,  gustul clientilor e educat in boucherii, adica macelarii de cartier, in care marfa e mereu proaspata si oamenii sunt obisnuiti sa primeasca muschi fraged.

Citește și
branzeturi
Care este adevarata diferenta dintre branzeturile din Romania si cele din Franta. La noi nu exista un standard de calitate

Client: "E aici in cartier, ii stiu, aici vin sa iau mereu, cumpar mai putin, calitate nu cantitate."

Bucataria franceza nu "pacaleste", cum fac alte bucatarii, nu exista retete marinate si nici prea multe mirodenii, asa ca francezul vrea carne proaspata, pentru ca reteta se bazeaza pe savoarea ei. In Franta, statul a sprijinit tot ce insemna identitate franceza sub aspect culinar, facand din acest domeniu unul dintre cele mai profitabile sectoare din productia agroalimentara.

Francezii au fost printre primii care au reglementat ce inseamna produs de origine controlata, fapt care le-a permis micilor producatori sa concureze pe piata cu marile companii.

George Mihali chef bucatar: "Carnea aceasta se prepara mai usor, retetele sunt simple nu pacalesti omul."

Macelarul Alexis spune ca a fost uimit sa descopere ca in Romania gasesti in galantare carne din vaca de lapte si mai putin din rasele de carne, cum se gasesc in Franta. 

Nicio rasa de lapte nu se poate compara cu aceste rase apreciate la francezi, sustin marii producatori.

Francezul cauta savoarea, neamtul vrea produse fara grasime, romanii sunt mult mai orientati catre preturile accesibile. Toti vor calitate, dar standardele difera. Nici strainilor si nici romanilor nu le place sa fie pacaliti. Consumatorul roman ia totul de bun, cel european e ceva mai atent si mai circumspect.

Sorin Minea, presedintele RomAlimenta: „Cultura" cititului pe eticheta si al mancatului de calitate a inceput sa prinda contur si in Romania, insa nu am deprins pe deplin cum sa pretindem aceasta calitate."

Romanii sunt parte dintr-o mare piata europeana cu mai putin control la partea de fabricatie, dar cu mai multa responsabilitate pentru ce este expus la raft. O piata in care produsele difera de la o tara la alta si diferentele sunt tot mai greu de sesizat.

Citește și...
Diferenta enorma dintre un produs pe a carui eticheta scrie
Diferenta enorma dintre un produs pe a carui eticheta scrie "carne" si altul cu "carne dezosata mecanic". Ce inseamna MDM

Standard pentru Est, episodul 4. Exista o diferenta intre un produs pe a carui eticheta e precizat simplu "carne" si altul care in compozitire are si "carne dezosata mecanic"?

Care este adevarata diferenta dintre branzeturile din Romania si cele din Franta. La noi nu exista un standard de calitate
Care este adevarata diferenta dintre branzeturile din Romania si cele din Franta. La noi nu exista un standard de calitate

"Standard pentru est?", episodul 3. Cat de mult conteaza de unde provine laptele din branzeturi? Enorm, spun specialistii, pentru ca materia prima este cea care face diferenta intre un articol si altul.

Acelasi produs, alta calitate. Crema de branza produsa in Vest pentru Romania, la microscop:
Acelasi produs, alta calitate. Crema de branza produsa in Vest pentru Romania, la microscop: "Noua ne dati mai degresata"

"Standard pentru est?", episodul 2. Vi se pare ca o crema de branza are o consistenta mai slaba decat produsul similar din alta tara? In unele cazuri, este vorba de o reteta adaptata la piata romaneasca si poate avea mai multa apa

Este sau nu Estul Europei
Este sau nu Estul Europei "groapa de gunoi" a marfurilor? Ancheta a Min. Agriculturii pentru a vedea ce produse consumam

Autoritatile romane vor stabili saptamana viitoare ce fel de controale vor face pentru a stabili daca aceleasi produse din import vandute la noi sunt de o calitate inferioara.

Recomandări
Locuitorii orașului Gaziantep dorm sub cerul liber, la -10°C, de teama unor noi cutremure. Ilknur Pintilie: E un ger cumplit
Locuitorii orașului Gaziantep dorm sub cerul liber, la -10°C, de teama unor noi cutremure. Ilknur Pintilie: E un ger cumplit

Corespondentul Știrile PRO TV, Ilknur Pintilie, se află în Gaziantep, unul dintre orașele grav afectate de cele două cutremure care au zguduit Turcia luni, 6 februarie.

Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 12.000, iar eforturile de căutare și salvare continuă
Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 12.000, iar eforturile de căutare și salvare continuă

Bilanțul negru al cutremurului devastator din Turcia și Siria continuă să crească. Sunt peste 12.000 de morți, iar cifrele se actualizează de la o oră la alta.

Salvatorii români trimiși în Turcia au început operațiunile în zonele grav afectate. Au scos de sub dărâmături trei persoane
Salvatorii români trimiși în Turcia au început operațiunile în zonele grav afectate. Au scos de sub dărâmături trei persoane

Românii trimiși în Turcia au reușit să scoată de sub dărâmături trei supraviețuitori. Și cum următoarele ore sunt vitale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a trimis în zonele afectate încă o echipă de specialiști.