Este sau nu Estul Europei "groapa de gunoi" a marfurilor? Ancheta a Min. Agriculturii pentru a vedea ce produse consumam
Autoritatile romane vor stabili saptamana viitoare ce fel de controale vor face pentru a stabili daca aceleasi produse din import vandute la noi sunt de o calitate inferioara.
Ministrul ceh al Agriculturii a declarat ca Estul continentului a ajuns groapa de gunoi a marfurilor, pentru ca am plati acelasi pret, dar am primi o calitate inferioara sub aceeasi marca. Pe de alta parte, cei din industria noastra alimentara sustin ca producatorul nu e vinovat atata vreme cat eticheta este corecta. Mai ales ca romanii ar cauta mancare cat mai ieftina, nu de calitate.
Cehia, Slovacia sau Ungaria sunt tarile care le-au atras atentia comisarilor europeni ca produsele alimentare care se gasesc in tarile din estul Europei, inclusiv Romania, au o calitate inferioara fata de aceleasi produse din Germania, de pilda.
Reprezentantii acestor tari sustin ca au facut studii care ar fi aratat ca zeci de produse au o compozitie, gust si aspect inferior celor din vestul Europei, doar pretul ar fi neschimbat.
In cazul bauturilor carbogazoase, de pilda, oficialii din Cehia, Slovacia si Ungaria sustin ca se foloseste zahar in vest, iar in est se utilizeaza indulcitori artificiali sau isoglucoza, o varianta mai ieftina. Tot ei sustin ca zeci de astfel de produse sunt mai slabe calitativ, de la napolitane, pana la detergenti de rufe sau produse din carne.
Marian Jurecka, ministrul ceh al Agriculturii: "Vrem ca legislatia sa prevada foarte clar ca produsele care la prima vedere sunt similare sa aiba in compozitie aceleasi ingrediente sau (daca nu au aceeasi compozitie) sa fie specificat pe eticheta ca sunt produse pentru Cehia, respectiv Germania, dupa caz."
Dar eticheta este corecta, vine replica presedintelui patronatelor din industria alimentara romana, care spune ca la noi consumatorii pun in cos tot ce-i mai ieftin.
Sorin Minea, presedinte Romalimenta: "In mod normal eu pot sa verific eticheta. Ceea ce scrie pe eticheta este in produs? Da. La revedere. Acel distribuitor sau producator imi spune, domnule, doresc acest produs care sa aiba: atata carne, atata grasime si sa coste 20 de lei si eu ii zic, imi pare rau, dar calitate asta eu nu ti-o pot face."
La intrebari ar trebui sa raspunda oficialii romani care au anuntat ca au creat o echipa de lucru coordonata de ministrul Agriculturii ca sa transeze conflictul si sa anunte si Comisia Europeana. Nu stim daca vor fi efectuate teste comparative pe modelul celorlalte tari, dar este cert ca romanii nu s-au plans de calitate.
Presedinte ANPC: "Nnu au fost inregistrate reclamatii legate de dublu standard."
Comisia Europeana a repins acuzatiile lansate de Cehia, Slovacia sau Ungaria.
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, ministrul agriculturii, mancare, alimente, controale, import, produse, calitate, standard,
Dată publicare:
25-02-2017 18:28