Diferenta enorma dintre un produs pe a carui eticheta scrie "carne" si altul cu "carne dezosata mecanic". Ce inseamna MDM

28-04-2017 17:55


Standard pentru Est, episodul 4. Exista o diferenta intre un produs pe a carui eticheta e precizat simplu "carne" si altul care in compozitire are si "carne dezosata mecanic"?

Aceasta din urma se mai numeste MDM, iar specialistii spun ca prezenta ei se rasfrange in calitatea finala a marfii.

In episodul de astazi al campaniei Stirilor PRO TV "Standard pentru est?" discutam despre noi produse din industria alimentara pe care le cumparam fara sa stim ca difera de cele similare vandute in alte tari.

Diferentele se vad in multe cazuri pe eticheta, dar pentru analize minutioase, facem comparatiile in laborator.

Pe masa chimistilor de la Facultatea de Inginerie Alimentara din Galati se afla doua conserve de carne. Au gramajul si retetele de pe etichete diferite, desi provin de la acelasi producator, iar ambalajul este aproape identic.

Producatorul este danez si a facut un produs pentru Germania, iar celalalt pentru Romania si tarile din Est.

Pentru nemti este livrata o conserva cu 87% carne, in timp ce la noi e mentionat un procent de doar 65%, restul fiind carne separata mecanic, sorici si grasime de porc.

Cristian Dima, asistent universitar, specialist produse carne: "In Germania conserva de 200 de grame se vinde cu 99 de centi, in timp ce in Romania, aceeasi conserva, dar cu o calitate inferioara la ingrediente, costa …6 lei si 99 de bani, adica aproximativ 1,5 euro, cu 50% mai scump ca la nemti!"

Putem vorbi de acceasi calitate, cat timp intr-una din cele doua conserve ai si carne separata mecanic, cu sorici si grasime? Nu, spun specialistii romani in chimie alimentara de laborator.

Nastasia Belc, director IBA: "Daca am 30% carne si cu tendoane si cu sorici, inseamna ca acea carne a venit cu mai multa grasime, nu?"

Petre Alexe, profesor Facultatea de Chimie Alimentara Galati: "Din pacate exista importuri masive din categoria carne dezosata mecanic…"
Reporter: Cum e posibil, permite legea?
Petre Alexe: "E o usoara atingere a limitei…"

E un exemplu clar de reteta diferita, adaptata la nivelul fiecarei tari. Nu stim daca in functie de gust, ci mai degraba de cat de permisiva e legislatia in acest domeniu.

Pentru ca una se impune procesatorilor in Germania si alta in Romania.

Sorin Minea, presedinte Romalimenta: "Romanii sunt parte dintr-o mare piata europeana, cu mai putin control la partea de fabricatie, dar cu mai multa responsabilitate pentru ce este expus la raft. O piata in care produsele difera de la o tara la alta, si diferentele sunt tot mai greu de sesizat."

VIDEO PROTVPLUS.RO